Πολιτική θύελλα για τη συμφωνία στο Σκοπιανό

tsipras_ert1

Αγωνιώδης συνέντευξη του πρωθυπουργού για να καμουφλάρει τις υποχωρήσεις για το όνομα, τη γλώσσα και την εθνότητα - Επέμεινε ότι «πήραμε, δεν δώσαμε», υποβάθμισε τη διαφωνία Καμμένου και προέβλεψε στήριξη από την κεντροαριστερά -  «Δεν φοβάμαι τα συλλαλητήρια»

Σε μία εμφανή προσπάθεια να υποστηρίξει τη συμφωνία με τα Σκόπια και να την εμφανίσει ως συμφέρουσα για τα εθνικά συμφέροντα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες βράδυ για δεύτερη φορά δημοσίως μέσα σε 24 ώρες, παίρνοντας ο ίδιος πάνω του το βάρος της κυβερνητικής επιλογής.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να ρίξει και το γάντι στη ΝΔ, με δεδομένες τις πληροφορίες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει την Παρασκευή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Υποβάθμισε δε τις διαφωνίες του Πάνου Καμμένου, ώστε να μην δώσει το περιθώριο αμφισβήτησης συνολικά της κυβέρνησης, εξαιτίας αυτού του χάσματος.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν φοβάται τα συλλαλητήρια, τα οποία θα αρχίζουν από αυτό το σαββατοκύριακο στις Πρέσπες. Το μήνυμά του ήταν μάλλον σαφές: δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα πάει τη συμφωνία μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από τις λαϊκές αντιδράσεις ή τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης. Αντιλαμβανόμενος πάντως ότι η κοινή γνώμη δεν είναι θετική στη συμφωνία και τον συμβιβασμό με το όνομα, απέρριψε την ιδέα του δημοψηφίσματος.

«Σέβομαι τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά δεν τις φοβάμαι» είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: « Σε αυτά τα συλλαλητήρια συμμετείχαν δύο ειδών πολιτών. Πολίτες που έχουν υψηλό πατριωτικό συναίσθημα και οι χρυσαυγίτες ακροδεξιοί. Στους δεύτερους δεν με ενδιαφέρει να απευθυνθώ. Στους πρώτους όμως θα πω. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Από το βορρά; Σε μία περίοδο που η Τουρκία έχει γίνει επιθετική; Η συμφωνία φέρνει πίσω τα σύμβολα και την κληρονομιά μας και βάζει έναν προσδιορισμό στη Μακεδονία και 140 χώρες θα πάψουν να τη λένε Μακεδονία. Ακόμα και αυτό αν ενοχλεί, ας σκεφτούν ποιο είναι το πατριωτικό συμφέρον; Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτήν την πληγή; Η μεγάλη πλειοψηφία στα Σκόπια είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Γιατί να έχουμε αυτό το μέτωπο ανοικτό;… Δεν θα έπρεπε να μιλάνε στη Νέα Δημοκρατία για δημοψήφισμα, διόιτι πάντα ήταν αντίθετοι. Είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για το πώς θα λέγεται μία άλλη χώρα; Αν αλλάζαμε κάτι εμείς, τότε ναι, θα κάναμε δημοψήφισμα. Τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις που παίρνουμε, πιστεύω θα τις κρίνει η ιστορία και δεύτερον, κατοχυρώνει στο μέγιστο τις δικές μας απαιτήσεις και γραμμές. Για ποιο λόγο να βάλουμε εμπόδια;».

Σχετικά με την έγκριση από τη Βουλή:

«Η ψηφοφορία για τη συμφωνία σαφώς και θα λάβει χαρακτήρα ψήφο εμπιστοσύνης. Όλες οι κρίσιμες ψηφοφορίες λαμβάνουν αυτόν τον χαρακτήρα. Πιστεύω ότι θα περάσει με μεγάλη υποψηφιότητα. Και η αυριανή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο έχει τον ίδιο χαρακτήρα. Εμείς αυτό που κερδίσαμε στη συμφωνία, ήταν για να διασφαλίσουμε τη χώρα σε όλα τα ενδεχόμενα. Αν πιστεύουν ότι δεν είναι έτσι, ας μου κάνουν πρόταση μομφής. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε πολιτικό παράδοξο. Όσοι ψηφίσουν, αν τολμήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μου κάνει πρόταση μομφής, θα ψηφίσουν με αίσθημα ευθύνης. Δεν αισθάνομαι ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι αναμένει στήριξη από την κεντροαριστερά για την έγκριση της συμφωνίας:

«Στον χώρο της κεντροαριστεράς πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν σιγά-σιγά πολιτικές συναινέσεις, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι η πρώτη που αναγνωρίζει τις επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης και που επικρότησε τη χθεσινή Συμφωνία».

Για τον κ. Καμμένο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση:

«Η προγραμματική συμφωνία με τους ΑΝΕΛ, δεν προέβλεπε ότι θα υπάρξει μία τόσο σημαντική πολιτική εξέλιξη στα Σκόπια. Η βασική προγραμματική συνεννόηση ήταν να σταματήσει το πλιάτσικο στη χώρα και να τη βγάλουμε από τα μνημόνια. Ο Πάνος Καμμένος δεν έδωσε σημασία στην πάγια θέση μας για το Σκοπιανό. Θέλω να ομολογήσω ότι ο Καμμένος έχει μία πάγια θέση, την οποία δεν του ζητώ να αλλάξει. Του ζητώ όμως ως υπεύθυνος μίας πατριωτικής κυβέρνησης να μην θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας, τώρα που είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη ενός εκ των βασικών μας στόχων. Αν η άλλη πλευρά περάσει τους σκοπέλους, η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή και ο Πάνος Καμμένος θα τηρήσει τη στάση αρχής του. Ο Πάνος Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού", υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη».

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τη στάση της «θλιβερή» και κατηγορώντας την ότι ασκεί «πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα. Μίλησε για την αλλαγή διάφορων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες και για το γεγονός ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ' ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό. Είπε επίσης ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι πρόκειται για «μία συμφωνία επωφελής για τη χώρα και την περιοχή» και εξήγησε: «η Μακεδονία δέχθηκε να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία" αυτό ανέφερε όλος ο διεθνής τύπος. Ας μην προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα ουσίας με τεχνάσματα γιατί η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή", υπογράμμισε, προσθέτοντας πως "Το Βόρεια είναι μια σημαντική κατάκτηση δίπλα στο Μακεδονία που αναγνωρίζουν 140 χώρες σήμερα. Ήμουν υπέρ να είναι αμετάφραστο διότι η γλώσσα εκδικείται και θα απορρίπτονταν η πιο δύσχρηστη μορφή και όλη θα την ονόμαζαν τελικά Μακεδονία... "Αυτό που κάνει η συμφωνία, είναι να μην παραγνωρίζει το δικαίωμα τρίτων λαών, στον αυτοπροσδιορισμό τους. Στο άρθρο 7 λέει ότι όπου χρησιμοποιούν το όνομα, δεν εννοούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά το δικαίωμα ενός λαού που βρέθηκε στην περιοχή. Εμείς δεν θα τους πούμε ποτέ Μακεδόνες. Εμείς θα τους πούμε Σλαβομακεδόνες. Κι εκεί που σε όλη την υφήλιο ταξίδευαν με έγγραφα που τους ανέφεραν ως Μακεδόνες, τώρα θα ταξιδεύουν ως "Μακεδονία, παύλα, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας"».

Πάντως ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις ούτε αποσαφήνισε γκρίζα σημεία της συμφωνίας, όπως η γλώσσα, η εθνότητα και η χρήση του νέου ονόματος της γειτονικής χώρας στα σλαβικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (221)

H Ο.Π.Λ.Α.

Η θρυλικη αυτη οργανωση της Κατοχης που εκτελουσε τους δοσιλογους και Γερμανοτσολιαδες πρεπει να ανασυσταθει!!!!!!

Χρηστης

Παιδια δεν ξερω τι λετε αλλα το παν ειναι να τεθει η Χρυση Αυγη εκτος νομου, και να τσακιστει ο φασισμος σε καθε γειτονια.

Απαξιωμένη από τον...Αλέκση!

Προδότη Αλέξιε...αν με απαξιείς(!) και δεν μου απεθύνεις κάν τον λόγο...δεν θα σου πώ μόνο ότι σέστηκα(!) για σένα και την ψευτοδημοκρατία σου...αλλά μήπως άν είχες λίγη τσίπα επάνω σου...δεν θα'πρεπε και να με...φορολογείς?????

Πας καλά ?

Ρε μικρέ , με ποιον είσαι τελικά ? Με τον ...ψημένο ή με τη ΝΔ ?? Γιατί αυτά που είπες , το ένα αναιρεί το άλλο !!! Δεν μπορεί να είσαι και με τη μπάλα και με το μπαλί ! Ούτε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ !! Η είναι ακροδεξιός ο ψημένος αφού δεν ψηφίζει θετικά για το μακεδονικό , ή είναι πατριώτης , οπότε ...άστα βράστα !! Την έκατσες τη βάρκα .....

Λίγο μυαλό !

Όσοι θέλουν δημοψήφισμα ας σκεφτουν ότι οι Σκοπιανοί αλλάζουν όνομα στη χώρα τους και απεμπολούν κάθε σχέση με τον αρχαίο Μακεδονικό πολιτισμό! Δεν αλλάζει όνομα η Ελλάδα ! Επίσης τί θέλουν ? Να βγει το ΟΧΙ και να παραμένει άλυτο το πρόβλημα αυτό για άλλα 26 χρόνια με ότι επικίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά δίκαια με την αστάθεια να συνεχίζεται και τους Τούρκους να το εκμεταλλεύονται εναντίον μας ??????

Άρης

Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός συνέλληνες; Αν θεωρούμε τον Θουκυδίδη πατριάρχη της ιστορίας μας και αυθεντικότατη πηγή, ιδού τι λέει (Β 99,2) "εσβαλούσιν (οι Θράκες) ες την κάτω Μακεδονίαν, ης ο Περδίκκας ήρχε" . Αναγνωρίζει δηλ. κάτω (νότια) τη Μακεδονία που βασίλευε ο Περδίκκας (Έλληνας βασιλιάς) και εξηγεί ότι το βασίλειό του εκτεινόταν από Πιερία και πάνω μέχρι τα σημερινά μας περίπου σύνορα, ενώ αναφέρει στη συνέχεια ότι ο ίδιος βασιλιάς κατέλαβε μετά από εκστρατείες και τους άλλους λαούς που κατοικούσαν κι αυτοί στην περιοχή που ονομαζόταν Μακεδονία (Σιντοί Παίονες Μαιδοί και άλλοι ακόμα) και καταλήγει "το δε ξύμπαν Μακεδονία καλείται και Περδίκκαςβασιλεύς αυτών ην" (Β ,99, 6). Επειδή δεν το επιτρέπει ο χώρος, όποιος ενδιαφέρεται να μάθει, μπορεί να διαβάσει τα κεφάλαια Β 95 -101 και να δει ανάγλυφη την αλήθεια, ότι δηλαδή από τότε γίνεται λόγος για βόρεια και νότια Μακεδονία και τη νότια κατείχαν Έλληνες που κατέλαβαν στη συνέχεια τους λαούς που κατοικούσαν βορειότερα και κυριάρχησαν σε όλη τη Μακεδονία. Συμπέρασμα: ούτε το κέντρο του κόσμου είμαστε, ούτε είναι όλα δικά μας! Αμάν πια με την πατριδοκαπηλία. και κάτι ακόμη: ο απλός κόσμος είναι ανενημέρωτος και είναι ντροπή κάποιοι να ποντάρουν στο θυμικό του για το συμφέρον τους, κυρίως πολιτικό. Γιατί ούτε τα δίνουμε όλα στα Σκόπια ούτε ηττώμεθα. Μια αξιοπρεπής συμφωνία έγινε που και οι δεξιοί πολύ θα την ήθελαν, μέχρι εκεί τους κόβει!!

Αμάν πιά

με τον ενδοτισμό και την ξεφτίλα χωρίς τέλος! Αφού αρέσκονται σε λογοκλοπή ονομάτων ξένων αρχαίων λαών, να ονομασθούν Παίονες, για να είναι ασσορτί με το όνομα και ηχομιμητικά!

Xr

Εκτός από ημιανιστόρητος, είσαι και αγεωγράφητος. Άνω Μακεδονία είναι η Δυτική Μακεδονία γιατί είναι σε οροπέδιο και Κάτω Μακεδονία είναι η Κεντρική Μακεδονία γιατί είναι κάμπος. Αρκετά πια με τους κάθε είδους αγράμματους....

Κάποιοι είναι αυτιστικοί ή άσχετοι

ΉΔΗ 190 ΧΏΡΕΣ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ...........ΣΚΕΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ! Το καταλαβαίνουμε αυτό ή όχι ????? ΗΔΗ συμβαίνει αυτό! Το κατάπιαμε λοιπόν αυτό χωρίς διαμαρτυρία και τώρα που προστέθηκε γεωγραφικός προσδιορισμός δηλ. έχουμε σύνθετη ονομασία έχουμε ξαφνικά το πρόβλημα ???????

Μικρός Νικόλας

Τσολιά μου και όλος ο γαλαξίας να τους αναγνωρίσει αυτοί θέλουν το δικό μας οκ και μόνον. Σκέψου γιατί, μιας και είσαι σχετικός και μη αυτιστικός. χαχαχαχα εισαι απλα βλάκας

ΑΙΑΣ

ΠΙΟ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ .ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΑΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΠΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟ ΚΑΜΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

ΟΛΟΙ εκτός Ελλάδας χαιρετίζουν την συμφωνία

... και εντός Ελλάδας η Ν.Δ. κάνει... πρόταση μομφής στην κυβέρνηση που πέτυχε συμφωνία τέτοια που στα Σκόπια τσακώνονται άγρια γιατί θεωρούν την συμφωνία αυτή ταπεινωτική για τα δικά τους συμφέροντα! Η Ν.Δ. φέρεται σαν κομπλξαρισμένη γεροντοκόρη που ο Τσίπρας πετυχαίνει ! Ψάχνει να βρει που θα γκρινιάξει και γίνεται απεχθής και γελοία. Η Ν.Δ. μόνο θόρυβο θέλει να κάνει και βεβαίως να φέρει σε δύσκολη θέση τους ΑΝΕΛ για να ρίξει την κυβέρνηση. Μήπως διαφωνεί με την σύνθετη ονομασία? Όχι βέβαια...Να θυμηθούμε τι είπε ο πατήρ Μητσοτάκης το 92 στη Βουλή? Πάρτε τώρα την σύνθετη ονομασία γιατί αλλιώς θα υπάρξει το σκέτο Μακεδονία ! Τόσα χρόνια στην εξουσία, στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έχει πάθει τρελό στερητικό εξουσίας εκτός του ότι δεν ανέχεται η εξουσία να μην είναι στα δικά της χέρια, άντε και του βαστάζου ΠΑΣΟΚ αλλά να βρίσκεται στα χέρια της Αριστεράς. Από το πολύ καθισιό στην εξουσία την θεωρούν τσιφλίκι τους στο οποίο ουδείς άλλος έχει δικαίωμα. Ο Κούλης δε, έχει μία τρομερή έπαρση στον τρόπο που μιλάει, που περπατάει και όταν φυλάει η χαιρετάει λαϊκό κόσμο φαίνεται ότι το ανέχεται σαν να πίνει κόνιο. Φαίνονται...όλα φαίνονται....όσο θέατρο και εάν επιστρατεύσουν εντός ή εκτός Βουλής.

Ο ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΣ

ΗΓΕΤΗΣ,ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΧΑΡΤΑΕΤΟ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΧΡΗΜΑ-ΘΕΣΕΙΣ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΗΚΩΝΑΝ ΤΟ ΧΑΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ,ΗΡΘΕ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΛΥΝΕΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΡΙΒΑΝΕ ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΟΥΣΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ,ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ,ΟΠΩΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1992 ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ 140 ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΗΕ.

ΣΩΣΤΟΣ !

Ρίχτα φίλε !Πόθεν ο "πατριωτισμος" της ΝΔ ?? Επειδή πήγαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία και την έριξαν στα μνημόνια ??? Επειδή 27 χρόνια με το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να λύσουν το Μακεδονικό ???

@Agyrigomania....

Πώ..πώ..πώ μόνος σου"παίζεις"μπάλα σ'όλο το γήπεδο του "αντικειμενικού" άρθρου!!!! Ποιός έσαι ρε τσυριζοτρολάρα!!!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης