ΥΠΕΞ Βενεζουέλας: «Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για μια πραγματική επαναστατική αλλαγή»

jorge_arreaza_venezuela

Ο γαμπρός του Τσάβες στην πρώτη του συνέντευξή του σε Ευρωπαίο δημοσιογράφο μετά τις εκλογές μίλησε στη Deutsche welle για τη στάση των ΗΠΑ, την Ευρώπη την Ελλάδα, τους αρχαίους φιλοσόφους και τον σοσιαλισμό

Εντατικές ημέρες για τον Χόρχε Αρεάσα. Ο 45χρονος υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, παντρεμένος με τη μεγαλύτερη κόρη του «θρυλικού» Ούγκο Τσάβες, Ρόζα Βιρχνίνια, και με σπουδές στην ευρωπαϊκή πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να «εξηγήσει» στη διεθνή κοινή γνώμη τη θέση της χώρας του μετά τις προεδρικές εκλογές που την οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση.

Μιλώντας στην DW, κατά την πρώτη συνέντευξή του σε Ευρωπαίο δημοσιογράφο μετά τις εκλογές, κάνει λόγο για μια εκλογική διαδικασία εν μέσω συντονισμένων επιθέσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό, «από τις ΗΠΑ και τις χώρες τις διαφεντεύουν». Για απόρριψη του εκλογικού αποτελέσματος εκ προοιμίου. «Όταν κάθεστε στην τηλεόραση και ακούτε από 14 χώρες της Λατινικής Αμερικής, τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ισχυρίζονται ότι οι εκλογές δεν είναι δίκαιες, φυσικά επηρεάζεστε» μας είπε ο Αρεάσα. «Και όταν ακούτε από την αντιπολίτευση ότι θα μποϋκοτάρει τις εκλογές, λέτε, γιατί να πάω να ψηφίσω, αφού ο Μαδούρο θα τις κερδίσει ούτως ή άλλως» ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας το ιστορικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής.

«Δεν ανεχόμαστε πιέσεις των Αμερικανών»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας επιμένει ότι το εκλογικό ηλεκτρονικό σύστημα της χώρας του είναι από τα πιο ασφαλή στον κόσμο. Απορρίπτει κατηγορηματικά ότι επηρεάστηκε τμήμα του εκλογικού σώματος με σακούλες τροφίμων που μοιράζονταν κοντά σε εκλογικά κέντρα και υποστηρίζει ότι ανήκει στην κουλτούρα της Βενεζουέλας την ημέρα των εκλογών ο υποψήφιος πρόεδρος να απευθύνεται ζωντανά από την τηλεόραση στο λαό. «Ο κομμαντάντε Τσαβες μιλούσε ακόμη περισσότερο, τα ιδιωτικά κανάλια αποφάσιζαν αν θα μεταδώσουν όλη την ομιλία ή όχι. Αλλά δεν είναι κάτι το ασύνηθες στη Βενεζουέλα». Την απέλαση του Αμερικανού επιτετραμμένου Τοντ Ρόμπινσον και του αναπληρωτή του από τη Βενεζουέλα ο Χόρχε Αρεάσα την θεωρεί ότι ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει η χώρα του.

Μας επέβαλαν μονομερείς κυρώσεις για να ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους με μοναδικό στόχο να μας αναγκάσουν να κάνουμε ότι μας λένε, να καταστρέψουν τη Βενεζουέλα και την οικονομία της» καταγγέλλει. «Είναι δύσκολο να αγοράσουμε φάρμακα και τρόφιμα, είναι δύσκολο να εισπράξουμε χρήματα από το πετρέλαιό μας, γιατί οι τράπεζες αρνούνται να συνεργαστούν με το κράτος και τις επιχειρήσεις. Ο Αμερικανός επιτετραμμένος Τοντ Ρόμπινσον έδρασε πολιτικά τους τελευταίους μήνες. Πίεσε την αντιπολίτευση να μην συμμετάσχει στις εκλογές. Πίεσε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Χένρι Φαλκόν να αποσύρει την υποψηφιότητά του πριν τις εκλογές. Η αμερικανική πρεσβεία έχει ξανκάνει το ίδιο στο παρελθόν στην Λατινική Αμερική, σε κάθε χώρα. Αλλά εμείς στη Βενεζουέλα δεν το ανεχόμαστε». Αναφορικά με τη στάση της Βενεζουέλας προς τις ΗΠΑ ο Χ. Αρεάσα δήλωσε: «Εάν οι ΗΠΑ σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τη χώρα μας, μπορούμε να έχουμε διάλογο με οποιονδήποτε. Αυτοί είναι εκείνοι που δεν μας σέβονται. Εμείς σεβόμαστε ακόμη και τον πρόεδρο Τραμπ. Είναι δικό τους πρόβλημα (…) και είναι πρόβλημα του λαού τους που τον εξέλεξε. Αλλά εάν μας επιτεθεί, θα πρέπει να αμυνθούμε».

«Εάν θέλει να συνεργαστεί ο ιδιωτικός τομέας, έχει καλώς»

Μιλώντας δυο ημέρες μετά τις εκλογές στην Εθνική Συνταγματική Συνέλευση ANC ο πρόεδρος Μαδούρο έκανε την αυτοκριτική του λέγοντας ότι όσα έγιναν δεν ήταν όλα σωστά και ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στη ηγεσία και στην ίδια την Επανάσταση. «Έχει δίκιο ο Μαδούρο» λέει ο Χόρχε Αρεάσα. «Εξάλλου η Βενεζουελινή Επανάσταση στηρίχτηκε πάντα στην αυτοκριτική». Αλλά τι ακριβώς θα κάνετε για να σταματήσει η μαζική έξοδος από τη χώρα και να μην πεινάει ο κόσμος, τον ρωτάμε. «Πρέπει να ελέγξουμε την οικονομία με κάθε δυνατό τρόπο. Πρέπει να ρυθμίσουμε και να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα. Εάν θέλει να συνεργαστεί κι αυτός με μας, έχει καλώς. Εάν θέλει να κάνει πόλεμο κατά του λαού και της νόμιμης κυβέρνησης, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα. Πιστεύουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει μεγάλη σημασία για τον σοσιαλισμό που θέλουμε εμείς να οικοδομήσουμε».

Ευθέως ο Χόρχε Αρεάσα κατηγορεί το ιδιωτικό επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας του ότι υποδαύλισε και συμμετείχε στις περσινές βίαιες συγκρούσεις. «Αυτοί είναι που κατέβηκαν στους δρόμους, σκότωσαν ανθρώπους, κατέστρεψαν δημόσια κτήρια και ιδιωτική περιουσία και έβλαψαν την οικονομία. Αντιτίθενται στο δικό μας μοντέλο και παραβιάζουν τις πιο βασικές αρχές του νόμου. Εάν θέλουν να σεβαστούν τον νόμο, τους προσκαλούμε σε μια μελλοντική κυβέρνηση. Εάν όμως συνεχίσουν να κάνουν τον λαό να υποφέρει και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τον πρόεδρο, θα βγουν εκτός παιχνιδιού. Υπάρχει μόνο μια κατεύθυνση και αυτό είναι το εθνικό μας πρότζεκτ «Σχέδιο για την Πατρίδα» (El Plana de la Patria).

«Οι Έλληνες θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι»

Μιλάει για την Ελλάδα και χαμογελάει. «Οι Αρχαίοι Έλληνες τα έχουν πει όλα. Εάν θέλετε να αντιληφθείτε τον σοσιαλισμό, θα πρέπει να διαβάσετε τους Έλληνες φιλοσόφους. Αλλά η εργατική τάξη είναι πολύ δυνατή. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα παρά το ότι είναι μέλος της ΕΕ, έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια πραγματική πολιτική αλλαγή, ίσως επαναστατική, Φυσικά η χώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αλλά σεβόμαστε τον ελληνικό λαό, γιατί ξέρουμε ότι αγαπά πραγματικά τη χώρα του, οι Έλληνες θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Στο τέλος της συνέντευξης στη DW ο Χόρχε Αρεάσα ανακάλεσε και μια δυνατή στιγμή στο πλευρό του Ούγκο Τσαβες. «Όταν ξυπνούσε μετά από τις πολλές εγχειρήσεις, το πρώτο πράγμα που ρωτούσε, ακόμη υπό την επήρεια της νάρκωσης, ήταν για τον λαό του. Και το δεύτερο που ρωτούσε ήταν η πορεία ειρήνης στην Κολομβία. Ακόμη κι όταν ήταν στο νοσοκομείο στην Αβάνα συνομιλούσε με τον πρόεδρο Σάντος αναζητώντας μονοπάτι ειρήνευσης στην Κολομβία. Ήταν κάποιος που πίστευε ακράδαντα ότι το μέλλον της Λατινικής Αμερικής ήταν μόνο η Ειρήνη».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (14)

απο μικρο...

κι απο τρελο μαθαινεις την αληθεια μ@σμενε ελληνα... εφαγες το χαπακι της β.Μακεδονιας? το εφαγες μια χαρα... ερχεται και η επιβεβαιωση ... εκει που εκανε δημοψηφισματα για ενα καρο παπαριες ... τωρα περιμενει να αντιδρασει ο Κυριακος η Φωφη και οι λοιποι για να διαψευσει ... και την αλλη μερα να σου τη φερει απο πισω ... οποιος καταλαβε καταλαβε ... αστα σιεμπρε κομανταντε ... ερχονται ακομα τα ρουβλιαcoin Βαρουφακη Παναριτη και δεν σημαζευεται ... κριμα

Τίνα

Πήραν χαμπάρι οτι [...] και πλακώσανε και οι γυφτοι. Άτιμε Τσίπρα που μας έφερες...

ΕΣΥτης

Μπρρρρ!!!

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ.ΕΔΩ ΕΜΕΙΣ ΔΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΙΡΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΓΚΟΜΕΝΕΣ(ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ) ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΟΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ.ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΕ Η ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ?ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑΚΙΑ ΟΛΩΝ.

zz

Πόσο χαμηλά έπεσε η ΕΛΛΑΔΑ εξαιτίας άμυαλων ΕΛΛΗΝΩΝ ψηφοφόρων , μας κάνουν σεμινάρια το τι πρέπει να κάνουμε οι πεθαμένοι της Βενεζουέλας , καλά να πάθετε καραγκιόζηδες το ήθελε ο κώλος σας .

ΑΒΓ

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Β, ΚΟΡΕΑ Κ.Λ.Π. ΑΥΤΟΙ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΡΩΝΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΣΤΑΚΟ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΚΑΙ ΧΑΒΙΑΡΙ.

Dum Spiro Spero

στα τσακιδια τσαβιστα !!! Άιντε στο διαολο στη χωρα σου.Εδω ειναι Ευρωπη και οι αλητείες δεν περνανε.

Οι Μεγάλοι μέντορες

Εμπνέουν και καθοδηγούν τον Τσίπρα και τα τσιράκια του .Δειχνουν τον δρόμο της καταστροφής στους νεοέλληνες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ .προτυπο τους η Βενεζουέλα .Οι πολίτες της περνούν με βάσανα και δυσκολίες τη ζωή τους η οποία είναι έρμαιο στα χέρια και τις αποφάσεις των κυβερνώντων δυναστών τους

Panos

Ταΐστε πρώτα το λαό σας που λιμοκτονεί και αφήστε τις καπακίες, ψηφίσαμε Τσίπρα αλλά δεν είμαστε και εντελώς ηλίθιοι.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ?ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΥΟΑΡΧΟΥΝ ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΑΣ ,ΑΛΛΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΟΣ.ΧΟΥΝΤΕΣ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΜΑΔΟΥΡΟΙ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gerapetritis

«Η ελληνική Βουλή δεν έχει την τεκμηρίωση για να λάβει αποφάσεις» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης – Υποστήριξε ότι η Βουλή ψηφίζει μια λευκή επιταγή

3
mimits

Όπως αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο, «τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την πΓΔΜ»  

26