Σκόπια: Σκληρή κόντρα Ζάεφ - Ιβανόφ για τη συμφωνία

Σκόπια: Σκληρή κόντρα Ζάεφ - Ιβανόφ για τη συμφωνία

«Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβάνοφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή», τονίζει η σκοπιανή κυβέρνηση - «Η είσοδος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για μία κακή συμφωνία» υποστηρίζει ο Ιβανόφ

zaev-ivanov
Στα άκρα φαίνεται ότι οδεύει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με τον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ, με αφορμή την συμφωνία με την Ελλάδα.

Μετά το διάγγελμα του Ιβάνοφ η κυβέρνηση με ανακοίνωση της αναφέρει «πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες» και τον καλεί να απομονωθεί στην πολιτική σκηνή.

« Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της επειδή ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά στην χώρα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος Ιβάνοφ «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της «μακεδονικής ταυτότητας».

«Ο Ιβάνοφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος. Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβάνοφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή» τονίζει η κυβέρνηση και καταλήγει: «Είμαστε αυτό που είμαστε και τελικά αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα. Με την συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται και ενισχύεται τη «μακεδονική» εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, μια για πάντα».

Εϊχε προηγηθεί διάγγελμα του Ιβανόφ με το οποίο χαρακτήριζε «ταπεινωτική» τη συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα. «Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σκοπίων στο διάγγελμά του, αποφασίζοντας να έρθει σε πλήρη ρήξη με τον πρωθυπουργό της χώρας και να ξεκινήσει νέα πολιτική κρίση, με γενικότερες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο μίλησε για μόλις 1,5 λεπτό! Όπως προέκυψε από τις επαφές των δύο κορυφαίων πολιτικών παραγόντων της γειτονικής χώρας, ο Ιβανόφ δεν συμφωνεί με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και την αλλαγή στο Σύνταγμα, όροι που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Ζάεφ και του Τσίπρα την Τετάρτη, μετά από μακρά διάρκεια διαβουλεύσεων.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Σκόπια, ο πρόεδρος μπορεί να ασκήσει βέτο κατά της συμφωνίας, αν προηγουμένως έχει εγκριθεί από το σκοπιανό κοινοβούλιο. Η διαδικασία έχει ως εξής. Μετά την πιθανή υπερψήφιση από το σκοπιανό κοινοβούλιο, η απόφαση θα πάει στον πρόεδρο για έγκριση. Τότε, ο Ιβανόφ έχει δικαίωμα να αρνηθεί και να την «επιστρέψει» στο κοινοβούλιο. Αν η απόφαση υπερψηφιστεί για δεύτερη φορά από το σκοπιανό κοινοβούλιο, τότε η πρόταση καθίσταται ενεργή και τίθεται σε ισχύ.

Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ταπεινωτική για τα 73 χρόνια ιστορίας της χώρας του και τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί μία κακή λύση, προκειμένου η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η είσοδος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για μία κακή συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ιβανόφ άσκησε δριμύτατη κριτική εναντίον του πρωθυπουργού Ζάεφ, ο οποίος, όπως τόνισε, «δεν είχε το θάρρος να συνεργαστεί με τους παράγοντες της χώρας», ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης «μη δημοφιλή».

Ο Ιβανόφ εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Ελλάδας, προβαίνοντας στην άκρως προκλητική δήλωση: «Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία».

Πρόσθεσε, δε, πως με τη συμφωνία, εκτός του ονόματος, αλλάζει και το άρθρο του Συντάγματος που αναφέρεται σε μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης