Βορίδης: Στις καλένδες η ψήφος των Ελλήνων εξωτερικού - Σκουρλέτης: Οι γαλάζιες βαρονίες δεν θέλουν κατάτμηση περιφερειών

voridis-skourletis_main01

Κόντρα για τον «Κλεισθένη»: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» και οι τροπολογίες για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β’ Αθήνας - Αττικής και την επιτροπή που θα εξετάσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» και οι τροπολογίες για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β’ Αθήνας - Αττικής και την επιτροπή που θα εξετάσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια αύριο το μεσημέρι (15:00) για να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τελικές αποφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την ρύθμιση για το «σπάσιμο» των δύο εκλογικών περιφερειών, καθώς από την στάση της θα εξαρτηθεί εάν θα ισχύει από της ερχόμενες εκλογές ή στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, που συνταγματικά τοποθετείται το 2023.

Οι προωθούμενες διατάξεις εγκρίθηκαν με την θετική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, εκτός των άρθρων που αφορούν την καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, όπου επιφυλάχθηκαν οι ΑΝΕΛ και υπερψήφισε το ΚΚΕ.

Αναφορικά με την τροπολογία για το «σπάσιμο» των περιφερειών, θετικά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και Ποτάμι. Επιφυλάχθηκαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών αλλάζει το πρώτο άρθρο του εκλογικού νόμου, με αποτέλεσμα να απαιτείται η θετική ψήφος τουλάχιστον 200 βουλευτών για την άμεση ενεργοποίησή της.

Από τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην αρμόδια επιτροπή, οι ΚΟ της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού προσανατολίζονται στην ψήφιση της ρύθμισης στην Ολομέλεια. Αυτό σημαίνει ότι η τροπολογία μπορεί να λάβει 178 «ναι», με αποτέλεσμα ο χρόνος εφαρμογής της να εξαρτάται από την στάση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βορίδης: Η κυβέρνηση παραπέμπει στις καλένδες την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Κατά την τελική συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για τακτικισμούς και κοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις προκειμένου να παραπέμψει στις καλένδες την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» ξεκαθάρισε παράλληλα πως η ΝΔ θα καταψηφίσει το σύνολο των διατάξεων που αφορούν το εκλογικό σύστημα για την τοπική αυτοδιοίκηση (σ.σ. απλή αναλογική κ.λ.π).

Απαντώντας στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, που υποστήριξε πως η ΝΔ, εξαρτώντας την ψήφο της για το σπάσιμο των περιφερειών με την ψήφο του εξωτερικού, υπεκφεύγει των ευθυνών, είπε: «Αναφέρατε ότι υπεκφεύγουμε γιατί κάνουμε την σύνδεση της κατάτμησης -που επί της αρχής συμφωνούμε- με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αφού είναι ασύνδετα γιατί έχετε καταθέσει δύο τροπολογίες; Είναι συνδεδεμένα γιατί είναι παρεμβάσεις στο εκλογικό σύστημα. Εσείς υπεκφεύγετε. Λέτε ότι δεσμεύεστε να ολοκληρώσετε την αξιολόγηση σε πέντε μήνες μάξιμουμ. Ε, λοιπόν, και εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ψηφίσουμε την κατάτμηση των περιφερειών με την ψήφο του εξωτερικού σε πέντε μήνες που θα το φέρετε. Θα περιμένουμε με αγωνία το αποτέλεσμα της επιτροπής και στο 5μηνο θα το ψηφίζουμε όλοι μαζί. Ποια είναι η ανάγκη να ψηφίσουμε σήμερα την κατάτμηση και σε πέντε μήνες την ψήφο στο εξωτερικό; Θέλετε να πάρετε την κατάτμηση και εν συνεχεία να πάνε στις καλένδες τα υπόλοιπα. Η προθεσμία που βάζετε είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική. Ρίχνετε στάχτη στα μάτια μας. Εμείς δεν θέλουμε να παίζουμε. Ελάτε να νομοθετήσουμε μαζί την ψήφο στους κατοίκους του εξωτερικού».

Πέραν αυτών, ο κ. Βορίδης άσκησε κριτική και για την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει την παράλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Εντυπωσιάζει για μια παράταξη που υποτίθεται ότι ακούει την θεσμική συγκρότηση της κοινωνίας και θέλει ως Αριστερά να βρίσκεται σε διάλογο μαζί της το πόσο δεν ακούτε την αυτοδιοίκηση. Αυτή η ευαίσθητη Αριστερά είναι κουφή και δεν θέλει να ακούει τι λέει το 90% των αυτοδιοικητικών που της λέει ότι το νομοσχέδιο θα παραλύσει την αυτοδιοίκηση. Ολους τους ακούτε τους συγκεκριμένους δεν τους ακούτε. Και τους δικούς σας δεν ακούτε» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Δεν άκουσα απαντήσεις παρά μόνο βαριές κουβέντες. Άκουσα έναν άλλο να λεει ότι στους Δήμους δεν είχαμε δημοκρατία και ξεκινά τώρα. Θα έχουμε την Σκουρλέτειο Δημοκρατία. Είναι οι παραισθήσεις μεγαλείου προ της πτώσεως».

«Η απλή αναλογική έχει ένα επιχείρημα: την απόλυτη ισότητα της ψήφου. Το κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής θεωρίας είναι η δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης για τους πολίτες. Όμως τι θα γίνει σε δυσαρμονία δημάρχου και πλειοψηφίας συμβουλίου; Κατ αναλογία στο πολιτικό σύστημα θα είχαμε απώλεια δεδηλωμένης και εκλογές. Εδώ δεν έχουμε τέτοια λύση. Θα έχουμε το απόλυτο αδιέξοδο. Το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί την κυβέρνηση».

Επίσης, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για θεσμοθέτηση της διαφθοράς και των αθέμιτων συναλλαγών. «Το ζήτημα των συναλλαγών που ενισχύετε θεσμικά σας απασχολεί; Η αδύναμη διακυβέρνηση απέναντι σε τοπικά και υπερτοπικά οικονομικά συμφέροντα; Θεσμοθετείτε την διαφθορά καθιστώντας αδύναμη την διακυβέρνηση και τον δήμαρχο και άρα έρμαιο και εκτεθειμένο σε συμφέροντα. Καμία απάντηση ούτε κι εδώ. Το μόνο που λέτε είναι ότι η απλή και άδολη αναλογική είναι καλή»

Σκουρλέτης: Οι «γαλάζιες» βαρονίες δεν θέλουν κατάτμηση περιφερειών

Από την πλευρά του ο κ. Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε ότι η κατάτμηση των περιφερειών προκαλεί εμφύλιο στο εσωτερικό της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «στην αξιωματική αντιπολίτευση κυριαρχούν οι πολιτικές βαρονίες».

Αναφορικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, υποστήριξε ότι εντός του επόμενου πεντάμηνου η κυβέρνηση θα έχει έτοιμη πρόταση.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Γιάννης Γ

Γιατί βρε εσυ Βορίδη που μας το παίζεις τώρα " κήρυκας υης ηθικής" τότε που είσασταν κυβέρνηση δεν φτιάχνατε τους νόμους για να ψηφίζουν και οι Ελληνες του εξωτερικού? .......... Αλλά είπαμε. Σε αφελείς γαλάζιους και με μνήμη χρυσόψαρου σανοφάγους απευθύνεσαι.

Παυλος

Μπορεί να ζούμε στο εξωτερικό όμως η καρδιά μας βρίσκεται στην πατρίδα Ερχόμαστε κάθε χρόνο, παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές εξελίξεις, πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ . Έχουμε άποψη και κάθε δικαίωμα να ψηφίζουμε στον τόπο διαμονής μας. Η Ελλάδα μας απαγορεύει να ψηφίζουμε στο εξωτερικό όπως και η χώρα διαμονής αν δεν έχουμε υπηκοότητα. Κοινώς έχουμε απωλέσει το δημοκρατικό μας δικαίωμα λες και είμαστε κατάδικοι ! Όσο για την γελοία δικαιολογία ότι δεν ζούμε Ελλάδα κι άρα δεν έχουμε δικαίωμα να καθορίζουμε τις πολιτικές εξελίξεις ας μας δωθεί αναλογικό ποσοστό επί των εγγεγραμμένων (να μετράνε δηλαδη οι ψήφοι σε αναλογία που θα καθοριστεί κι όχι κατά απόλυτο ποσοστο) . Λύσεις υπάρχουν - πολιτική ευθιξία και εντιμότητα δεν υπάρχει..... Sent from Samsung tablet.

Χ

Αν έρθεις στην Ελλάδα έχεις δικαίωμα ψήφου? Έχεις.Άρα πρέπει να μπορείς να ψηφίζεις και από τον τόπο διαμονής σου όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.Τα φασιστόμουτρα που κυβερνούν προφανώς έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό δεν τους συμφέρει και δεν το κάνουν.Ετσι απλά.Θα το κάνει ο Κυριάκος μόλις γίνει πρωθυπουργός.Το υποσχέθηκε.

κα

Έχω μια απορία. Γιατί ένα κόμμα που υποτίθεται ότι έχει προβάδισμα 14 μονάδων και βάλε στις εγκυρότατες δημοσκοπήσεις του ΣΚΑΪ του ΠΑΜΑΚ αντιστέκεται τόσο σθεναρά με ένα τόσο ευτελές θέμα όπως η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών; Τι φοβάται η ΝΔ;

Χ

Έχω και εγώ μια απορία.Τί ζόρι τραβάει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Έλληνες του εξωτερικού και δεν θέλει να ψηφίσουν? Γιατί όλη η δουλειά εκεί κολλάει αν δεν το κατάλαβες.

κουτοπόνηρα, ύπουλα, πούστικα, συριζαίικα

αγόρι μου, η ΝΔ δεν είναι κατά της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, συνδέει απλώς αυτό το θέμα με το δικαίωμα ψήφου των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που διαμένουν στο εξωτερικό, ενώ η αντιμνημονιακη κυβέρνηση σωτηρίας αντιστέκεται τόσο σθεναρά σε ένα τόσο ευτελές θέμα.

ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΡΙΑ ! ΠΡΕΠΕΙ Η ΟΧΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΝΙΤΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ! ΜΕ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ...ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΔΗΛΑΔΗ , ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ , ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ?? ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟ ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΜΟΡΦΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΨΗΦΟ ..ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ? ΓΙΑΤΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ..........ΔΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ !

Τττ

Αλλαγή Συντάγματος τωρα! Οχι αλλο δικαίωμα ψήφου για τον καθένα. Εξετάσεις και ΑΔΕΙΑ ψήφου. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για όλους, αλλα ψήφο και κατα συνέπεια συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων μονο όσοι πάρουν την αδεια. Μη σου πω οτι οσο ειναι ο βαθμός επίδοσης, κατι σαν ποσοστό βαρύτητας (πχ 86%, τοσο να μετράει και η ψήφος, 0,86 της ψήφου απο αυτον). Ψηφίζει ο κάθε απατεωνας και ο κάθε σανοφαγος και περιμενουμε προκοπή. Εξετάσεις θα επρεπε να δίνουμε κανονικά, όπως δίνουμε πχ για να οδηγούμε. Δικαίωμα έχουν όλοι, αλλα μονο όσοι πάρουν την αδεια μπορούν. Και ας δωσει κάποιος όσες φορες θελει μεχρι να τα καταφέρει, ή και για να ανεβάσει το ποσοστό βαρύτητας. Όσοι περάσουν και οτι ψηφίσουν αυτοί και μονο.

Ο τίτλος είναι λάθος!

Δεν μιλάμε για ψήφο! Έχουμε δικαίωμα ψήφου. Είμαστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικους καταλογους. Διευκόλυνση άσκησης του ήδη υπάρχοντος δικαιώματος θελουμε για να μην πετάμε μέχρι την Ελλάδα στις εκλογές. Ακριβώς όπως έγινε με τους ετεροδημότες. Ουσιαστικά είμαστε ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ και θέλουμε το κράτος να εφαρμόσει το άρθρο 51 παρ 4 του Συντάγματος που προβλέπει διευκόλυνση μας στην άσκηση του δικαιώματος μας είτε με επιστολική ψήφο είτε με ψήφο στα κατά τόπους προξενεία. Το έχει κάνει όλη η ΕΕ! Μόνο εμείς όχι.

χαχαχα

Άμα δηλώσετε εγγράφως και με συμβόλαιο ότι θα ψηφἰσετε σύριζα\ανελ στις εκλογές που έρχονται, κάτι μου λέει ότι θα σας "διευκολύνουν" αμέσως.

Q

Τα κομμουνια ξερουν οτι οι εκλογες θα ειναι το Βατερλω τους, οποτε ρημαζουν οσα μπορουν περισσοτερα πριν φυγουν απο την εξουσια. Ειναι της ιδεολογιας "αν δεν κυβερναω εγω δεν θα κυβερναει κανεις" και μας πανε σε εποχες ακυβερνησιας, μονο και μονο για να σφετεριστουν μετα την εξουσια και να μας πουνε οτι μας κανουν και χαρη απο πανω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gerapetritis

«Η ελληνική Βουλή δεν έχει την τεκμηρίωση για να λάβει αποφάσεις» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης – Υποστήριξε ότι η Βουλή ψηφίζει μια λευκή επιταγή

3
mimits

Όπως αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο, «τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την πΓΔΜ»  

26