Ο Ρουσόπουλος και η παρέα του σε προανακριτική για το Βατοπέδι

Ο Ρουσόπουλος και η παρέα του σε προανακριτική για το Βατοπέδι

Στην περίπτωση  του κ. Ρουσόπουλου φαίνεται πως οι βουλευτές της ΝΔ «έσπασαν»  την επίσημη γραμμή του κόμματος που έλεγε πως δεν υπάρχουν ευθύνες υπουργών.

Ο Ρουσόπουλος και η παρέα του σε προανακριτική για το Βατοπέδι
Τον δρόμο για  την προανακριτική επιτροπή που  θα εξετάσει το «σκάνδαλο Βατοπεδίου»  παίρνουν και επίσημα οι κ.κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Ευάγγελος Μπασιάκος, Πέτρος Δούκας, Αλέκος Κοντός και Γιώργος Βουλγαράκης ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης απαλλάσσεται.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα τις ψηφοφορίας, η οποία ακολούθησε της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, επί της πρότασης του  ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους έξι πρώην  υπουργούς της ΝΔ για την υπόθεση  της Μονής Βατοπεδίου έχει ως εξής:

Κλείσιμο
Θεόδωρος Ρουσόπουλος 198 υπέρ προανακριτικής 73 κατά

Ευάγγελος Μπασιάκος 194 υπέρ 81 κατά

Πέτρος Δούκας 177 υπέρ 81 κατά

Αλέκος Κοντός 186 υπέρ 77 κατά

Γιώργος Βουλγαράκης 167 υπέρ 91 κατά

Κώστας Κιλτίδης 49 υπέρ 212 κατά

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων φανερώνει  «διαρροές» και από τα δυο μεγάλα κόμματα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση  του κ. Ρουσόπουλου φαίνεται πως  οι βουλευτές της ΝΔ «έσπασαν»  την επίσημη γραμμή του κόμματος που έλεγε πως δεν υπάρχουν ευθύνες υπουργών. Επίσης,  στην περίπτωση  του κ. Κιλτίδη, παρά το σχετικό πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έδειξαν πως είχαν διαφορετική άποψη.

Τι προηγήθηκε

Με τις ομιλίες  των εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους έξι πρώην υπουργούς της ΝΔ για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα, οπότε και θα στηθούν έξι κάλπες, που θα αντιστοιχούν στους κκ. Ευάγγελο Μπασιάκο, Πέτρο Δούκα, Αλέκο Κοντό, Γιώργο Βουλγαράκη, Κώστα Κιλτίδη και Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

Να σημειωθεί ότι όποιος από τους έξι πρώην υπουργούς και υφυπουργούς πάρει 151 θετικές ψήφους τότε παίρνει και τον δρόμο για την προανακριτική εξέταση. Επιπλέον, η ψηφοφορία είναι μυστική όμως αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά της ώστε να διαπιστωθούν τυχόν «ανταρσίες» από το κόμμα της ΝΔ. Υπενθυμίζεται πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε τοποθετηθεί επίσημα κατά της σύστασης επιτροπής, όμως αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, δήλωναν ανεπίσημα ότι σκέφτονται να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τασούλας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας μιας και η ψηφοφορία θα είναι μυστική. Θα είναι θέμα αν βουλευτές μας ψηφίσουν υπέρ αλλά όχι πρόβλημα». Τα υπόλοιπα κόμματα, σύμφωνα με πληροφορίες θα ψηφίσουν ως εξής: Το ΚΚΕ θα εξαιρέσει τον κ. Κιλτίδη και θα ψηφίσει υπέρ της προανακριτικής για τους υπόλοιπους πέντε. Το ΛΑΟΣ, εξαιρεί τους κ. Κιλτίδη και Βουλγαράκη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης και για τους 6 πρώην υπουργούς και υφυπουργούς που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση  που έχουμε έως τώρα, περίπου στις 8 αναμένουμε την ομιλία του Πέτρου Δούκα και περίπου στις 10 το βράδυ  του κ. Κιλτίδη, ενώ οι κ. Ρουσσόπουλος και Κοντός με επιστολές τους γνωστοποιούν ότι δεν προτίθενται να πάρουν τον λόγο. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσσόπουλος, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «οι αφορισμοί, οι γενικότητες και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν σε αυτή την υπόθεση κυριαρχούν πέρα από το δίκαιο και το άδικο» και δηλώνει ότι θα επιδιώξει με όλα τα νόμιμα μέσα και ως το τέλος την δικαίωσή του. Από την πλευρά του ο κ. Κοντός, σημειώνει ότι δεν προτίθεται να παραστεί γιατί η όλη διαδικασία κινείται στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ενόχων και προειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές σκοπιμότητες.  

Βασικά  σημεία των τοποθετήσεων των κ.κ. Δούκα, Βουλγαράκη και Μπασιάκου

«Είμαστε  θύματα» ισχυρίζονται οι έξι

Δούκας:

«Δεν βρέθηκε ούτε ένας μάρτυρας που να άφησε τον παραμικρό υπαινιγμό εις βάρος μου. Αν υπήρχε ομάδα επιτελικού σχεδίου δεν ανήκα ποτέ σε καμία ομάδα, αν είμαι κάτι  αυτή την υπόθεση είμαι το μεγαλύτερο θύμα της και όχι θύτης. Πιέζεστε να δώσετε θετική ψήφο στα πλαίσια της κομματικής γραμμής και πειθαρχίας».  

Βουλγαράκης:

«Δεν παρενέβην καθόλου, δεν αναφέρεται το όνομα μου πουθενά, δεν γνωρίζω τους μοναχούς, δεν έχω επισκεφθεί ποτέ το Άγιο Όρος, έχουν ελεγχθεί όλοι οι λογαριασμοί και οι δικοί μου και των συγγενών μου. Δεν βρίσκομαι εδώ ως πολιτικός, αλλά ως φυσικό πρόσωπο. Η κατηγορία είναι σαφής: περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Είμαι αθώος και θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου».

ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

«Η σύσταση εξεταστική υπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα δίωξης συγκεκριμένων πολιτικών και κλίματος κατασκευής ενόχων. Μήπως επιδιώκεται πολιτική συσκότιση πλήττεται η αξιοπρέπειας, κάποιοι αμφισβητούν  την εντιμότητα μου έχω πουλήσει τη μισή μου περιουσία και δεν έχω αγοράσει ποτέ τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο. Είναι κρίμα να αναζητάτε σε μένα το σκάνδαλο». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης