Τα σενάρια για παράταση του Μνημονίου «έβαλαν φωτιά» στο Μαξίμου

ypoyrgiko-new-geniki

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος έστειλε mail σε υπουργούς ζητώντας τους να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν αναλάβει

Να επιταχύνουν το έργο τους ζήτησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ από τους υπουργούς, οι οποίοι δεν έχουν κλείσει τις εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπουν «sos» για τα στενά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των προαπαιτούμενων, προκειμένου να αποφευχθεί παράταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δημήτρης Λιακος απέστειλε στους υπουργούς προειδοποιητικό email, ζητώντας να τρέξουν και να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν αναλάβει, θυμίζοντας, παράλληλα, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα, ο οποίος είχε τονίσει πως δεν υπάρχει χρόνος και δεν θα υπάρχει άλλη αξιολόγηση για μετάθεση των προαπαιτούμενων. Υπενθυμίζεται οτι το ολιστικό πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στο μεταξύ θα υπάρξει συνεχής ανταλλαγή σχολίων και παρατηρήσεων μεταξύ Θεσμών - Ελλάδας. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέχρι το Ιούλιο να έχει υπάρξει σαφής πρόοδος, τόσο στο τελικό
κείμενο του μεταμνημονιακού προγράμματος (που θα περικλείει και το αναπτυξιακό), όσο και στην ελάφρυνση του χρέους.

Στις 7 Μαρτίου το ρεπορτάζ του protothema.gr ανέφερε ότι «οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτουμένων και την εκταμίευση της δόσης πριν λήξει το παρόν πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου έχουν φέρει στο προσκήνιο σκέψεις και σενάρια για μία ολιγόμηνη παράταση του παρόντος μνημονίου». Τότε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αντιδράσει με μια ειρωνική ανακοίνωση, στην οποια ανέφερε πως «όταν οι ευσεβείς πόθοι μεταλλάσσονται σε είδηση, απογοητεύουν μόνο τους ποθούντες».

Υπουργοί στα κάρβουνα


Η λίστα με τα προαπαιτούμενα της τετάρτης αξιολόγησης είναι μακροσκελής και έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερες καθυστερήσεις στα εργασιακά, ευθύνη της Εφης Αχτσιόγλου, ενώ με εκκρεμότητες είναι και η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, που εξ αιτίας των εσωτερικών πιέσεων έχει «παγώσει» την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, ο Γιωργος Σταθάκης έχει μείνει πίσω στα ενεργειακά, όπως είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, το κτηματολόγιο κλπ. Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ κατατέθηκε χθες και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος την ερχόμενη Τετάρτη. Εκκρεμεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ και άλλες ιδιωτικοποιήσεις, ενώ πρέπει να γίνουν βήματα και στην αγορά φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι από τα θέματα που προκαλούν προβλήματα σε βουλευτές, ειδικά της περιφέρειας, είναι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε νομούς της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας, αλλά και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Αν και ο βουλευτής Γιωργος Δημαρας εκφράζει σε συνομιλητές του την πρόθεση να ψηφίσει το νόμο για την πώληση των μονάδων, προς το παρόν παρατηρείται «βουβή» διαμαρτυρία από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι - μπορεί να μην μιλούν ακόμα δημοσίως - έχουν όμως αρχίσει τη γκρίνια. Επίσης, βραχνάς και σημείο τριβής είναι το θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο «καταγγέλλουν» και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, που έχουν ζητήσει θεσμική θωράκιση της πρώτης κατοικίας.

Σε ότι αφορά τα 88 προαπαιτούμενα - μέτρα που θα πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση μεταξύ άλλων είναι:

- Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί : Οι δανειστές απαιτούν να τρέξουν γρηγορότερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων. Στόχος πολύ φιλόδοξος αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Δεκέμβριο του 2017 έγιναν μόλις 30 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και έως τις 17 Ιανουαρίου έφτασαν τους 80. Από το Μάρτιο ο αριθμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα πρέπει να αυξηθεί στους 1.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το μήνα από τον Μάρτιο του 2018 και να φτάσει τους 2.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το μήνα στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2018. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να αυξηθούν στους 40.000 ετησίως την ερχόμενη τριετία. Απαιτείται να μπουν περισσότεροι συμβολαιογράφοι ανά την επικράτεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάλυψη όλης της χώρας .

- Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έως τον Μάιο του 2018, με το οποίο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται για τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και τις μεταρρυθμίσεις για την περίοδο 2018- 2022.

- Αφορολόγητο: Τον Μάιο θα αποφασιστεί αν η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές θεωρεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

- Ανεξάρτητες Αρχές: Μεταρρύθμιση του πλαισίου των Ανεξάρτητων Αρχών με στόχο την αυτονομία τους και την αποτελεσματικότητα τους.

- ΕΝΦΙΑ: Τον Μάιο, αν χρειαστεί, θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ (αναπροσαρμογή συντελεστών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης), για να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φόρου τον Αύγουστο του 2018.

- Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο από την 1η Μαϊου.

- ΦΠΑ στα νησιά: Τέλος Ιουνίου η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).

- Είσπραξη ληξιπρόθεσμων: Προμήθεια τον Φεβρουάριο λογισμικού που επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Ναυτιλία: Τον Μάρτιο η αναθεώρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.

- Συντάξεις: Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να γίνουν οι μειώσεις το 2019.

- Νέες συντάξεις: Τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 30% των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και 13.800 αιτήσεων επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016.

- ΕΚΑΣ: Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ του 2019.

- Ιδιωτικοποιήσεις: Έως το Μάρτιο να έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί πώλησης για ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%), ΔΑΑ (30%), ΟΤΕ (5%). Έως τον Ιούνιο 2018, η πώληση 17% της ΔΕΗ

- Φάρμακα: Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων μέχρι το Μάιο του 2018 με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

- Αδήλωτη εργασία: Μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και της ελληνικής αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

- ΔΕΗ: Το Φεβρουάριο ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ Νωρίτερα η κυβέρνηση στέλνει την τελική δεσμευτική συμφωνία για τις προς πώληση μονάδες στη Κομισιόν. Επιπλέον μέτρα για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών.

- Αγορά εργασίας: Τον Μάρτιο, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα αναπτύξει έναν αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Τίνα

Γκράν σουξέ για τον έλληνα Μαδούρο Αλέξη Τσίπρα, η μεγάλη του νίκη στο τέλος προέκυψε τρομερή ήττα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

21523459

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι κι ελπίζουμε να συνεχίσει σε αξιακό και ηθικό επίπεδο να κινείται έτσι, γιατί αποτελεί πλέον παράδειγμα για πολλούς νέους ανθρώπους στην Ελλάδα στον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας

5
mitsotakis_macron1

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Βυζαντινό Μουσείο – Έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο

51
raixel

«Η Γερμανία αισθάνεται ντροπή για τον τρόμο και τα δεινά που σκόρπισε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ερνστ Ράιχελ - Στα ελληνικά μιλά ο πρέσβης στην αρχή και στο τέλος του μηνύματος

panagiotopoylos

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας βρέθηκε στο Δ' Σώμα Στρατού, στην Ξάνθη, στο πλαίσιο της σημερινής περιοδείας του σε μονάδες της ζώνης ευθύνης του σχηματισμού

2
areios_pagos1

Επτά ψήφους έλαβε ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και πέντε ψήφους ο Δημήτρης Δασούλας - Ικανοποίηση από τους περισσότερους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου και του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου γιατί υπήρξε σεβασμός στην αρχαιότητα και την επετηρίδα

2