Εκνευρισμός στην Αθήνα από τα «μπρος-πίσω» Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία

kotzias-nti-sko

Ενώ η κυβέρνηση επέμενε στη γραμμή «απέχουμε ένα τηλεφώνημα από τη συμφωνία»

Ενώ η κυβέρνηση επέμενε στη γραμμή «απέχουμε ένα τηλεφώνημα από τη συμφωνία», μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί εκνευρισμός για τις καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα. Παρά τις παλινωδίες, όμως, συνεχίζουν να προσβλέπουν σε συμφωνία και γι’ αυτό αποφεύγουν αντιδράσεις, οι οποίες θα δυσκόλευαν τα πράγματα.

Από την άλλη, υπάρχει και ο φόβος ενός πιθανού blame game, του υπόγειου πόλεμου που διεξάγεται με στόχο να μη χρεωθεί καμία πλευρά ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη. Στο επίπεδο αυτό, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν όχι αδικαιολόγητα πως η Ελλάδα είναι σε σαφώς πλεονεκτική θέση, δεδομένου ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν πως το πρόβλημα είναι στα Σκόπια κι όχι στην Αθήνα.

Τη στιγμή που ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για το περιβόητο πλέον τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα που θα σηματοδοτούσε και τη λήξη της αναμονής, τα Σκόπια ζητούν μία επιπλέον παράταση. Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με ανακοίνωση του διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. «Έχει επιδειχθεί καλή θέληση και έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα στην πορεία των συνομιλιών. Σε αυτή τη συγκυρία όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία τέτοιου είδους, είναι αναγκαίο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν αυτή την καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντανακλά κατάλληλα τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές. Με αυτό το στόχο κατά νου, η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το συντομότερο δυνατόν και πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” υπογραμμίζει ότι σε θέματα τέτοιας σημασίας δεν ωφελούν βιαστικές πράξεις. Η ποιότητα του κειμένου και η ανάγκη να βρεθεί μία διαρκής και βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας». Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως «ενδεχομένως θα καλέσουμε την Αθήνα και ελπίζω να είναι πολύ γρήγορο [σ.σ. το τηλεφώνημα]».

Μετά από την αρχική αμηχανία και τον φόβο πιθανού αδιεξόδου, στο Μέγαρο Μαξίμου κυριάρχησε εκνευρισμός για τις συνεχείς παλινωδίες των Σκοπίων και την αντιφατική γλώσσα που υιοθετεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. «Έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Με την ανακοίνωση αυτή φαίνεται πως τα Σκόπια επιχειρούν να “αγοράσουν” χρόνο, τη στιγμή που εντείνονται οι ισχυρές πιέσεις του δυτικού παράγοντα, έτσι ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. εντός του Ιουνίου. Τις δυνατότητες που έχει να περάσει τη συμφωνία με την Ελλάδα στο εσωτερικό της χώρας του μετράει ο Ζόραν Ζάεφ. Χθες, μάλιστα, πήρε στα χέρια του το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιχειρούσαν τις τελευταίες ώρες να ολοκληρώσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών στην Αθήνα. Θα το παρουσιάσει στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιό του.

Με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι συναντήθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι επόμενες ώρες μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και ποτέ οι δύο χώρες δεν ήταν πιο κοντά σε λύση στο θέμα του ονόματος. Μογκερίνι και Οσμάνι συζήτησαν για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό με την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ να εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της για τις συνεχιζόμενες εργασίες σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι στο Facebook, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών  απέστειλε στα Σκόπια δύο επιπρόσθετα αιτήματα της Ελλάδας, πέραν των όσων –κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών πάντα– έχουν συμφωνηθεί:. Το πρώτο είναι η γλώσσα να μην αναγράφεται ως «Μακεδονική», όπως έχει καταχωρηθεί στα μητρώα του ΟΗΕ, αλλά ως «Makedonski», στα λατινικά και χωρίς μετάφραση. Τέλος, να μην λάβουν τα Σκόπια πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν διενεργηθεί το δημοψήφισμα και αλλάξει το Σύνταγμα.

Κύκλοι στα Σκόπια, πάντως, θεωρούν τις αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις του Μιλοσόσκι ως προσπάθεια να τορπιλίσει τη συμφωνία. Και φαίνεται να έχουν δίκιο. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει πως η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο όταν έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και το δημοψήφισμα είναι θετικό. Απλώς τώρα θα δηλώσει και επισήμως τη θέση της πως εάν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και εφαρμοστεί η συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία αντίρρηση για την ένταξη της γειτονικής χώρας. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται για πρόσθετη απαίτηση.

Ενώ πάντως ο Ζόραν Ζάεφ, έχοντας μπροστά του την αναθεώρηση του Συντάγματος, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης με την αντιπολίτευση, στην Αθήνα οι τόνοι έχουν ανέβει αισθητά. Αρχικά, αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στη ΝΔ και το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή δημόσια τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι για «ραντεβού» Τσίπρα-Ζάεφ στο ελληνικό τμήμα της λίμνης Πρέσπας. Η αξιωματική αντιπολίτευση μεταξύ άλλων καταγγέλλει την κυβέρνηση για έλλειψη ενημέρωσης.

Είχαμε και επεισόδιο σε τηλεοπτικά παράθυρα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, σε αντιπαράθεσή της με τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι εξαιτίας της «αβλεψίας της ελληνικής κυβέρνησης το 1977 τέθηκε ζήτημα “μακεδονικής” γλώσσας».  Όταν ο κ. Κατασνιώτης αντέκρουσε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, η Ελένη Αυλωνίτου φανερά εκνευρισμένη του ανταπάντησε με τη φράση «τα σκ@@@@τε»!

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Γιαννης

Δεν κρατιοιυνται οι αθλιοι που μας κυβερνουν. Θελουν να προδοσουν και θελουν να το κανουν γρηγορα! Εκνευριζονται μαλιστα με αυτους που τους καθυστερουν! Εκτος κι αν ολα αυτα ειναι παιχνιδια για να τουμπαρουν τους ιθαγενεις

stp

Αν δεν δώσουν το όνομα θα σκυλιάσουν. Αγωνίζονται τόσα χρόνια , τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία, δεν θα τους δοθεί άλλη, και το ξέρουν. Αυτοί είναι σε θέση να το υπογράψουν και να το δώσουν μονομερώς, να το κάνουν δώρο.

zz

Το έλεγα και θα συνεχίζω να το λέω , ΟΧΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ με Βλαχόσλαβους ούτε με Βρυξέλλες ,ένα λιτό γράμμα στην Ουάσινγκτον είναι αρκετό , αυτές είναι οι απαιτήσεις της ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ εάν της δέχεστε καλός , εάν όχι στα τέτοια μας ,εσείς έχετε ανάγκη οι ενοίκιο του Λευκού Οίκου , δεν θα μπορείς να λες αυτά εάν βάλεις όχι υπογραφή αλλά το δακτυλικό σου αποτύπωμα . με το σημερινό καθεστώς και αλλά χίλια χρόνια να περάσουν καρφί δεν μας καίγεται , το κλειδί εσύ το έχεις ΕΛΛΑΔΑ και όχι η παραχαράκτες της ιστορίας .

GR

Για να περιμενει ο τσιπρας τηλεφωνο αυτο σημαινει οτι υπαρχει στο τραπεζι μια προταση. Αυτη τη προταση γιατι δεν την βγαζει η κυβερνηση επισημα στη δημοσιοτητα? Τι φοβαται? Αφου οτι και να λεει αυτη η προταση αν τελικα τη δεχτει ο Ζαεφ η κυβερνηση ειναι αναγκασμενη να φερει αυτη την προταση στη βουλη για να ψηφιστει απο την ολομελεια και μαλιστα με αυξημενη πλειοψηφια (180) αφου προκειται για μειζον εθνικο θεμα. Μηπως τοτε δεν θα μαθευτει?

katerina

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΟ ΑΣΥΝΕΠΗΣ ΚΑΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛΟ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΛΕΝΑΝΕ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΟΥΝ.

Εva

Ποσο πολυ μας λειπουν καποιοι ηγετες...ποσο πολυ...

ΓΙΩΡΓΗΣ

Δε μας ενδιέφεραν πώς αυτοαποκαλουνταν οι γυφτοσκοπιανοι μεταξυ τους, οταν ηταν κλεισμενοι σε μια επαρχια ενος γειτονικου μας κρατους της Γιουγκοσλαβιας,δεν ειχαν κρατικη υποσταση, δεν ειχαν στρατο κλπ,δεν ειχαν δικαιωμα να συναπτουν διεθνεις συμφωνιες για πολεμο και ειρηνη δεν ηταν σε διεθνεις οργανισμους δεν μ π ο ρ ο υ σ α ν ν α μ α ς β λ α ψ ο υ ν ο σ ο κ α ι α ν τ ο η θ ε λ α ν. Ομως απο τοτε που για δικους τους λογους οι ευρωνατοικοι διαμελισαν την Γιουγκοσλαβια και εδωσαν στα Σκοπια κρατικη υποσταση τα παντα αλλαζουν με τις σχεσεις μεταξυ Σκοπιων- Ελλαδας.Δεν μπορουν να χρησιμοποιουν πια τον ορο Μακεδονια και να κυκλοφορουν στην πιατσα ως Μακεδονες με μια κλεμμενη ταυτοτητα.Μπορω τη γατα μου να την ονομαζω οπως θελω στο σπιτι μου, αλλα δεν μπορω τη γυναικα μου να τη στελνω στην αγορα να κανει δουλειες με μια πλαστη ταυτοτητα μιας σεβαστης κυριας της γειτονιας μου! Ο δαιμονιος πολιτικος Μητσοτακης απο το 1992, εξυπνα, ακυρωσε την ταυτοτητα τους με τη λεξη κλειδι που τους αναγκασε να προσθεσουν ''π ρ ω η ν ''. Ας μην προβαλλουν πια οι ανοητοι και οι ενδοτικοι πώς τους αποκαλουν οι 130 Χωρες κλπ, μονο πώς τους εκαναν δεκτους στον ΟΗΕ οι 195 Χωρες κατα τον πιο επισημο τροπο ως πρωην και για προσωρινη χρηση!

@ποτέ η Ελλάδα δεν είχε ..πολιτικούς για τα δικά της συμφέροντα..

Mόνο που μαζί με το "πρώην" ο δαιμόνιος σου...επίτιμος(!) μην ξεχνάς πρόσθεσε και το ...Μ στο..FYROM!Να τα λέμε όλαααα...

Panos

Ρε κλείστε τα σύνορα να δεις για πότε θα συμφωνήσουν να τους λένε Λάπωνες

ρε καλα το πανε

Παντως ο Συριζα ολες τις καυτες πατατες που δεν τολμουσαν να αγγιξουν ΝΔ και Πασοκ για να μην χασουν τις θεσουλες τους και να κονομανε στην πλατη μας μια χαρα τις παλευει και στο τελος οι σκοπιανοι θα φανουν οτι ειναι αυτοι που χαλασαν τη συμφωνια. Και αν γινει συμφωνια απο εκει που ολοι τη λενε και τη γραφουν μακεδονια θα τη γραφουν με συνθετο ονομα. Μια χαρα το παει στο σκοπιανο αν δεν μας ξεσκιζε στους φορους όπως και οι προηγουμενοι που δεν αγγιζαν το κομματικο κρατος, η αν το αγγιζαν το εκαναν για το φαινεσθαι τοτε ισως και να αξιζαν κατι. Αλλα εχουν τα ιδεολογικα κολληματα τους απο τα φαντασματα του παρελθοντος τους. Απ την αλλη εχουν τον Τσιπρα που μπροστα στον κουλη φαινεται πυρηνικος επιστημονας και ρεφαρουν.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Oλη η κυβερνηση του Τσιπρα ειναι μια σκετη πατατα.Τωρα που ολες οι ευρωπαικες κυβερνησεις κρινονται με τα ιδια αντικειμενικα κριτηρια, με το ευρω κλπ και σε κοινη θεα 500 εκατομμυριων πολιτων,τωρα φαινεται πιο καθαρα, ποσο λιγος ειναι ο Τσιπρας. Ιδεες και εννοιες που ξεκινησαν μαλιστα απο εδω,απο την Πατριδα Ελλαδα, οπως Πατριδα,Θρησκεια,Οικογενεια, Εθνος κλπ και συντροφευαν για αιωνες τις κοινωνιες στην προοδο και τον πολιτισμο, επανερχονται δριμυτερες, υστερα απο μια συντομη 70 ετων αμφισβητηση των κομουνιστων και ο Τσιπρας δεν το εχει καταλαβει! Δεν τον αφησαν να μελετησει και να προβληματισθει,οταν επρεπε,τα σκονακια,οι αντιγραφες,τα γκαζακια ,οι μπαφοι και οι ''κοινωνικοι''(;) αγωνες! Γι αυτο και ο Τσιπρας μπροστα στο Μητσοτακη δε φανταζει πυρηνικος επιστημονας, αλλα σαν μια πυρηνικη καταστροφη που χτυπησε την Ελλαδα! Ποσο ψηλα θα βρισκοταν σημερα Ελλαδα αν δεν υπηρχε ο Τσιπρας!!

Προς τι ο..."εκνευρισμός"??

Βρε που μας κατάντησε η βρωμοΑριστερά....Ολόκληρη χώρα να "κρέμμεται" από τα... ναζάκια(!) των Σκορπιανών!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4744477

Εγκαινιάζοντας την έκθεση «Χαράγματα Μνήμης 1941- 1944, από την συλλογή του Χρ. Μοσχανδρέου» ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης ότι στις 2 Μαΐου η Βουλή θα εγκαινιάσει μνημείο υπέρ των Ελλήνων μαρτύρων του Άουσβιτς

3
tsakalotos-simitis

Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά η κυβέρνηση μοιράζει παροχές και επιδόματα, είπε από τη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός - «Ανήκει στους πολιτικούς που δεν διδάχθηκαν τίποτα από την κρίση» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών 

14
kalpes0

Αλλάζουν όλα στον τρόπο που θα ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές - Τι προβλέπουν οι τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών - Με τροπολογία καταργείται και το ασυμβίβαστο  βουλευτή με υποψήφιο ευρωβουλευτή

4
tsip0

Μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση με νέους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης στον Κεραμεικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι δέχθηκε εισηγήσεις, προκειμένου να γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, τις οποίες όμως απέρριψε

71