Εκνευρισμός στην Αθήνα από τα «μπρος-πίσω» Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία

Εκνευρισμός στην Αθήνα από τα «μπρος-πίσω» Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία

Ενώ η κυβέρνηση επέμενε στη γραμμή «απέχουμε ένα τηλεφώνημα από τη συμφωνία»

kotzias-nti-sko
Ενώ η κυβέρνηση επέμενε στη γραμμή «απέχουμε ένα τηλεφώνημα από τη συμφωνία», μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί εκνευρισμός για τις καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα. Παρά τις παλινωδίες, όμως, συνεχίζουν να προσβλέπουν σε συμφωνία και γι’ αυτό αποφεύγουν αντιδράσεις, οι οποίες θα δυσκόλευαν τα πράγματα.

Από την άλλη, υπάρχει και ο φόβος ενός πιθανού blame game, του υπόγειου πόλεμου που διεξάγεται με στόχο να μη χρεωθεί καμία πλευρά ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη. Στο επίπεδο αυτό, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν όχι αδικαιολόγητα πως η Ελλάδα είναι σε σαφώς πλεονεκτική θέση, δεδομένου ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν πως το πρόβλημα είναι στα Σκόπια κι όχι στην Αθήνα.

Τη στιγμή που ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για το περιβόητο πλέον τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα που θα σηματοδοτούσε και τη λήξη της αναμονής, τα Σκόπια ζητούν μία επιπλέον παράταση. Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με ανακοίνωση του διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. «Έχει επιδειχθεί καλή θέληση και έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα στην πορεία των συνομιλιών. Σε αυτή τη συγκυρία όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία τέτοιου είδους, είναι αναγκαίο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν αυτή την καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντανακλά κατάλληλα τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές. Με αυτό το στόχο κατά νου, η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το συντομότερο δυνατόν και πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” υπογραμμίζει ότι σε θέματα τέτοιας σημασίας δεν ωφελούν βιαστικές πράξεις. Η ποιότητα του κειμένου και η ανάγκη να βρεθεί μία διαρκής και βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας». Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως «ενδεχομένως θα καλέσουμε την Αθήνα και ελπίζω να είναι πολύ γρήγορο [σ.σ. το τηλεφώνημα]».

Μετά από την αρχική αμηχανία και τον φόβο πιθανού αδιεξόδου, στο Μέγαρο Μαξίμου κυριάρχησε εκνευρισμός για τις συνεχείς παλινωδίες των Σκοπίων και την αντιφατική γλώσσα που υιοθετεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. «Έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Με την ανακοίνωση αυτή φαίνεται πως τα Σκόπια επιχειρούν να “αγοράσουν” χρόνο, τη στιγμή που εντείνονται οι ισχυρές πιέσεις του δυτικού παράγοντα, έτσι ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. εντός του Ιουνίου. Τις δυνατότητες που έχει να περάσει τη συμφωνία με την Ελλάδα στο εσωτερικό της χώρας του μετράει ο Ζόραν Ζάεφ. Χθες, μάλιστα, πήρε στα χέρια του το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιχειρούσαν τις τελευταίες ώρες να ολοκληρώσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών στην Αθήνα. Θα το παρουσιάσει στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιό του.

Με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι συναντήθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι επόμενες ώρες μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και ποτέ οι δύο χώρες δεν ήταν πιο κοντά σε λύση στο θέμα του ονόματος. Μογκερίνι και Οσμάνι συζήτησαν για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό με την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ να εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της για τις συνεχιζόμενες εργασίες σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι στο Facebook, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών  απέστειλε στα Σκόπια δύο επιπρόσθετα αιτήματα της Ελλάδας, πέραν των όσων –κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών πάντα– έχουν συμφωνηθεί:. Το πρώτο είναι η γλώσσα να μην αναγράφεται ως «Μακεδονική», όπως έχει καταχωρηθεί στα μητρώα του ΟΗΕ, αλλά ως «Makedonski», στα λατινικά και χωρίς μετάφραση. Τέλος, να μην λάβουν τα Σκόπια πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν διενεργηθεί το δημοψήφισμα και αλλάξει το Σύνταγμα.

Κύκλοι στα Σκόπια, πάντως, θεωρούν τις αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις του Μιλοσόσκι ως προσπάθεια να τορπιλίσει τη συμφωνία. Και φαίνεται να έχουν δίκιο. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει πως η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο όταν έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και το δημοψήφισμα είναι θετικό. Απλώς τώρα θα δηλώσει και επισήμως τη θέση της πως εάν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και εφαρμοστεί η συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία αντίρρηση για την ένταξη της γειτονικής χώρας. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται για πρόσθετη απαίτηση.

Ενώ πάντως ο Ζόραν Ζάεφ, έχοντας μπροστά του την αναθεώρηση του Συντάγματος, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης με την αντιπολίτευση, στην Αθήνα οι τόνοι έχουν ανέβει αισθητά. Αρχικά, αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στη ΝΔ και το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή δημόσια τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι για «ραντεβού» Τσίπρα-Ζάεφ στο ελληνικό τμήμα της λίμνης Πρέσπας. Η αξιωματική αντιπολίτευση μεταξύ άλλων καταγγέλλει την κυβέρνηση για έλλειψη ενημέρωσης.

Είχαμε και επεισόδιο σε τηλεοπτικά παράθυρα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, σε αντιπαράθεσή της με τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι εξαιτίας της «αβλεψίας της ελληνικής κυβέρνησης το 1977 τέθηκε ζήτημα “μακεδονικής” γλώσσας».  Όταν ο κ. Κατασνιώτης αντέκρουσε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, η Ελένη Αυλωνίτου φανερά εκνευρισμένη του ανταπάντησε με τη φράση «τα σκ@@@@τε»!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης