Μαξίμου προς υπουργούς: Τρέξτε, έρχονται οι θεσμοί

upourgiko

Καθώς έχουν ολοκληρωθεί μόλις 5 από τα 88 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολογησης - Το «ατύχημα» εκ των έσω ανησυχεί την κυβέρνηση - Νέο e-mail από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκο

Φοβούνται «ατύχημα» εκ των έσω στο Μέγαρο Μαξίμου όπως υποδεικνύει το νέο email που έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος το απόγευμα της Τετάρτης, στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ζητά επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων.

«Αυτό γίνεται κάθε πέντε ημέρες» σχολιάζει πηγή στην είδηση της πίεσης που ασκεί η κυβέρνηση, ενόψει των συζητήσεων με τους δανειστές στο Hilton την προσεχή Δευτέρα.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη με το χρόνο ώστε να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και όπως φαίνεται ο ρυθμός με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση στο σύνολό της δεν βοηθάει τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υφυπουργό πάρα τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να διατηρήσει το προφίλ του «καλού παιδιού» στους Θεσμούς. Η παράπλευρη απώλεια, στο σενάριο εκτροχιασμού, ειναι να απειλείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο στις 24 Μαΐου και σε δεύτερο χρόνο η διευθέτηση του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν ολοκληρωθεί μόλις 5 από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με κεντρικό θέμα τα ενεργειακά.


Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στις συζητήσεις, πρώτος στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει η «τεχνική συμφωνία» για την 4η αξιολόγηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Εκεί θα φανεί , μεταξύ άλλων, εάν μια σειρά από προαπαιτούμενα μέτρα θα εκπληρωθούν αργότερα, μετά την λήξη του 3ου Μνημονίου. Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η "ολική συμφωνία" ("global agreement") στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν οτι μεχρι 15 Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε εικόνα, ούτως ώστε στις 21 Ιουνίου να δοθεί το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Να σημειωθεί ότι η τεχνική συμφωνία ( SLA) θεωρητικά θα πρέπει να κλείσει το διάστημα μεταξύ των συνεδριάσεων των θεσμών στο Χιλτον και στο eurogroup της 24ης Μαΐου. Αυτή θα αφορά ενα κείμενο - οδηγό μέχρι και το κρίσιμο eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων, στο κύριο μενού των συζητήσεων στο Χιλτον, εκτός των εργασιών και φορολογικών θεμάτων, είναι τα ενεργειακά, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για την είσοδο ιδιωτών στην εταιρεία, το οποίο αναμένεται οριστικοποιηθεί εντός των ημερών. Το σχέδιο που έχει μελετηθεί προβλέπει την δημιουργία τριών θυγατρικών εταιρειών, στις οποίες θα περάσουν οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ π.χ. στους τομείς των δικτύων, του φυσικού αερίου κ.α. με στόχο να πουληθούν σε ιδιώτες είτε πλειοψηφικά, είτε μειοψηφικά. Τοτε η εταιρεία θα εξαγοράσει την ΕΠΑ Αττικής στο φυσικό αέριο όπως προβλέπει η καταρχήν συμφωνία με την Shell (και αντίστοιχα θα πουλήσει στην Ιταλική ΕΝΙ, την συμμετοχή στην ΖενίΘ στην Θεσσαλονίκη) για να την ξαναπουλήσει σε επόμενο στάδιο.

Σε ότι αφορά τα 88 προαπαιτούμενα - μέτρα που θα πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση μεταξύ άλλων είναι:

- Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί : Οι δανειστές απαιτούν να τρέξουν γρηγορότερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων. Στόχος πολύ φιλόδοξος αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Δεκέμβριο του 2017 έγιναν μόλις 30 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και έως τις 17 Ιανουαρίου έφτασαν τους 80. Από το Μάρτιο ο αριθμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα πρέπει να αυξηθεί στους 1.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το μήνα από τον Μάρτιο του 2018 και να φτάσει τους 2.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το μήνα στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2018. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να αυξηθούν στους 40.000 ετησίως την ερχόμενη τριετία. Απαιτείται να μπουν περισσότεροι συμβολαιογράφοι ανά την επικράτεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάλυψη όλης της χώρας .

- Εως τον Μάιο του 2018, η κυβέρνηση θα δεσμεύεται για τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και τις μεταρρυθμίσεις για την περίοδο 2018- 2022.

- Αφορολόγητο: Τον Μάιο θα αποφασιστεί αν η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές θεωρεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

- Ανεξάρτητες Αρχές: Μεταρρύθμιση του πλαισίου των Ανεξάρτητων Αρχών με στόχο την αυτονομία τους και την αποτελεσματικότητα τους.

- ΕΝΦΙΑ: Τον Μάιο, αν χρειαστεί, θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ (αναπροσαρμογή συντελεστών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης), για να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φόρου τον Αύγουστο του 2018.

- Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο από την 1η Μαϊου, οι οποίες είναι σε εξέλιξη .

- ΦΠΑ στα νησιά: Τέλος Ιουνίου η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).

- Είσπραξη ληξιπρόθεσμων: Προμήθεια τον Φεβρουάριο λογισμικού που επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Συντάξεις: Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων για να γίνουν οι μειώσεις το 2019.

- Νέες συντάξεις: θα πρέπει να έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 30% των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και 13.800 αιτήσεων επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016.

- ΕΚΑΣ: Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ του 2019.

- Ιδιωτικοποιήσεις: Έως το Μάρτιο να έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί πώλησης για ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%), ΔΑΑ (30%), ΟΤΕ (5%). Έως τον Ιούνιο 2018, η πώληση 17% της ΔΕΗ

- Φάρμακα: Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων μέχρι το Μάιο του 2018 με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

- Αδήλωτη εργασία: Μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και της ελληνικής αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

- Αγορά εργασίας: Τον Μάρτιο, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα αναπτύξει έναν αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ΤΣΙΠΡΑ....

Τους δανειστες - τοκογλυφους τους ελεγες δυναστες... και οποτε τους συναντας χασκογελας και κανεις πλακιτσες μαζι τους και τους αποκαλεις φιλους σου και με τα μικρα τους ονοματα. Τους εκανες παρεακια σου.... στη καταληψη της Ελλαδας. Τελειωνεις τη χωρα αλλα θα τελειωσεις και εσυ.

Μνημόνια for ever

Aπο την εντατική στην αρένα των αγορών .Βιάζονται να σκορπίσουν δανεικά λεφτά πάλι για να αγοράσουν ψήφους απο την εκλογική πελατεία τους .

Θωμάς

΄Ολα τα προαπαιτούμενα έχουν να κάνουν με εισπράξεις μέσω φορολογίας. Από αυτούς που θα καταργούσαν το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο. Έρχονται σανίδες και μάλιστα βρεγμένες συριζαίοι

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ? ΤΩΡΑ ΜΟΛΙΣ ΛΥΣΑΜΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ...ΔΕΣ. ΕΧΟΥΜΑΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΙ ΘΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ, ΙΣΩΣ ΑΣΧΩΛΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.

dim

Το ότι είμαστε ακυβέρνητο καράβι νομίζω όλοι μας το έχουμε εμπεδώσει.Το ότι ΘΑ είμαστε ακυβέρνητο καράβι λίγο περαιτέρω σκέψη θέλει...Στα προαπαιτούμενα πρέπει να αφαιρεθεί οτιδήποτε αφορά μειώσεις μισθών-συντάξεων,περαιτέρω υπερφορολόγηση στην ήδη εγκληματική,αντιδημοκρατική,αντισυνταγματική,ταπεινωτική υπερφορολόγηση.Το να "τρέξουν" μόνο γέλιο προκαλεί.Τι θα ψηφίσεις φίλε μου πραγματικά δεν ξέρω,είναι μπρος γκρεμός πίσω ρέμα.Άλλο όμως είναι το θέμα.Οφείλει ο πολιτικός κόσμος να σταματήσει αυτή τη φορολαίλαπα η οποία οδηγεί μόνο σε περαιτέρω ταπείνωση και εξαθλίωση ειδικά όταν το κόστος ζωής μόνο αυξάνεται.Και αν δεν μπορεί ή δεν θέλει,τότε οφείλει το ΣτΕ να το κάνει.Δυο παθογένειες έχει η χώρα : δημόσιο και φοροδιαφυγή.Μου είναι ανεξήγητο γιατί ούτε οι έσω ούτε οι έξω δεν δείχνουν καμία μα καμία πρόθεση διόρθωσης αυτών των προβλημάτων ενώ επιμένουν εμμονικά σε ένα μοντέλο που κατά δήλωση τους δεν περπατάει ενώ αφανίζει μεσαία τάξη,κάνει τους φτωχούς φτωχότερους,αφανίζει περιουσίες.Ταυτόχρονα αυτή η περιβόητη ανάπτυξη ακόμα "έρχεται".Η λύση απλή: μείωση δημοσίου και πάταξη φοροδιαφυγής παράλληλα με μείωση της φορολογίας.Σε ότι λοιπόν αφορά τα προαπαιτούμενα κάποιος πρέπει να ξυπνήσει και να αποκαταστήσει την κοινωνική αδικία που έχει παγιωθεί,την παγιωμένη τακτική του κάθε μάγκα,κουτοπόνηρου,κυριούλας να μην αποδίδει φόρους.Όλοι μας ξέρουμε τις κατηγορίες αυτές διότι δυστυχώς εμείς τις τρέφουμε και πρέπει να "απαιτήσουμε" δημοκρατικότατα από το κράτος να βάλει μια τάξη,να κάνει επαναληπτικούς ελέγχους σε όλες τις υποψήφιες κατηγορίες, παραδειγματικά πρόστιμα και τήρησή τους και το προφανέστατο, αυτόματο έλεγχο πόθεν έσχες στον παραβάτη (εδώ βέβαια 4-5 λίστες έχουν τόσα χρόνια και μας κοροιδεύουν,θα μου πεις τι...λες...).Στο λέω με υπογραφή αν γίνει σωστά η δουλειά το κράτος έχει 9 δις στο ταμείο ετησίως το λιγότερο.Αυτό λοιπόν μαζί με μείωση του δημοσίου της τάξης του 30% (βάλε και τη βουλή και τους βουλευτές μέσα) μας απαλλάσσει από το να συνεχίσει η άνιση επίθεση στον "άσπρο" φορολογούμενο, τον συνταξιούχο και τον ιδιοκτήτη ακινήτου.Είναι αφύσικο να επιβραβεύεται και να ενθαρρύνεται ο φοροφυγάς,ο κουτοπόνηρος,ο παράνομος και να τιμωρείται εμμονικά ο νοικοκύρης. Προσωπικά αποφεύγω όποιον δεν αποδίδει φόρο.Θεωρώ επίσης ότι και τα ΜΜΕ πρέπει να συμβάλλουν. Έχουμε κανένα τριμηνάκι να ακούσουμε για "ελέγχους"(εκεί το έχω υπολογίσει το ραπόρτο) ενώ θα έπρεπε να βγαίνει ημερήσιο δελτίο.Τρόπο για τους πλειστηριασμούς βρήκαν, για τους ελέγχους πως δεν βρίσκουν ?

Αλλος

Δεν ξέρω αν το προσέξατε. Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα!!! Η χαρά της εξουσίας...

Τρεξτε

Επειδή τα έχετε κάνει σαν τα μούτρα σας, σε λίγο καιρό θα τρέχετε να κρυφτείτε απο τον κόσμο σαν τις κατσαρίδες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

loizou_ar

Συνεδριάζει στις 15:00  η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα  - Στη δεύτερη «φουρνιά» ονομάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα, αναμένεται να βρίσκονται ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο επιχειρηματίας Πέτρος Κόκκαλης, και η Μαρία Ρεπούση

2
tsipras-erdogan

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου  τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Τσίπρα στο Αγαθονήσι και έκαναν 47 παραβιάσεις - Αμηχανία στο Μαξίμου για τις γκάφες Κατρούγκαλου και Τσιρώνη

11
vouleutis_ar

Αποδοκιμασίες, κυνηγητό, συνθήματα και «Μακεδονία ξακουστή» σε Κατερίνη, Σέρρες, Γρεβενά, Κοζάνη για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Η οργή έφτασε μέχρι την μακρινή Αυστραλία όπου τα «άκουσε» ο Γιώργος Βαρεμένος

24