Κοτζιάς: Η επίσκεψη Ερντογάν δεν ήταν φιάσκο, η νευρικότητα στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα
Κοτζιάς: Η επίσκεψη Ερντογάν δεν ήταν φιάσκο, η νευρικότητα στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα
Παρομοίασε τα ελληνοτουρκικά με τη σχέση Βόρειας και Νότιας Κορέας - Απέδωσε τη συνέντευξη Ερντογάν στον Σκάι σε παρέμβαση Ατζούν και Survivor - Επιτέθηκε στην... «Ελεύθερη Ώρα» επειδή έγραψε ότι η επίσκεψη ήταν φιάσκο
UPD:
69
ΣΧΟΛΙΑ
Μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, ο κ. Νίκος Κοτζιάς προχώρησε σε δημόσια παραδοχή που προκαλεί αίσθηση για υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας: «Δεν έχω διάθεση να βλέπω κανέναν από την Τουρκία ούτε να συνομιλώ με κανέναν από την Τουρκία, αλλά αν τα βγάλω αυτά στην εξωτερική πολιτική, θα βγάλω το άχτι μου και δεν θα κάνω εξωτερική πολιτική».
Ο ίδιος επισήμανε ότι κριτήριο για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αποτελεί το συμφέρον της χώρας και κάλεσε την αντιπολίτευση να απαλλαγεί από φοβικά σύνδρομα, καθώς τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο.
Ο κ. Κοτζιάς αντέκρουσε και την κριτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση τον εμπιστεύεται πολιτικά και νομικά», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «από την πλευρά της Τουρκίας, πέραν του Ερντογάν, ουδείς μπορεί να λύσει πρακτικά ζητήματα. Πέραν του Ερντογάν κανείς δεν μπορεί να λύσει το Κυπριακό».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, δε, ότι μεταξύ όσων συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου είναι και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
Ο ίδιος επισήμανε ότι κριτήριο για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αποτελεί το συμφέρον της χώρας και κάλεσε την αντιπολίτευση να απαλλαγεί από φοβικά σύνδρομα, καθώς τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο.
Ο κ. Κοτζιάς αντέκρουσε και την κριτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση τον εμπιστεύεται πολιτικά και νομικά», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «από την πλευρά της Τουρκίας, πέραν του Ερντογάν, ουδείς μπορεί να λύσει πρακτικά ζητήματα. Πέραν του Ερντογάν κανείς δεν μπορεί να λύσει το Κυπριακό».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, δε, ότι μεταξύ όσων συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου είναι και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
«Ουδείς έθεσε ζήτημα ότι η κυβέρνηση δεν έπραξε και δεν είπε τα σωστά. Ό,τι στραβό έκανε ο Ερντογάν, το χρεώσατε στην κυβέρνηση. Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα κέρδισε, γιατί έδειξε ποιος έχει δίκαιο στο επίπεδο διεθνούς δικαίου και πήρε πρακτικά αποτελέσματα σε μια σχέση με τον γείτονα» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, κλείνοντας την συνεδρίαση.
Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως «αυτή η κυβέρνηση είναι περήφανη που συνολικά έχει αναβαθμίσει τη χώρα» και πρόσθεσε αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν: «Υπήρξε μια μετακίνηση, δεν λέω σεισμική, ανάμεσα στις απόψεις που εξέφρασε πριν έρθει και σε αυτά που είπε έπειτα από δύο ημέρες στην Ελλάδα».
Ο υπουργός Εξωτερικών στην εισαγωγή του έσπευσε να απαντήσει στην κριτική ως προς την σκοπιμότητα της επίσκεψης Ερντογάν, λέγοντας πως πρέπει να αναζητάς δίαυλο επικοινωνίας με τον δύσκολο γείτονα, ενώ ως παράδειγμα επικαλέστηκε την σχέση Νότιας και Βόρειας Κορέας.
«Δεν είμαστε σύμφωνοι με αδράνεια. Θέλουμε εξωτερική πολιτική που έχει πρωτοβουλίες δικές της. Δεν υποστηρίζουμε τον απομονωτισμό, αλλά την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική εκεί που θέλουμε να προωθήσουμε θέσεις και συμφέροντα ή εκεί που έχουμε προβλήματα. Οι διακρατικές σχέσεις δεν είναι ίδιες με αυτές που έχουμε με έναν γείτονα. Δεν μπορείς να τον βγάλεις από την θέση που είναι. Πρέπει να αποφασίσεις: συνομιλώ ή όχι; Στην Κορέα μου είπαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το βαλλιστικό, αλλά ότι δεν έχουν κανάλι συνομιλίας με την Βόρεια Κορέα. Όλες οι υπεύθυνες κυβερνήσεις συζητούν και με τον πιο δύσκολο γείτονα» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Κατά συνέπεια, στο ερώτημα σύγκρουση ή ειρήνη, πρωτοβουλίες ή παθητικότητα, απαντήσαμε καλώντας -μετά από επίσκεψη που κάναμε στην Τουρκία- τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα. Δεν φοβόμαστε καμία επίσκεψη και καμιά συνομιλία».
Υπογράμμισε, δε, ότι «με τον Ερντογάν αν θέλετε να οικοδομηθεί πλαίσιο ειρήνης, αυτός είναι ο πυρήνας εξουσίας. Με οποιοδήποτε άλλον και αν συζητήσουμε δεν κρατά τις δεσμεύσεις του. Εμείς υπηρετούμε την χώρα. Δεν βγάζουμε συναισθηματικό άχτι».
Ο κ. Κοτζιάς, σχετικά με όσα ζητήματα ήγειρε ο Τούρκος πρόεδρος την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, είπε πως «έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία και τις λέμε δημόσια και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι ενοχλούνται», για να προσθέσει ωστόσο ότι «υπήρξε μετακίνηση του κ. Ερντογάν -δεν λέω ότι ήταν τεκτονική- μεταξύ των θέσεων που εξέφρασε ερχόμενος και των θέσεων που ανέπτυξε φεύγοντας από την Ελλάδα».
Πάντως, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε στην Τουρκία, οι δύο χώρες δεν είχαν κανέναν δίαυλο επικοινωνίας και κινδύνευαν από το φαινόμενο… της χιονόμπαλας.
«Το Σεπτέμβριο στο Ταλίν συναντήθηκα με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και είπα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μην έχουμε επικοινωνίες όπως συμβαίνει από το πραξικόπημα και μετά. Υπάρχει μεγάλη Αν δεν έχεις επικοινωνία τα λάθη και τα ατυχήματα μπορούν να οδηγήσουν σε χιονόμπαλα».
«Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν διεκδικεί εδάφη. Δεν λέω ότι το πιστεύει, αλλά αυτά δήλωσε» επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών απαριθμώντας τα θετικά της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου είπε μεταξύ άλλων πως:
«Η αρχική θέση του κ. Ερντογάν περι αμφισβήτησης της Λωζανης μετατράπηκε σε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης στην άλλη, την Ανατολική πλευρά. Υπήρξε σαφής δήλωση ότι δεν διεκδικεί εδάφη. Δεν λέω ότι τα πιστεύει αλλά αυτά δήλωσε. Υπήρξε δήλωση ότι η η μουσουλμανική κοινότητα περιλαμβάνει Πομάκους και Ρομά και είναι πρωτοφανής παραδοχή. Είπε ότι διατυπώνει παράκληση γιατί δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Ζήτησε συγγνώμη για τους διωγμούς στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του ’50. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βγήκαν και υπερασπίστηκαν την συνθήκη Λωζάνης. Νομίζει κανείς ότι αυτή η υπεράσπιση έπεσε από τον ουρανό».
Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Θράκη και όσα είχαν συμφωνηθεί ανέφερε: «Συμφωνήσαμε μαζί του να μην κάνει μεγάλη συγκέντρωση και με σημαίες. Δεν την έκανε. Να μην κάνει ομιλίες και πήρε ένα μεγάφωνο σε ένα σχολείο. Τι είχε κάνει το 2004; Έκανε τέσσερις ομιλίες εκτός συμφωνίας. Το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν καθυστέρησε μία ώρα για να αναπαυθεί. Στην προηγούμενη επίσκεψη καθυστέρησε κατά τέσσερις ώρες γιατί εκτός προγράμματος επισκέφθηκε χωριά όπου έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις με οργανωμένες επισκέψεις από Τουρκία. Έχουμε έναν Ερντογάν να κάνει ό,τι γουστάρει και με εμάς δεν έγινε τίποτα από αυτά».
Ο υπουργός των Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι η οποία μεταδόθηκε το βράδυ πριν την άφιξη του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα. «Φαίνεται ότι έκανα λάθος» για τησυνέντευξη στον Σκάι είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης με τα οποία συνομίλησε, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το βήμα της επιτροπής εθνικής άμυνας και εξωτερικών.
Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε μάλιστα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε συμφωνήσει να δώσει συνέντευξη στο κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αλλά υπαναχώρησε από την απόφασή του αυτή έπειτα από παρέμβαση του... Ατζούν ο οποίος είναι σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν και συνεργάζεται με τον Σκάι λόγω του reality show «Survivor».
«Κατά συνέπεια έχουμε μεγάλη διαφορά του τι συνέβη στην Θράκη και τι ειπώθηκε στην Αθήνα» υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών για τα συμπεράσματα της επίσκεψης Ερντογάν για να προσθέσει: «Φιάσκο το είπανε. Η Ελεύθερη Ωρα τα λέει αυτά για να ξέρουμε από πού προέρχεται και η γραμμή. Το «φιάσκο» προέκυψε από μια μικρή αλλαγή. Το μόνο που άλλαξε ήταν ότι αντί να δώσει συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την έδωσε στο ΣΚΑΙ και όπως ομολόγησε ο ίδιος όπως είπε «φαίνεται ότι έκανα λάθος» είπε ότι τον μετέπεισε ο διευθυντής ενημέρωσής του που είναι παραγωγός τουρκικών σίριαλ που και έχει συνεργασία με το συγκεκριμένο κανάλι – το Survivor. Πώς άλλαξε η συμφωνία; Ποιος άνοιξε θέμα Λωζάνης; Αυτοί που άλλαξαν το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα σε μια ημέρα καθώς θέλει βάθος χρόνου».
Απαντώντας στις επικρίσεις που προκλήθηκαν από την αποκάλυψη του διαλόγου μεταξύ του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών και του προέδρου της Τουρκίας, όπου ο Γιάννης Αμανατίδης απάντησε με τη φράση «άλλα είχαμε συμφωνήσει» όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των συγκεντρωμένων μελών της μουσουλμανικής μειονότητας έξω από το σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Το 2004 ο Ερντογάν έκανε τέσσερις ομιλίες που δεν είχαν συμφωνηθεί στη Θράκη» και πρόσθεσε: «Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση τον έβαλε να εφαρμόσει το πρόγραμμα στη Θράκη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν από μερικά χρόνια που η Θράκη έγινε φύλλο και φτερό».
Κατά την έναρξη της διαδικασίας ζητήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών να πληροφορήσει τα μέλη της επιτροπής για τις εξελίξεις αναφορικά με το Σκοπιανό.
Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως «για θέματα που δεν έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις δεν ανακοινώνω την διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσουμε».
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος εξήγησε στον υπουργό πως «οι κορυφαίες επισκέψεις δεν γίνονται για να διαμορφωθούν δίαυλοι επικοινωνίας. Δεν διαμορφώνονται δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο κουφής» και υποστήριξε πως στόχος παρόμοιων επισκέψεων είναι η επισφράγιση κορυφαίων συμφωνιών ή η εκπομπή ισχυρών θετικών μηνυμάτων.
«Οι συναντήσεις γίνονται για να παραχθεί ένα θετικό μήνυμα και όχι για να επισημανθούν με έντονο τρόπο οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών σε άλλο σημείο ασκώντας κριτική για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που επιχείρησε ο τούρκος πρόεδρος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Επιχειρώντας δε να κάνει έναν απολογισμό της επίσκεψης ανέφερε «Εχουμε επίσκεψη τούρκου προέδρου σε ευρωπαϊκή χώρα μετά από μεγάλο διάστημα και ενώ βρίσκει κλειστές πόρτες. Ήγειρε επισήμως θέμα αναθεώρησης συνολικά της Συνθήκης της Λωζάνης, επέκρινε την θέση της χώρας στο Κυπριακό και με συνέντευξη στο Σκαι προσβάλλει τον έλληνα πρωθυπουργό. Είπε ότι τον κορόιδεψε για το θέμα της έκδοσης των οκτώ. Λίγες ώρες πριν συναντήσει τον κ. Τσίπρα τον είπε ψεύτη. Η επίσκεψη έκλεισε με γκρίζες ζώνες.
Ο πρώτος που αντέδρασε στην συνέντευξη Ερντογάν ήταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις πλην της ΝΔ που αντέδρασε την επόμενη ημέρα. Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν εκείνο το βράδυ ήταν ο κ. Τζανακόπουλος. Επι αυτής της κυβέρνησης έχουν γίνει οι περισσότερες παραβιάσεις. Ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Δηλώσεις ότι 130 νησιά αμφισβητούνται».
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε πως όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του ειπώθηκαν μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση. «Η συνέντευξη του Ερντογάν στον Σκαι δημιούργησε αναστάτωση. Πως επέλεξε η κυβέρνηση να αντιδράσει; Μετατρέποντας το Προεδρικό Μέγαρο σε βήμα του Ερντογάν με διεθνές ακροατήριο. Όχι μονο αυτό. Του ετέθη και ζήτημα η δυνατότητα ερμηνείας της Συνθήκης της Λωζάννης. Λέω ότι είναι κυβερνητική επιλογή γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι αρμόδιος να τα λεει χωρίς συνεννόηση με την κυβέρνηση».
Ο κ. Λοβέρδος σχολίασε κλείνοντας την τοποθέτησή του ότι η επίσκεψη Ερντογάν ήταν μην ιστορική αλλά «ως ήττα».
Από την πλευρά του ΚΚΕ η κυρία Λιάνα Κανέλλη αντέκρουσε τα επιχειρήματα του κ. Κοτζιά περι ανατροπής του προγράμματος λόγω Σκάι. « Μας είπατε ότι το θέμα προέκυψε από μια αθέτηση της συμφωνίας αναφορικά με το αν θα έδινε συνέντευξη στο ΑΠΕ. Συγγνώμη που σας το λέω αλλά είναι αφελές να το πιστέψει κάποιος για τον Τούρκο πρόεδρο ότι ήγειρε θέμα Λωζάννης επειδή πήρε την συνέντευξη ο Παπαχελάς και ο Σκάι και δεν θα το έθετε αν η συνέντευξη δινόταν στο ΑΠΕ» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ ενώ πρόσθεσε ότι τα σοβαρότερα θέματα τέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο. «Τα σοβαρότερα τον θεμάτων με μετάδοση που έδινε η ΕΡΤ έγιναν σε συνθήκες Survivor» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως «αυτή η κυβέρνηση είναι περήφανη που συνολικά έχει αναβαθμίσει τη χώρα» και πρόσθεσε αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν: «Υπήρξε μια μετακίνηση, δεν λέω σεισμική, ανάμεσα στις απόψεις που εξέφρασε πριν έρθει και σε αυτά που είπε έπειτα από δύο ημέρες στην Ελλάδα».
Ο υπουργός Εξωτερικών στην εισαγωγή του έσπευσε να απαντήσει στην κριτική ως προς την σκοπιμότητα της επίσκεψης Ερντογάν, λέγοντας πως πρέπει να αναζητάς δίαυλο επικοινωνίας με τον δύσκολο γείτονα, ενώ ως παράδειγμα επικαλέστηκε την σχέση Νότιας και Βόρειας Κορέας.
«Δεν είμαστε σύμφωνοι με αδράνεια. Θέλουμε εξωτερική πολιτική που έχει πρωτοβουλίες δικές της. Δεν υποστηρίζουμε τον απομονωτισμό, αλλά την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική εκεί που θέλουμε να προωθήσουμε θέσεις και συμφέροντα ή εκεί που έχουμε προβλήματα. Οι διακρατικές σχέσεις δεν είναι ίδιες με αυτές που έχουμε με έναν γείτονα. Δεν μπορείς να τον βγάλεις από την θέση που είναι. Πρέπει να αποφασίσεις: συνομιλώ ή όχι; Στην Κορέα μου είπαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το βαλλιστικό, αλλά ότι δεν έχουν κανάλι συνομιλίας με την Βόρεια Κορέα. Όλες οι υπεύθυνες κυβερνήσεις συζητούν και με τον πιο δύσκολο γείτονα» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Κατά συνέπεια, στο ερώτημα σύγκρουση ή ειρήνη, πρωτοβουλίες ή παθητικότητα, απαντήσαμε καλώντας -μετά από επίσκεψη που κάναμε στην Τουρκία- τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα. Δεν φοβόμαστε καμία επίσκεψη και καμιά συνομιλία».
Υπογράμμισε, δε, ότι «με τον Ερντογάν αν θέλετε να οικοδομηθεί πλαίσιο ειρήνης, αυτός είναι ο πυρήνας εξουσίας. Με οποιοδήποτε άλλον και αν συζητήσουμε δεν κρατά τις δεσμεύσεις του. Εμείς υπηρετούμε την χώρα. Δεν βγάζουμε συναισθηματικό άχτι».
Ο κ. Κοτζιάς, σχετικά με όσα ζητήματα ήγειρε ο Τούρκος πρόεδρος την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, είπε πως «έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία και τις λέμε δημόσια και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι ενοχλούνται», για να προσθέσει ωστόσο ότι «υπήρξε μετακίνηση του κ. Ερντογάν -δεν λέω ότι ήταν τεκτονική- μεταξύ των θέσεων που εξέφρασε ερχόμενος και των θέσεων που ανέπτυξε φεύγοντας από την Ελλάδα».
Κίνδυνος ατυχήματος
Πάντως, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε στην Τουρκία, οι δύο χώρες δεν είχαν κανέναν δίαυλο επικοινωνίας και κινδύνευαν από το φαινόμενο… της χιονόμπαλας.
«Το Σεπτέμβριο στο Ταλίν συναντήθηκα με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και είπα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μην έχουμε επικοινωνίες όπως συμβαίνει από το πραξικόπημα και μετά. Υπάρχει μεγάλη Αν δεν έχεις επικοινωνία τα λάθη και τα ατυχήματα μπορούν να οδηγήσουν σε χιονόμπαλα».
«Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν διεκδικεί εδάφη. Δεν λέω ότι το πιστεύει, αλλά αυτά δήλωσε» επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών απαριθμώντας τα θετικά της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου είπε μεταξύ άλλων πως:
«Η αρχική θέση του κ. Ερντογάν περι αμφισβήτησης της Λωζανης μετατράπηκε σε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης στην άλλη, την Ανατολική πλευρά. Υπήρξε σαφής δήλωση ότι δεν διεκδικεί εδάφη. Δεν λέω ότι τα πιστεύει αλλά αυτά δήλωσε. Υπήρξε δήλωση ότι η η μουσουλμανική κοινότητα περιλαμβάνει Πομάκους και Ρομά και είναι πρωτοφανής παραδοχή. Είπε ότι διατυπώνει παράκληση γιατί δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Ζήτησε συγγνώμη για τους διωγμούς στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του ’50. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βγήκαν και υπερασπίστηκαν την συνθήκη Λωζάνης. Νομίζει κανείς ότι αυτή η υπεράσπιση έπεσε από τον ουρανό».
Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Θράκη και όσα είχαν συμφωνηθεί ανέφερε: «Συμφωνήσαμε μαζί του να μην κάνει μεγάλη συγκέντρωση και με σημαίες. Δεν την έκανε. Να μην κάνει ομιλίες και πήρε ένα μεγάφωνο σε ένα σχολείο. Τι είχε κάνει το 2004; Έκανε τέσσερις ομιλίες εκτός συμφωνίας. Το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν καθυστέρησε μία ώρα για να αναπαυθεί. Στην προηγούμενη επίσκεψη καθυστέρησε κατά τέσσερις ώρες γιατί εκτός προγράμματος επισκέφθηκε χωριά όπου έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις με οργανωμένες επισκέψεις από Τουρκία. Έχουμε έναν Ερντογάν να κάνει ό,τι γουστάρει και με εμάς δεν έγινε τίποτα από αυτά».
Ελεύθερη Ωρα και Survivor
Ο υπουργός των Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι η οποία μεταδόθηκε το βράδυ πριν την άφιξη του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα. «Φαίνεται ότι έκανα λάθος» για τησυνέντευξη στον Σκάι είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης με τα οποία συνομίλησε, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το βήμα της επιτροπής εθνικής άμυνας και εξωτερικών.
Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε μάλιστα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε συμφωνήσει να δώσει συνέντευξη στο κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αλλά υπαναχώρησε από την απόφασή του αυτή έπειτα από παρέμβαση του... Ατζούν ο οποίος είναι σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν και συνεργάζεται με τον Σκάι λόγω του reality show «Survivor».
«Κατά συνέπεια έχουμε μεγάλη διαφορά του τι συνέβη στην Θράκη και τι ειπώθηκε στην Αθήνα» υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών για τα συμπεράσματα της επίσκεψης Ερντογάν για να προσθέσει: «Φιάσκο το είπανε. Η Ελεύθερη Ωρα τα λέει αυτά για να ξέρουμε από πού προέρχεται και η γραμμή. Το «φιάσκο» προέκυψε από μια μικρή αλλαγή. Το μόνο που άλλαξε ήταν ότι αντί να δώσει συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την έδωσε στο ΣΚΑΙ και όπως ομολόγησε ο ίδιος όπως είπε «φαίνεται ότι έκανα λάθος» είπε ότι τον μετέπεισε ο διευθυντής ενημέρωσής του που είναι παραγωγός τουρκικών σίριαλ που και έχει συνεργασία με το συγκεκριμένο κανάλι – το Survivor. Πώς άλλαξε η συμφωνία; Ποιος άνοιξε θέμα Λωζάνης; Αυτοί που άλλαξαν το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα σε μια ημέρα καθώς θέλει βάθος χρόνου».
Απαντώντας στις επικρίσεις που προκλήθηκαν από την αποκάλυψη του διαλόγου μεταξύ του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών και του προέδρου της Τουρκίας, όπου ο Γιάννης Αμανατίδης απάντησε με τη φράση «άλλα είχαμε συμφωνήσει» όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των συγκεντρωμένων μελών της μουσουλμανικής μειονότητας έξω από το σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Το 2004 ο Ερντογάν έκανε τέσσερις ομιλίες που δεν είχαν συμφωνηθεί στη Θράκη» και πρόσθεσε: «Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση τον έβαλε να εφαρμόσει το πρόγραμμα στη Θράκη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν από μερικά χρόνια που η Θράκη έγινε φύλλο και φτερό».
Κατά την έναρξη της διαδικασίας ζητήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών να πληροφορήσει τα μέλη της επιτροπής για τις εξελίξεις αναφορικά με το Σκοπιανό.
Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως «για θέματα που δεν έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις δεν ανακοινώνω την διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσουμε».
Κουμουτσάκος: Ο Ερντογάν αποκάλεσε ψεύτη τον Τσίπρα λίγες ώρες πριν τον συναντήσει
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος εξήγησε στον υπουργό πως «οι κορυφαίες επισκέψεις δεν γίνονται για να διαμορφωθούν δίαυλοι επικοινωνίας. Δεν διαμορφώνονται δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο κουφής» και υποστήριξε πως στόχος παρόμοιων επισκέψεων είναι η επισφράγιση κορυφαίων συμφωνιών ή η εκπομπή ισχυρών θετικών μηνυμάτων.
«Οι συναντήσεις γίνονται για να παραχθεί ένα θετικό μήνυμα και όχι για να επισημανθούν με έντονο τρόπο οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών σε άλλο σημείο ασκώντας κριτική για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που επιχείρησε ο τούρκος πρόεδρος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Επιχειρώντας δε να κάνει έναν απολογισμό της επίσκεψης ανέφερε «Εχουμε επίσκεψη τούρκου προέδρου σε ευρωπαϊκή χώρα μετά από μεγάλο διάστημα και ενώ βρίσκει κλειστές πόρτες. Ήγειρε επισήμως θέμα αναθεώρησης συνολικά της Συνθήκης της Λωζάνης, επέκρινε την θέση της χώρας στο Κυπριακό και με συνέντευξη στο Σκαι προσβάλλει τον έλληνα πρωθυπουργό. Είπε ότι τον κορόιδεψε για το θέμα της έκδοσης των οκτώ. Λίγες ώρες πριν συναντήσει τον κ. Τσίπρα τον είπε ψεύτη. Η επίσκεψη έκλεισε με γκρίζες ζώνες.
Ο πρώτος που αντέδρασε στην συνέντευξη Ερντογάν ήταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις πλην της ΝΔ που αντέδρασε την επόμενη ημέρα. Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν εκείνο το βράδυ ήταν ο κ. Τζανακόπουλος. Επι αυτής της κυβέρνησης έχουν γίνει οι περισσότερες παραβιάσεις. Ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Δηλώσεις ότι 130 νησιά αμφισβητούνται».
Λοβέρδος: Ιστορική ήττα
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε πως όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του ειπώθηκαν μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση. «Η συνέντευξη του Ερντογάν στον Σκαι δημιούργησε αναστάτωση. Πως επέλεξε η κυβέρνηση να αντιδράσει; Μετατρέποντας το Προεδρικό Μέγαρο σε βήμα του Ερντογάν με διεθνές ακροατήριο. Όχι μονο αυτό. Του ετέθη και ζήτημα η δυνατότητα ερμηνείας της Συνθήκης της Λωζάννης. Λέω ότι είναι κυβερνητική επιλογή γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι αρμόδιος να τα λεει χωρίς συνεννόηση με την κυβέρνηση».
Ο κ. Λοβέρδος σχολίασε κλείνοντας την τοποθέτησή του ότι η επίσκεψη Ερντογάν ήταν μην ιστορική αλλά «ως ήττα».
Λιάνα Κανέλλη: Αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο Ερντογάν έθεσε θέμα Λωζάνης λόγω... ΣΚΑΙ
Από την πλευρά του ΚΚΕ η κυρία Λιάνα Κανέλλη αντέκρουσε τα επιχειρήματα του κ. Κοτζιά περι ανατροπής του προγράμματος λόγω Σκάι. « Μας είπατε ότι το θέμα προέκυψε από μια αθέτηση της συμφωνίας αναφορικά με το αν θα έδινε συνέντευξη στο ΑΠΕ. Συγγνώμη που σας το λέω αλλά είναι αφελές να το πιστέψει κάποιος για τον Τούρκο πρόεδρο ότι ήγειρε θέμα Λωζάννης επειδή πήρε την συνέντευξη ο Παπαχελάς και ο Σκάι και δεν θα το έθετε αν η συνέντευξη δινόταν στο ΑΠΕ» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ ενώ πρόσθεσε ότι τα σοβαρότερα θέματα τέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο. «Τα σοβαρότερα τον θεμάτων με μετάδοση που έδινε η ΕΡΤ έγιναν σε συνθήκες Survivor» σχολίασε χαρακτηριστικά.
UPD:
69
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα