Βενιζέλος: Η κυβέρνηση θα βρει απέναντι όσους πιστεύουν στο κράτος δικαίου

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση θα βρει απέναντι όσους πιστεύουν στο κράτος δικαίου

«Δε θα περάσει το λαθρεμπόριο λάσπης- οι κουκούλες θα βγουν» τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Για θεσμική κρίση που προκαλεί η κυβέρνηση καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας μιλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εκτιμά ότι στόχος της υπόθεσης Novartis είναι να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο κ. Βενιζέλος λέει χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση νόμιζε πως θα λασπώσει πρόσωπα που την ενοχλούν, αλλά η κοινωνία δεν τσιμπάει. «Το λαθρεμπόριο λάσπης δε θα περάσει, οι κουκούλες θα βγουν» προσθέτει. 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Από την αναζήτηση συναίνεσης για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση με όχημα την υπόθεση Novartis πήγε στη μετωπική ρήξη με την αντιπολίτευση. Γιατί συνέβη αυτό; 

Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο δεν συγκροτείται και δεν πείθει. Success story δεν υπάρχει. Αυτά που επιδιώκουμε για μετά το 2019  μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί με πολύ καλύτερο τρόπο το 2015, αν συνεχιζόταν η πορεία του 2014. Η κυβέρνηση προσπάθησε λοιπόν να μετακινηθεί στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Όχι όμως για να διαμορφώσει συναίνεση, αλλά για να μεταφέρει στην αντιπολίτευση το πρόβλημα της διαφωνίας  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ξέρετε ότι τοποθετήθηκα λέγοντας την αλήθεια στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και χαίρομαι γιατί η ΔΗΣΥ ακολούθησε την ίδια γραμμή. Η  ΝΔ  έκανε την επιλογή  να διαφυλάξει την κομματική της ενότητα την οποία και προέταξε. Έχω πει  ότι το momentum επέτρεπε αρχικά να διαμορφωθεί μια λύση. Τώρα όμως λόγω των συσχετισμών στη γειτονική χώρα και λόγω της μικροκομματικής αντίληψης που επικράτησε, μια ολοκληρωμένη και οριστική συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι πολύ δύσκολο να προκύψει και να συγκεντρώσει ευρεία συναίνεση.  

Θεωρώ λοιπόν ότι η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης θέλησε να δημιουργήσει, με όχημα τις αθλιότητες στην υπόθεση Novartis, εσωτερικό πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα δε να στοχεύσει στο μεσαίο χώρο πρόσωπα που δεν θα φλερτάρουν ποτέ με την ιδέα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υποκατασταθούν οι ΑΝΕΛ. Το σχέδιο αυτό ήταν εκ γενετής γελοίο. Βρίσκουν απέναντι τους όλους εκείνους που πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών. Η σύγκρουση γίνεται πλέον στο μέτωπο των θεσμών. Είχα προβλέψει πολλές φορές ότι πλησιάζοντας προς το τέλος της θητείας της παρούσας Βουλής θα προκύψει θεσμική κρίση και αυτό συμβαίνει τώρα. Υπάρχουν πλέον συνθήκες ρήξης με όσους βιάζουν και διαστρέφουν θεμελιώδεις θεσμούς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα λασπώσει πρόσωπα που την ενοχλούν. Η κοινωνία δεν «τσιμπάει». 

Από τους ως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και της Δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή ανακύπτουν θεσμικά ζητήματα; 

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σεβασμό στους θεσμούς, δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει διάκριση των εξουσιών. Εκθέτει συνεχώς εισαγγελικούς λειτουργούς που τους εμφανίζει ως παρακολούθημά της. Ο πρωθυπουργός, διάφοροι υπουργοί  και μαζί τους φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, μήνες τώρα προαναγγέλουν το περιεχόμενο καταθέσεων που ανώνυμοι «προστατευόμενοι» μάρτυρες έδωσαν μόλις πριν λίγες εβδομάδες. Έρχεται στη Βουλή φάκελος με τις καταθέσεις μόνο τριών τέτοιων μαρτύρων που κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι άνευ αποδεικτικής αξίας χωρίς αλλά στοιχεία. Κανένα άλλο στοιχείο δεν υπάρχει στο φάκελο. Τα περιβόητα έγγραφα του FBI δεν λένε τίποτα απολύτως για πολιτικά πρόσωπα και ρητά αναγράφουν ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν σε ποινική διαδικασία. Τα ονόματα επτά πολιτικών προσώπων αναγράφονται όχι επί της ουσίας, αλλά γιατί διαδικαστικά αυτό ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά - παρανόμως- για τη δημιουργία εντυπώσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισκέπτεται την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ημέρα που πηγαίνει εκεί η δικογραφία. Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «μελετούν» παρανόμως τη δικογραφία και παρεμβαίνουν σε εκκρεμή υπόθεση, αποφαινόμενοι επί της ουσίας, πριν ο φάκελος πάει καν στη Βουλή. Στη δικογραφία δεν περιλαμβάνεται η εισαγγελική διάταξη για την απονομή του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα ούτε η έγκριση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του ΑΠ. Το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα δόθηκε χωρίς να πληρούνται οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις του νόμου. Όλα αυτά θα απασχολήσουν αμέσως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης . 

Στο περιβόητο έγγραφο του FBI το όνομα σας δεν περιλαμβάνεται, ούτε είχατε κάποια  σχετική αρμοδιότητα με την αγορά φαρμάκου. Γιατί  βρεθήκατε στον κύκλο των πρωταγωνιστών; 

Δεν έβαλαν μυαλό από την τύχη που είχαν προηγούμενες προσπάθειες τους. Έκαναν λοιπόν το  λάθος να με προκαλέσουν τόσο βάρβαρα και ανόητα. Δεν πρόσεξαν  ότι μια αναφορά που γίνεται σε επίσημο έντυπο της Novartis  στο, ούτως ή άλλως  αναρμόδιο, υπουργείο Οικονομικών αφορά  το Μάιο του 2012 όταν δεν ήμουν πλέον  υπουργός Οικονομικών!  Δεν σκέφτηκαν ότι επί των ημερών μου ως  υπουργού οικονομικών κουρεύτηκαν λόγω PSI τα ομόλογα των φαρμακευτικών εταιριών που έχασαν έτσι 2,8 δις, δηλαδή μια ολόκληρη ετήσια δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με δεδομένα 2014. Δεν είδαν ότι στο  έγγραφο των αμερικανικών Αρχών δεν αναφέρονται καν τα ονόματα Πικραμμένος, Κουτρουμάνης και Βενιζέλος. Δεν διάβασαν τις συνεντεύξεις του κομβικού προσώπου, τότε επικεφαλής της Novartis, που λέει ότι δυο πρόσωπα δεν  έχει συναντήσει ποτέ στη ζωή του, τους κκ Πικραμμένο και Βενιζέλο. Δεν μπόρεσαν να κατασκευάσουν καν μια ιστορία.

Η  κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να διαπιστωθεί  από τη Βουλή η παραγραφή των πράξεων που φέρεται να τελέσθηκαν από υπουργούς, ώστε η υπόθεση να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη που μπορεί να ασχοληθεί ξανά με πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς μόνο αν υπάρξουν ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος. Πώς θα αντιδράσετε σε ένα τέτοιο  χειρισμό; 

Αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν το τέλειο έγκλημα να συκοφαντήσουν, να πετάξουν τη λάσπη στον ανεμιστήρα και μετά να πουν ότι η Βουλή δεν εξετάζει τίποτα επί της ουσίας, δεν καλεί καν τους « προστατευόμενους» μάρτυρες  γιατί  έχει επέλθει παραγραφή, κάνουν μεγάλο λάθος. Ποιος εισαγγελικός λειτουργός, ανεξάρτητος και έντιμος, θα αρνηθεί να κινήσει την ποινική διαδικασία κατά των «μαρτύρων» και των συνεργών τους για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδορκία, σύσταση και συμμορία  και ένα σωρό αλλά εγκλήματα;  Ποιο αστικό δικαστήριο θα αρνηθεί να εκδικάσει αγωγές αποζημίωσης; Ποια Βουλή θα αρνηθεί τη συγκρότηση επιτροπής με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς για τη διερεύνηση παραγεγραμμένων πράξεων,  αν το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος, όπως προβλέπει ρητά το άρθρο 86 παρ. 5 του Συντάγματος; Ποιος θα παρεμποδίσει την επόμενη Βουλή να αποσαφηνίσει  τη νομοθεσία περί «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» η οποία ούτως ή άλλως παραβιάζεται κραυγαλέα στην προκειμένη περίπτωση; Όχι, δεν θα ξεφύγουν με υπεκφυγές. Δεν θα περάσει το λαθρεμπόριο λάσπης, υπάρχουν πάμπολλοι εθνικοί και διεθνείς νομικοί φραγμοί. Θα βγουν οι κουκούλες. 

ΣΧΟΛΙΑ (18)

@

Στο τελευταίο Σοβιέτ των Βαλκανίων τα λόγια σου δεν έχουν νόημα.

Νίκος Χ.Ν

Στο ποίο; Στο κράτος Δικαίου είπες Ευάγγελε.... εννοείς στο κράτος της παροχής εξειδικευένου κράτους Δικαίου που προστατεύει ΜΟΝΟ το πολιτικό προσωπικό και τον κομματικό μηχανισμό που σας πλαισιώνει; Αν ναι συμφωνούμε. Ετσι και αλλιώς γιατί ανησυχείς Ευάγγελε, ουδείς θα πάει φυλακή. Το πιο πιθανό κάποιος τυχάρπαστος ανόητος θα καταλήξει στης φυλακής τα σίδερα ή και να αυτοκτονήσει ή να τον αυτοκτονήσουν αν διαπιστωθεί ότι οι πολιτικές συμφωνίες έκλεισαν. Γιατί η αλήθεια Ευάγγελε είναι η πολιτική συμφωνία που μάλλον προωθείτε για πολλά άλλα ζητήματα και υπήρχε η ανάγκη να σας κάνουν να συμφωνήσετε και εσείς. Το αν υφίσταται πολιτική διαφθορά θεωρώ Ευάγγελε η δημοσιονομική κρίση το απέδειξε ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ, το γεγονός ότι υπήρξε τέτοια μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης που άφησε ΑΘΙΚΤΟΥΣ όλο το πολιτικό προσωπικό αυτό ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.... απλά η novartis case θα είναι απλά ένα ακόμα κερασάκι σε μία τούρτα που είναι γεμάτη από κεράσια... αλλά μην αγχώνεσαι είπαμε... όλα στο αρχείο θα καταλήξουν, όλα θα παραγραφούν και το αργότερο έως και τον Δεκέμβριο του 2018 απλά θα λέμε..... θυμάσαι αυτό, θυμάσαι εκείνο... θυμάσαι το άλλο.... εμείς οι πολίτες ακόμα θα πληρώνουμε, εσείς οι πολιτικοί ακόμα θα μας χωρίζετε, εσείς θα επιβιώνετε, εμείς θα μιζεριάζουμε... μέχρι να γίνει ένα ατύχημα.... και θεωρητικά μετά από τόσα δεν υπάρχει νοήμων που να μη ζητάει το ατύχημα.... που να σας δώσει ένα μάθημα και σε εμάς ένα γερό χαστούκι..... διότι Ευάγγελε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.... υπάρχει μόνο μία Δικαιοσύνη που θίγεται όταν η κοινωνία πλέον δεν αναγνωρίζει καμία δική της παρέμβαση καθώς όλες είναι κατ εντολή, τροποποιούνται διαρκώς και στο τέλος καταλήγουν ΟΛΕΣ οι πολιτικές υποθέσεις στο αρχείο. Συνεπώς... καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου Ευάγγελε, φάει χαλαρά μαζί με την οικογένεια σου, η Δευτέρα είναι ακόμα μία Δευτέρα... το ατύχημα ακόμα να συμβεί... Εξάλου Ευάγγελε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι μέρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ όπως το Ποτάμι που πρασίνησε.... και ο Καμμένος μην αγχώνεσαι στην παράταξη που τον μεγάλωσε θα καταλήξει... και όλα καλά... μέχρι το ατύχημα...

?

Γεια σου Ευάγγελε, μέγα εφευρέτη του ΕΝΦΙΑ. Ποτέ δεν θα σε ξεχάσουμε.

ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΕΣΚΙΖΕ ΕΧΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΡΕ?

Να γελάσω η να κλάψω?

Άφησε τα αυτά και μακάρι να σας κλείσουν φυλακή όσοι τα πείρατε και τα κάνατε σαν τα μούτρα σας από όλα τα κόμματα και προπαντός από ΝΔ και Πασοκ που από ότι μυρίζω θα είστε βαθειά χωμένοι στον βούρκο. (Μακρυά και αγαπήμενα επειδή δεν έχω σχέση με κανέναν σας και δεν θέλω να έχω).

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΒΑΓΓΕΛΑΡΕ ΜΗΝ ΔΕΧΤΕΙΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.ΠΑΝΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ,ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ, ΤΟ ΣΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΗΣΟΥΝ ΜΕΣΑ.ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΟΣΑ ΣΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ.ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΘΑ ΛΥΝΤΣΑΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΨΕΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΕΟΥΣ.ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΥΠ ΟΨΙΝ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ Η ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΓΥΡΙΖΩ ΤΟ ΜΑΓΟΥΛΟ ΝΑ ΓΡΕΜΟΤΣΑΚΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

Ξουτ ρε απ το ΠΑΣΟΚ

Πέρα από μπαγλαμάς μας βγήκες και Αντίχριστος.

ΜαριοςΚ

Πρώτα θα βγάλεις τις κουκούλες από τους ψευδομαρτυρες κατά της Χρυσής Αυγής. Αν μιλάμε για δημοκρατία...

ΜαριοςΚ

Βενιζέλος ο πιο μισητός πολιτικός στην Ελλάδα σήμερα λογω: 1) ΕΝΦΙΑ 2) Νόμος περί (μη) ευθύνης υπουργών 3) κούρεμα ομολόγων λόγω PSI. Να σε δω στη φυλακή και τι στο κόσμο.

Έχει δίκιο

Είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση έχει στηθεί έτσι ώστε να μπει στο αρχείο χωρίς να εξεταστεί η ουσία της ή η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων ( ανύπαρκτη κατά την γνώμη μου). Ο φάκελος θα πάει πίσω στην εισαγγελία μπας και βρει άλλο στοιχείο ( Αποκλείεται . Γιατί άραγε δεν βρήκε μέχρι τώρα?) . Και στους ανθρώπους αυτούς θα μείνει μόνο η " ρετσινια" . Κι ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση δεν θέλει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων είναι για να μην κινδυνεύσουν από μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση ή να μην βγει στην επιφάνεια ποιος κρύβεται από πίσω τους. Κι αυτό που εγώ αναρωτιέμαι είναι τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τέτοια μέσα.

Λευθέρης

Εμπαινε Μπένυ και κάντα όλα λίμπα !!! Παραδίδονται μαθήματα Δημοκρατίας ...Αλήθεια σοβαρά οι Τσιπρανελ θέλουν να τα βάλουν με τον Μπένυ ;;;; Χαχαχα

"

Βαγγελάκη, για να γλιτώσεις κάνε ό, τι θα σου πω: κελεμπία, ελικόπτερο και νύχτα για Σαουδική Αραβία. κάνε το για να μην το μετανιώσεις αργότερα. Το Ειδικό Δικαστήριο είναi ante portas...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsipmain_2

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος από κοινού θα θέσουν το θέμα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. - Η Ελλάδα είναι πιο ασφαλής από ποτέ, όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου θα έχει συνέπειες, είπε ο πρωθυπουργός

69
kisea_main

Ανεβαίνει η ένταση με την Τουρκία: Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία Τσίπρα, ο οποίος διέκοψε την προεκλογική του περιοδεία στα Δωδεκάννησα - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη - Τροφοδοτούνται σενάρια για κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις -Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

276
recep-tayip-erdogan

«Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του, αφού είχε χαρακτηρίσει τον Μακρόν «ατζαμή»

110