Κίνημα Αλλαγής: Διμέτωπος είναι η απάντηση στο διπλό... φλερτ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Κίνημα Αλλαγής: Διμέτωπος είναι η απάντηση στο διπλό... φλερτ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Στόχος των δύο μεγάλων κομμάτων η διάσπαση του νέου φορέα και η λεηλασία των ψηφοφόρων του, επισημαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη

kinima-allagis
Από την πρώτη ημέρα που είδε το φως της πολιτικής ζωής το Κίνημα Αλλαγής αντιμετωπίζει και μία... πρόσκληση- πρόκληση. Για τους επιτελείς του είναι προφανές ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι προσπαθούν να το αποπροσανατολίσουν στα πρώτα του βήματα, για να το θέσουν σε μία θανάσιμη εκλογική μέγγενη. «Πουλάνε συνεργασίες για να αγοράσουν ψήφους» είναι μία χαρακτηριστική φράση, που ειπώθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στα γραφεία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Η τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τριών επιπέδων:

Ανοίγει φακέλους όπως της Novartis θέλοντας να θέσει σε θέση άμυνας το Κίνημα Αλλαγής, ποντάροντας και σε ανταγωνιστικές σχέσεις προσώπων.

Χρησιμοποιεί θέματα όπως ο εκλογικός νόμος και το θέμα της αναδοχής για να εκμεταλλευθεί τις διαφορετικές απόψεις.
Έχει εντοπίσει... αδύναμους κρίκους (σ.σ. στελέχη) και τους χρησιμοποιεί για να συντηρεί το αφήγημα του προοδευτικού πόλου.
Από την πλευρά της η ΝΔ προσεγγίζει στελέχη και διακινεί το δίλημμα της ακυβερνησίας για να υποχρεώσει τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής να το απαντήσουν πριν τις εκλογές. Στην κάλπη για την ακρίβεια. Και στις δύο περιπτώσεις στόχος είναι η εκλογική αφαίμαξη της Χαριλάου Τρικούπη.

Σε αυτό τον κίνδυνο η Φώφη Γεννηματά έχει αποφασίσει να απαντήσει με διμέτωπο: ούτε με ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με ΝΔ. Για αυτό το λόγο έθεσε το αίτημα για «εκλογές εδώ και τώρα». Στόχος της είναι να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία του κόμματός της και να πείσει τους ψηφοφόρους να το στηρίξουν «ώστε την επομένη των εκλογών να μην υπάρχουν ούτε διλήμματα, ούτε ακυβερνησία: να υποχρεωθούν όλοι να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης για να βγει η χώρα επιτέλους από την κρίση».

Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζει και τη δική της πρόταση για τον εκλογικό νόμο με διάσπαση των μεγάλων περιφερειών και αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα. Θέλει έτσι να προλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ που θα θέσουν θέμα αλλαγής του, ο πρώτος πριν τις εκλογές και η δεύτερη μετά. «Δεν ακολουθούμε κανέναν, εμείς χαράσσουμε πορεία» τονίζουν οι επιτελείς της.

Σε ότι αφορά στους... αδύναμους κρίκους στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν προσωπικές στρατηγικές και... προσωπικές αδυναμίες. Ως προς την αντιμετώπισή τους οι προσεγγίσεις ποικίλλουν. Παραδείγματος χάριν, για τον Γιάννη Ραγκούση υπήρξαν φωνές πως θα έπρεπε να έχει διαγραφεί, ενώ άλλοι προτείνουν στρατηγική «καπελώματος» των εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή κεντρικών στελεχών, ώστε να αναχαιτιστούν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που πηγαίνουν στα καλέσματα για να αλιεύσουν ψήφους.

Κλείσιμο
Για τη ΝΔ η τακτική είναι πιο απλή και συνίσταται στο να πιεστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πει τις θέσεις του για την επόμενη μέρα. «Για να μάθουν οι προοδευτικοί ψηφοφόροι τι ετοιμάζει» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη δείχνοντας εμπιστοσύνη στο δικό τους «πρόγραμμα Ελλάδα», επί του οποίου θα προκαλέσουν τη ΝΔ να τοποθετηθεί, ώστε να αναδειχθούν οι διαφορές των δύο κομάμτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης