Παυλόπουλος: Η Ευρώπη θα κρίνει τις τουρκικές προκλήσεις

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη θα κρίνει τις τουρκικές προκλήσεις

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα βρίσκονται στην ατζέντα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Μαρτίου, διαμηνύουν Αθήνα και Λευκωσία

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη θα κρίνει τις τουρκικές προκλήσεις
Κοινή τακτική έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο, χαράσσουν Αθήνα και Λευκωσία, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, στις 22-23 Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που δέχθηκε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζει ότι η Άγκυρα συμπεριφέρεται σα να είναι υπεράνω του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο η συμπεριφορά της αξιολογείται και απασχολεί την διεθνή κοινότητα, ενώ η ελληνική πλευρά θα θέσει εκ νέου το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: "Η Κύπρος είναι Εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι όλες αυτές οι προκλήσεις είναι και προκλήσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι πρέπει να τις βλέπουμε. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς την φίλη και γείτονα Τουρκία ότι έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δίκαιο της Θάλασσας την δεσμεύει γιατί ασχέτως του αν έχει προσχωρήσει ή όχι στην Συνθήκη του Montego Bay είναι γνωστό ότι αυτή η συνθήκη είναι δεσμευτική δεδομένου ότι παράγει πλέον- λόγω του αριθμού των κρατών που έχουν προσχωρήσει - γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που είναι δεσμευτικοί για όλους. Άρα η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί οι παραβιάσεις αυτές αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και νομίζω ότι ήταν σαφές αυτό το οποίο συναποφασίσατε με τον κ. Κοτζιά χθες, ότι δηλαδή όλες αυτές οι προκλήσεις θα έρθουν σε όλα τα διεθνή fora και ιδίως στα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Παυλόπουλος.

Πρώτη συνάντηση με το νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου
Κλείσιμο

Στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπολο, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι κορυφαίος, κοινός στόχος παραμένει ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου: "Αυτός παραμένει ο υπ΄ αριθμόν ένα στόχος και παρά τις όποιες αρνητικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν παρασυρόμαστε σε ενέργειες στις οποίες ενδεχομένως, η Τουρκία επιθυμεί να μας οδηγήσει, ούτε αποπροσανατολιζόμαστε από τον κύριό μας στόχο. Βρίσκομαι στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, πρώτη μου επίσημη επίσκεψη υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είχαμε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις και συμφωνήσαμε ειδικότερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου Ελλάδα και Κύπρος είναι κράτη – μέλη. Δύο χώρες οι οποίες είναι πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα στην περιοχή, πρέπει να μεταφέρουμε το μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας την ίδια στιγμή παραβιάζουν δικαιώματα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ήταν αυτό το μήνυμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πετυχημένα μετέφεραν στους Ευρωπαίους συνεταίρους τους στην πρόσφατη συνάντηση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...Επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που ενδεχομένως η Τουρκία θέλει να μας παρασύρει", τόνισε ο κύριος Χριστοδουλίδης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης