Οι κυβερνήσεις …τρένα που έγραψαν ιστορία

Οι κυβερνήσεις …τρένα που έγραψαν ιστορία

Πολυπληθέστερο σχήμα στη Μεταπολίτευση, τα 59 στελέχη που όρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 18 Νοεμβρίου του 1988

Οι κυβερνήσεις …τρένα που έγραψαν ιστορία
Τα χνάρια του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου ακολουθεί πιστά ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατάφερε να σχηματίσει τη 10η πολυπληθέστερη κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1974 μέχρι και σήμερα.

Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ορκίστηκαν από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κύριο Ιερώνυμο ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια είναι συνολικά 49, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Παπανδρέου.

Η σημερινή κυβέρνηση συμπληρώνει το top 10 της λίστας με τις πλέον πολυπρόσωπες κυβερνήσεις.


Κλείσιμο
Συμπτωματικά ο κ. Παπούλιας, που ήταν μάρτυρας της σημερινής ορκωμοσίας των νέων υπουργών του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε υπουργός Εξωτερικών στην πολυπληθέστερη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση. Επρόκειτο για το υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε από τον σαρωτικό ανασχηματισμό της 18ης Νοεμβρίου του 1988 με τότε πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει τότε να «χωρέσει» συνολικά 59 υπουργούς στο μεγαλύτερο σχήμα που κυβέρνησε την Ελλάδα από το 1974.

Ο Ανδρέας των ρεκόρ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν κατέχει απλώς το απόλυτο ρεκόρ της πολυπληθέστερης κυβέρνησης, αλλά είχε καταφέρει σχεδόν όλα τα υπουργικά συμβούλια στα οποία ηγούνταν να είναι πολυπρόσωπα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κυβέρνηση όλων των εποχών σχηματίστηκε επίσης από τον Ανδρέα Παπανδρέου (57 μέλη) στις 22 Δεκεμβρίου του 1988. Στην τρίτη θέση του καταλόγου άλλη μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου, αυτή που προέκυψε από την αναδόμηση της 8ης Ιουλίου του 1994 και απαρτιζόταν από 53 υπουργούς.

Συνολικά 52 μέλη είχαν δύο υπουργικά συμβούλια με επικεφαλής τον ιστορικό ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αυτά που σχηματίστηκαν στις 17 Ιανουαρίου του 1984 και στις 15 Σεπτεμβρίου του 1995, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ορκιστεί πρωθυπουργός για τρίτη φορά.

Επίσης 52 μέλη είχε η κυβέρνηση του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που προέκυψε από τον ανασχηματισμό της 3ης Δεκεμβρίου του 1992.

Μικρότερη κατά ένας μέλος (51 υπουργοί) ήταν η κυβέρνηση που ορκίστηκε υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου στις 23 Ιουνίου του 1995.  

Άλλα δύο υπουργικά συμβούλια με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου, αυτό που σχηματίστηκε μετά τις αλλαγές της 5ης Ιουλίου του 1982 και εκείνο της 27ης Μαρτίου του 1984 είχαν από 50 υπουργούς.

Σαρανταεννέα υπουργούς και υφυπουργούς είχε το σχήμα που επέλεξε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ στις 22 Ιουνίου του 1988.

Για να φτάσουμε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2010 και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος δημιούργησε ένα υπουργικό συμβούλιο με 49 θέσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση αλλά και τη διαδικασία γέννησης πολυπληθών κυβερνήσεων που έχει περίπου θεσμοποιηθεί από τους πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνεται ότι η πολυπληθέστερη κυβέρνηση του τέως πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή -όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004- είχε 48 μέλη, κατά ένα λιγότερα από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης