Στο υπουργικό η πρώτη επίσημη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου μετά το «ανεπίσημο» γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών

Στο υπουργικό η πρώτη επίσημη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου μετά το «ανεπίσημο» γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών

Η συνάντηση για την οποία είχε γράψει το ptotothema.gr από την Κυριακή έγινε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας - Στις 12 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

tsip-kam2
Στα συντρίμμια που άφησε ο «τυφώνας Καμμένος» συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο και η προσοχή στρέφεται στα μηνύματα που θα στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του. Δεν αποκλείεται η έμμεση προτροπή για συγκρατημένες, δημόσιες τοποθετήσεις, μετά και τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τις «φυλακίσεις» που «θα φέρουν νέα νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις δεσμεύσεις που εξήγγειλε στη ΔΕΘ, το σχεδιασμό η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της, τη στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και να μεταφέρει την αισιοδοξία του για το ζήτημα των συντάξεων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να πέσουν οι τόνοι, ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συνεδρίαση του υπουργικού, επαναφέρει στην ατζέντα το πακέτο παροχών και τη Συνταγματική Αναθεώρηση και για αυτό το λόγο αποφεύχθηκε ένα τετ α τετ ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στο Μέγαρο Μαξίμου, που πιθανότητα να έδινε λαβές για νέα συζήτηση περί ύπαρξης και διαχείρισης «κρίσης» μεταξύ των δύο εταίρων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή και τα ΝΕΑ είχε προηγηθεί γεύμα των δύο κυβερνητικών εταίρων το μεσημέρι της Δευτέρας στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης - όπως είχε γράψει από την Κυριακή το protothema.gr. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η συνάντηση έγινε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, χωρίς να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου ούτε και από το υπουργείο Άμυνας.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τα ΝΕΑ με τις σχετικές φωτογραφίες:

tanea-1-ft


Κλείσιμο
Πάντως, μετά και το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ «κυβερνητικές αναταράξεις», ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να εξελίσσεται σε κινούμενη πολιτική βόμβα για τον κυβερνητικό συνασπισμό και φυσικά για τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει χρόνο μέχρι τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών - εφόσον αυτή εγκριθεί- αλλά και του εναλλακτικού πλάνου για εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.

Ματαίως, από την πρώτη στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλά την αντιπαράθεση. Η ομοβροντία στελεχών και υπουργών κατά του κυβερνητικού εταίρου δείχνουν ένα ΣΥΡΙΖΑ που “βράζει”, παρά ταύτα καταγράφεται η σαφής επιδίωξη της κυβέρνησης να παραμείνουν “μαζί” οι δύο εταίροι, με καταλύτη, φυσικά, τη ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Από τον τυφώνα “Μάικλ” στην ΚΕ και στο υπουργικό

Ενδεικτική η πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα όταν ερωτηθείς αν έχουν μιλήσει με τον Πάνο Καμμένο να απαντά, με χιούμορ, “ έχει τυφώνα στις ΗΠΑ, αλλά δεν έγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ". Στο ίδιο κλίμα και η ομιλία του, στη Κεντρική Επιτροπή. Κατά την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να σηκώσει το γάντι στις προκλήσεις του Πάνου Καμμένο, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για το ονοματολογικό και άφησε αιχμές λέγοντας πως «να το ξέρουν όλοι, θα ολοκληρώσει τη Συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της .Δε μπορεί κανείς να την εμποδίσει». Το Μέγαρο Μαξίμου, επίσης, από την αρχή της “κρίσης” φρόντισε να επαναλάβει τη συμφωνία που έχουν οι δύο εταίροι μέχρι τον Μάρτιο, ωστόσο οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων από βουλευτές και υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και τα σημάδια δείχνουν πως ίσως το “σχίσμα” με ΑΝΕΛ να έρχεται νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η οικονομία και το νομοθετικό εργο στην επίσημη ατζέντα. Προσεχώς η Συνταγματική Αναθεώρηση

Στην επίσημη ατζέντα το αντικείμενο της συνεδρίασης είναι ο προϋπολογισμός και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου βάζουν πρώτο στόχο την οικονομία για το πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το «δημοσιονομικό χώρο» με στοχευμένες κοινωνικές ελαφρύνσεις, που αφορούν κρίσιμες κοινωνικές ομάδες προκειμένου να αυξηθούν στο μέγιστο οι πιθανότητες ανάκαμψης. Παράλληλα, επιδίωξη είναι η επίτευξη του στόχου για τη μη περικοπή των συντάξεων, καθώς, διαφορετικά, θα υπάρξει μεγάλο κόστος και σε επίπεδο επικοινωνίας.

Μέχρι Χριστούγεννα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σχεδιάζεται να ψηφιστούν στη βουλή οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δηλαδή τα αναδρομικά ενστόλων, δικαστικών, πανεπιστημιακών και γιατρών ΕΣΥ, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανοίγει το κεφάλαιο Συνταγματική Αναθεώρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες στις Νοεμβρίου σχεδιάζεται να έρθει στο ελληνικό κοινοβουλίου το θέμα, με βασική επιδίωξη την μετατόπιση της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθότι προβλέπεται να φέρει νέες πολιτικές αναταράξεις πολιτική τράπουλα, ασκώντας πιέσεις τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΚΙΝΑΛ. Δεδομένου πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη μιλήσει για «διακριτούς ρόλους» των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, το ζήτημα προβλέπεται να προκαλέσει εσωτερικές τριβές.

Μετά τα ομαδικά πυρά και η απάντηση Καμμένου «ο πρωθυπουργός είναι γνώστης της εναλλακτικής πρότασης»

Με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα τελευταία 24ωρα, δεκάδες στελέχη και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ απασφάλισαν κατά του Πάνου Καμμένου, εκτιμώντας μάλιστα πως δεν θα αντέξει αυτή η συνεργασία μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο να δίνει το σινιάλο για το δημόσιο άδειασμα στον Πάνο Καμμένο, όπου τη σκυτάλη έλαβε ο πρόεδρος της Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Οι αιχμές στελεχών , βουλευτων και υπουργών συνεχίστηκαν με μία σειρά δηλώσεων από τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη, πρωην γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Ρήγα , υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου Θεοδώρα Τζάκρη, Μεροπη Τζουφη, Σάκης Παπαδόπουλος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Θοδωρής Δρίτσας, αλλά και ο Τέρενς Κουίκ.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος απάντησε στις βολές που δέχθηκε, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα τόσο προς τον κυβερνητικό του εταίρο, όσο και προς το δικό του κομματικό ακροατήριο.

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι γνώστης της εναλλακτικής πρότασης για το σκοπιανό, αλλά δεν συμφωνεί μ΄αυτή και εξήγησε ότι ήταν περίπου ... υποχρεωμένος να εμφανίσει μια πρόταση ενώπιον των αμερικανών μια πρόταση και να μη μείνει στην άρνηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τους ΑΝΕΛ μέχρι να έρθει η συμφωνία στη Βουλή και απέκρουσε τον χαρακτηρισμό «Σαλβίνι της Ελλάδας» υποστηρίζοντας: «Εγώ σε πολιτικό επίπεδο καταλαβαίνω και αποδέχομαι τις ιδεολογικές διαφορές με τον κ. Φίλη. Οι ΑΝΕΛ δεν είναι Σαλβίνι, οι ΑΝΕΛ στήριξαν την κυβερνητική πολιτική στο θέμα των προσφύγων περισσότερο από όποιον άλλο γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική». Πρόσθεσε όμως, ότι αν οι πλειοψηφίες επιλέξουν διαζύγιο για την συγκυβέρνηση, τότε θα υπάρξει διαζύγιο.

Επιχειρώντας να εξηγήσει το λόγο που έκανε την παρουσίαση για το εναλλακτικό σχέδιο για το Σκοπιανό στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, ο κ. Καμμένος είπε ότι «έχω υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εμας ως κυβερνητικό εταίρο δεν μας βρίσκει σύμφωνους».

«Η θέση της κυβέρνησης παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά εγώ ως κυβερνητικός εταίρος δεν θα την ψηφίσω όταν έρθει στη Βουλή» συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε «στην πολιτική δεν μπορείς να είσαι μια άρνηση. Όταν είσαι ενώπιον του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει την υποχρέωση στη δική σου άρνηση να βγάλεις και μια εναλλακτική πρόταση. Την εναλλακτική πρόταση τη γνωρίζει ο πρωθυπουργός αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως κυβερνητική πολιτική».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης