Φωτιές στην Αττική: Αποστάσεις Βούτση από τα σενάρια περί εμπρησμού

Φωτιές στην Αττική: Αποστάσεις Βούτση από τα σενάρια περί εμπρησμού

Ο πρόεδρος της Βουλής υιοθέτησε τον όρο των ασύμμετρων απειλών διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στις ακραίες καιρικές συνθήκες

voyts_09
Σαφείς αποστάσεις από τα σενάρια των ασύμμετρων απειλών με σχέδια εμπρησμών πήρε ο Νίκος Βούτσης σε ενημέρωση που παρείχε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σπεύδοντας παράλληλα να τονίσει ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή προκειμένου να εγκρίνει έκτακτο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που θα αφορά τις περιοχές και τους κατοίκους που επλήγησαν από τις καταστροφικές οπυρκαγιές σε Ανατολική και Δυτική Αττική.

Ο πρόεδρος της Βουλής αν και υιοθέτησε τον όρο των ασύμμετρων απειλών έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν εννοεί τους εμπρησμούς αλλά τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Τόνισε δε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών.

«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα ανείπωτης καταστροφής στα όρια της εθνικής τραγωδίας. Είμαστε στη φάση της αποτίμησης, της καταγραφής και η όποια συνολική εκτίμηση θα γίνει από τη μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξιμου. Ακόμα επιχειρούν όλες οι αρχές για να υπάρχει ακριβής εικόνα για τα θύματα» τόνισε ο κ. Βούτσης σε ενημέρωση που παρείχε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για να συνεχίσει «

Είχαμε μια τραγωδία σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό μέσα σε συνθήκες ασύμμετρης απειλής από μία πυρκαγιά η οποία από τους ανέμους για ένα μικρό χρονικό διάστημα διαμόρφωσαν το γνωστό σε όλους μας από προηγούμενες τραγωδίες, «φαινόμενο του σίφωνα», ζωνών που λόγω διαφοράς πίεσης μεταφέρεται η πύρινη φλόγα για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε μακρά απόσταση. Είναι η πρώτη φορά που σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό αυτό το φαινόμενο διαμορφώνει την εικόνα της απίστευτης τραγωδίας».

Σε άλλο σημείο διευκρίνισε πως «Ο όρος ασύμμετρη απειλή προς το παρόν αναφέρεται μόνο στο φυσικό φαινόμενο. Διαμορφώνει συνθήκες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως στο φαινόμενο του σίφωνα που σας περιέγραψα με τις πύρινες γλώσσες. Είναι σαφές ότι επειδή υπήρχε και το μέτωπο της Κινέτας διευκολύνθηκαν αυτά τα καιρικά φαινόμενα να έχουν την καταλυτική επίδραση στην τραγωδία» αλλά και ότι «Για άλλου τύπου ασύμμετρες απειλές αντιλαμβάνεστε ότι είναι υπεύθυνα τα όργανα που έχουν ήδη επιληφθεί. Κανείς προς ώρας δεν έχει ενδείξεις ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο με την έννοια της υποβολιμιαίας δράσης. Δεν υπάρχει κάτι»

Πέραν όμως της ανάλυσης που έκανε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε και για τις ενέργειες που αφορούν το κοινοβούλιο.

«Η Βουλή λειτουργεί» είπε! «Η Βουλή εδώ και δεκαετίες σε όλες τις κρίσιμες στιγμές δεν αναστέλλει τη λειτουργία της ακριβώς γιατί είναι το δημόσιο βήμα έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα σε όλη αυτή τη φάση να μπορούν και οι πολιτικές δυνάμεις να απευθύνονται με στοιχεία και εκτιμήσεις..

Το πένθος που μας διακατέχει δεν αναστέλλει τη λειτουργία της Βουλής».

Παράλληλα, ανέφερε ότι αύριο στις 10 το πρωί θα υπάρξει έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να οργανωθεί κοινοβουλευτικά το νομοθετικό έργο που θα αφορά τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης