Βουλή: «Σφυροκόπημα» στο πολυνομοσχέδιο από επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς

Βουλή: «Σφυροκόπημα» στο πολυνομοσχέδιο από επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς

Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών: Το χειρουργείο στο Κρατικό Νίκαιας έμεινε 50λεπτά χωρίς ρεύμα και τρέχαμε για μπαλαντέζες - Πατούλης: Δεσμεύουν τα αποθεματικά των δήμων στην ΤτΕ - Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου: Οι περικοπές δεν ενισχύουν την κατανάλωση - Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ: Ο Τσακαλώτος είπε ότι είναι «μαύρος» αλλά πρέπει να βάλει και λίγο κόκκινο στην πολιτική του

vouli_sfyrokopima_foreis
Σφοδρά πυρά από το σύνολο των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων δέχεται το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην Βουλή επιβεβαιώνοντας ότι το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» έχει πείσει μόνο τους 154 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργάνων όλων των επαγγελματιών της χώρας και οι φορείς των επιχειρηματικών ενώσεων εξαπολύουν σφυροκόπημα στην κυβερνητική πολιτική για τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις, τα υψηλά πλεονάσματα και την υπερφορολόγηση.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών ιατρών περιέγραψαν εικόνες κατάρρευσης της δημόσιας υγείας λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων, Παναγιώτη Παπανικολάου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως «Τις καταστροφικές συνέπειες των μέτρων τις ζούμε. Τις ζήσαμε και την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο που εργάζομαι (σσ Γενικό Κρατικό Νίκαιας) όταν εν ώρα χειρουργείου μείναμε για 50 λεπτά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τρέχαμε να βρούμε μπαλαντέζες. Υπάρχουν ελλείψεις σε κρεβάτια εντατικής και διασωληνωμένοι τοποθετούνται σε κοινούς θαλάμους λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης».
Κλείσιμο
«Θα είμαστε στην απέναντι όχθη. Αυτή την σταθερή στάση δεν την αλλάζουμε σαν εκκρεμές με κριτήριο το ποιος ασκεί την καταστροφική πολιτική» είπε ο κ. Παπανικολάου για να προσθέσει «Εμείς οι έντιμοι νοσοκομειακοί ιατροί δεν υποτασσόμαστε δεν θα μετατρέψουμε το υπερήφανο όχι σε ναι».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι η πρόβλεψη Μεσοπρόθεσμου για δέσμευση των αποθεμάτων των Δήμων σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας «καταλύει τις συνταγματικές επιταγές για αυτοτέλεια και καταρρίπτει την αυτονομία για σύνταξη προϋπολογισμών». Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι «τιμωρητική προς όσους έχουν νοικοκυρεμένα οικονομικά και αποθεματικά. Είμαστε αντίθετοι, θα έλεγα ότι η αυτοδιοίκηση δεν θα ανεχθεί την οικονομική αδυναμία της αυτοτέλειάς του. Με τέτοιες διαδικασίες όχι μόνο δεν θα βγει στο ξέφωτο η χώρα αλλά θα υπάρχει κατάρρευση της αυτοδιοίκησης».

Την ανάγκη νέου οικονομικού μοντέλου που δεν θα στηρίζεται σε πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και υπερφορολογία επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Κόλιας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. «Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις 2016-17 με πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργούν αισιοδοξία για επίτευξη στόχων του Μεσοπρόθεσμου. Όμως τα υψηλά πλεονάσματα εξασφαλίζονται με υψηλή φορολογία. Το κλειδί για ανάκαμψη είναι η ανάπτυξη με προσέλκυση επενδύσεων που είναι δύσκολη με το υφιστάμενο καθεστώς υψηλής φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών. Οι περικοπές έως 18% των συντάξεων και η μείωση αφορολόγητου, η συρρίκνωση, δηλαδή, του εισοδήματος συνταξιούχων και νοικοκυριών δεν ενισχύουν την κατανάλωση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κόλιας για να επισημάνει την ανάγκη διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καθώς δεν έχει αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό. «Η χώρα θα βγει από τα μνημόνια αλλά είναι σημαντικό να δομήσουμε μοντέλο που δεν θα βασίζεται σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και υπερφορολόγηση» είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Για πολιτική που πλήττει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία μίλησε ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας. «Προβλέπεται η παράταση των κλειστών προϋπολογισμών για μια 4ετία, αν και είχε επιβληθεί ως προσωρινό μέτρο εως ότου να λειτουργήσει το rebate. Πλέον έχει παρατάσεις επτά ετών με αδιανόητα ποσά. Η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να το αντέξει. Δεν είναι δυνατόν άλλοι να χορταίνουν και άλλοι να πληρώνουν. Δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα από το clow back που απονευρώνει και κοιμίζει την δημόσια διοίκηση. Ζητάμε την άμεση νομοθετική ρύθμιση εξαίρεσης γενοσήμων από το clow back» ειπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Στράτος Παραδιάς (ΠΟΜΙΔΑ) ζήτησε κατάργηση του φόρου υπεραξίας των ακινήτων και 50% μείωση του φόρου τεκμηρίων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος τόνισε:«Η κυβέρνηση είναι καλή στα βαφτίσια. Λεει για έξοδο μνημονίων αλλά αυτό που ψηφίζει είναι ένα διαρκές μνημόνιο με δυσθεώρητα μνημόνια. Η κυβέρνηση έλαβε λαϊκή εντολή για παράλληλο πρόγραμμα. Έριξε λευκή πετσέτα και λαμβάνει συνεχώς νέα σκληρά μέτρα. Με το Μεσοπρόθεσμο μειώνονται περαιτέρω οι συντάξεις και οι μισθοί. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντί να ψηφίζουν τα μέτρα να ξαναέρθουν έξω από την Βουλή να διαδηλώσουν».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωάννης Πάιδας κατήγγειλε τον «νόμο λαιμητόμο του Κατρούγκαλου» που εξαϋλώνει τις συντάξεις αλλά και τα «αιματοβαμμένα πλεονάσματα». «Ο κ. Τσακαλώτος είχε να πει ότι είναι «μαύρος» επειδή θήτευσε στα τεθωρακισμένα και είναι ΠΑΟΚ. Καλό όμως είναι να βάλει και λίγο κόκκινο στην πολιτική του για τους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης