Γιοχάνες Χαν: «Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου»

xasns

«Η επίλυση διμερών διαφορών με γειτονικές χώρες είναι προϋπόθεση, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», ξεκαθάρισε ο  Επίτροπος Διεύρυνσης  Γιοχάνες Χαν

«Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου», δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, σχετικά με την αμφίσημη δήλωσή του για τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό έργο προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία, ως τον Ιούνιο του 2019, μετά τη σχετική απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Ο Γ. Χαν επανέλαβε ότι η επίλυση διμερών διαφορών με γειτονικές χώρες είναι προϋπόθεση, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, λέγοντας ότι «η ΕΕ δεν θα δεχτεί κανένα νέο κράτος-μέλος που έχει εκκρεμείς διαμάχες με γειτονικές χώρες». Ο Γ. Χαν ανέφερε ως παράδειγμα την πΓΔΜ που έλυσε διμερείς διαφορές με την Βουλγαρία και με την Ελλάδα. «Στο ίδιο πνεύμα, η Αλβανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που γίνεται σε διμερές επίπεδο και στο οποίο η Επιτροπή δεν έχει ρόλο διαμεσολαβητή», πρόσθεσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του για σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας, ο Γ. Χαν απάντησε: «Λυπάμαι που τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν, γιατί είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί».

Από την πλευρά του ο Έντι Ράμα, αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Ελλάδα είπε ότι έχει γίνει «καλή πρόοδος» σε όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν ιστορία 70 ετών.Όπως είπε πρόκειται για «δύσκολα ζητήματα», από τον νόμο περί εμπολέμου ως την οριοθετηση της ΑΟΖ - ζητήματα που και οι δύο πλευρές τα αντιμετωπίζουν με ανοιχτό πνεύμα και με βούληση να τα επιλύσουν. «Είμαι βέβαιος 100%, ότι όταν επιλυθούν αυτά τα θέματα, όποιος σήμερα μας κατηγορεί για προδοσία θα ντροπιαστεί από την κοινή γνώμη», ανέφερε ο Έντι Ράμα. Σημείωσε, τέλος, πως όταν και στην Αλβανία και στην Ελλάδα κάποιοι κάνουν λόγο για «προδότες», σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται για να βρουν λύσεις προς το καλύτερο συμφέρον των χωρών τους και των λαών τους.

Ο Γ. Χαν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στα Τίρανα σε λίγες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Μεγάλα νταραβέρια

Τα πακέτα είναι μεγάλα για τις μεγάλες δουλειές. Στα Βαλκάνια πάντα υπήρχαν μεγάλα Νταραβέρια με τα σύνορα και τις Εθνότητες. Και πέφτανε χοντρά πακέτα.

ΝΙΚΟΣ

Αυτός να δεις που είναι σύριζα. Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λόγια μου. Αυτά δεν λένε οι συριζαίοι στα πάνελ τώρα ; Είπαμε εμείς ποτέ ότι θα σκίσουμε μνημόνιο ; Το καλύτερο είναι να βλέπεις τους αριστερούς σε σύνοδο του ΝΑΤΟ. Που το έφεραν αυτοί στο Αιγαίο γιατί ήταν ανίκανοι να ελέγξουν τα σύνορα. Και ν' αγκαλιάζονται με τους φονιάδες των λαών και να δίνουν όρκους αιώνιας πίστης. Μέχρι και τους Ρώσους διπλωμάτες να διώχνουν μην τυχόν και νομίζουν οι "σύμμαχοι" ότι δεν υποκύψαμε. Τα καλύτερα σκυλάκια των ιμπεριαλιστών.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και οι τενεκέδες ( τα παράσημα).

Από το 1937 και για τρία χρόνια βς το 1940 τα χρηματικά διαθέσιμα της ΤτΕ ήταν πολύ αυξημένα , όπως άφησε να διαφανεί ,με το σταγονόμετρο τα επόμενα χρόνια η ίδια η Τράπεζα. Τα χρονια αυτά η Ελληνική οικονομία εσωστρεφής στην αγροτική παραγωγή ευτύχησε να έχει πλεονασματικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών λόγω του κλήρινγκ κυρίως με την Γερμανία και με πρώτο προιόν τον καπνό. Ταυτόχρονα είχε και το φάσμα των επιχειρήσεων της Πυρκάλ ( όμιλος τύπου τράστ) της μεγαλύτερης πολεμικής βιομηχανίας στην Ανατολική Μεσόγειο και απ τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη των εξοπλισμών την εποχή εκείνη. Λόγω του πλεονασματικού κλήρινγκ ( πληρωμή τοις μετρητοίς δηλαδή) ο λογαριασμός του Ελληνικού κράτους στην ΤτΕ ήταν δυνατός και σε χρυσό που ηταν σημαντικός για την εποχή ,και το κράτος είχε την δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες.Και όχι μόνο να αντλεί πληροφορίες αλλά και να επιδιώκουν κάποιοι διεθνώς και διπλωμάτες και επιτετραμένοι και στρατιωτικοί σκόλουθοι από ισχυρές χώρες να έρθουν σε επαφή με το Ελληνικό ταμειακά ισχυρό κράτος, προσφεροντάς τις εκδουλεύσεις τους στην τότε Ελληνική κυβέρνηση. Το Ελληνικό κράτος τότε -το ταμειακά ικανό- μοίραζε και τενεκέδες ( παράσημα ) στους Γερμανούς τεχνικούς που εργάστηκαν για να στήσουν την Πυρκάλ , στο πλαίσιο του κλήρινγκ Ελλάδος Γερμανίας. Και απ την Αγγλία και απ την Γερμανία και την Γαλλία και την Ιταλία και την Ουγγαρία και την Πολωνία και την Σοβιετική Ένωση και την Ισπανία και την Ρουμανία και απ τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες η Ελλάδα ( δηλαδή το ταμειακά ισχυρό κράτος) δεχόνταν πολλές προσφορές συνεργασίας και αφού δεχόνταν προσφορές για τούτο το Ελληνικό κράτος καθόριζε τις τιμές που θα πλήρωνε. Έτσι εξηγείται το ότι ο Πρόδρομος Μποδοσάκης εισηγήθηκε στον τότε άνακτα Γεώργιο Β να απινείμουν τενεκέδες ( παράσημα) ευτελούς αξίας στους Γερμανούς τεχνικούς που προσφέθηκαν να στείσουν την Πυρκάλ. Τον όρο τενεκέδες τον χρησιμοποίησε ο ιδιος ο Μποδοσάκης πρός τον άνακτα Γεώργιο Β. Και σήμερα και πάντα πολλοί τύποι της διπλωματικής διεθνούς με την πρώτη ευκαιρία προσπαθούν να προσφέρουν υπηρεσίες και ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν ταμειακή ανάγκη -σαν την Ελλάδα τώρα- γιατί ξέρουν ότι σε άλλες εποχές με ταμειακές υγιής χώρες θα εισπράξουν μόνο τενεκέδες ( παράσημα).

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΡΕ.ΚΑΤΙ ΠΡΩΤΟΖΩΑ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ.

Ο Πρόδρομος απ τα Μούγλια

έτσι είναι οι διπλωματικές παρέες και θέσεις, κάνουν και λάθη και τα αναγνωρίζουν και δεν τρέχει τίποτα, μια και δεν χαλάνε τα μητρώα τους . Ο Πρόδρομος απ τα Μούγλια ......ήξερε και είχε και τον τρόπο του .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης