Βόζεμπεργκ: «Διογκώνεται το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων»

Βόζεμπεργκ: «Διογκώνεται το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων»

Καίρια ερωτήματα προς την ΕΕ από την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις μεθόδους αντιμετώπισης - Επισημαίνει τους κινδύνους πλήρους αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα «fake news», λόγω της διάδοσης των social media

Με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου. Τα «fake news» δείχνουν να εξελίσσονται σε μάστιγα της εποχής, επηρεάζοντας τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως επισημαίνει η κυρία Βόζεμπεργκ, ανεξάρτητα από τα κίνητρα που μπορεί να σχετίζοναι με εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, οικονομικά συμφέροντα ή ακόμη και απλή αφέλεια, πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως επικίνδυνο φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις όσο εξαπλώνεται η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον τομέα της ενημέρωσης. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής καλεί την Επιτροπή για τη λήψη προληπτικών μέτρων που θα περιορίσουν το φαινόμενο στην πηγή του και θα εκπαιδεύσουν τους Ευρωπαίους πολίτες στην ταχεία αναγνώριση και εξάλειψη της ψευδούς ειδησεογραφίας από το διαδίκτυο.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της κυρίας Βόζεμπεργκ:

«Το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε μάστιγα της εποχής μας, καθώς μάλιστα εξαπλώνεται όλο και περισσότερο η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον τομέα της ενημέρωσης. Λόγοι όπως πολιτικές σκοπιμότητες, οικονομικά συμφέροντα, συνωμοσιολογία ή ακόμα και απλή αφέλεια μπορεί να οδηγήσουν στη δημοσίευση και ταχύτατη διάδοση μίας ψευδούς είδησης, με απρόβλεπτες συνέπειες στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως.

Είναι γεγονός ότι ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Ε.Ε. ενημερώνεται πλέον από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 60% των πληροφοριών αναπαράγονται από τους χρήστες του διαδικτύου χωρίς να τις διαβάσουν πρώτα. Σε αυτό το πλαίσιο οι Ευρωπαίοι πολίτες δηλώνουν ότι αδυνατούν να ξεχωρίσουν τις ψευδείς ειδήσεις.

Δεδομένου ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ορισμένα Κράτη - Μέλη έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου αλλά σε επίπεδο πρόληψης η Ε.Ε. βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ερωτάται η Επιτροπη:

- Ποιους προληπτικούς μηχανισμούς σκοπεύει να αναπτύξει για τον περιορισμό της δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων οι οποίες παραπλανούν τους Ευρωπαίους πολίτες και δηλητηριάζουν το δημόσιο λόγο;

- Έχει προβεί σε ανάλυση της έκτασης του φαινομένου και των συνεπειών του εντός Ε.Ε. καθώς και της πιθανής νομικής ή νομοθετικής αντιμετώπισής του, λαμβανομένης υπόψη και της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει σε δημόσια αγαθά;».

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Πόπη

Προφανώς αναφερόταν στον ...... ΣΚΑΪ !...........

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΓΝΩΣΗ

ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΨΩΝΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ ΠΟΥ ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΟΝΤΑΙ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΕΥΗΜΕΡΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ...

Σωπάτε καλέ....!

Η Βόζεμπεργκ είναι ΚΑΙ ευρωβουλευτής! και μ'αλιστα στο κατάλληλο για την περίπτβωσή της κόμμα, τη ΝουΔούλα των σαλονιών. ΑΥΤΟ κι'αν είναι είδηση!!

αααααα

Ο Μουρούτης και η Ομάδα Αληθείας σας συγχαίρουν

Μαι και αυτή η είδηση...

...είναι ψεύτικη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bouli_main01

154 «ναι» - 143 «όχι» επί 297 παρόντων - Ο κ. Σαρίδης δεν αναμένεται να διαγραφεί από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του!

2
tsipras_mitsotakis_vouli_arthro

Οι πολίτες θα θυμούνται τον πρωθυπουργό με πέντε λέξεις: «ψέματα, φτώχια, φόροι, φόβος και σκάνδαλα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό - Με προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και υποστήριξε ότι ο κ.Μητσοτάκης είναι ευρωπαϊστής με ρητορική Σαλβίνι

24
4660266

Απάντηση Πάνου Καμμένου στο twitter: «Ουδέποτε χαρακτήρισα τον Ανδρέα αρχηγό της 17Ν - Αυτοί που διέδωσαν την είδηση καταδικάστηκαν για συκοφαντική δυσφήμιση» έγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας»

9
4612744

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, ν’ αποδεχθούμε ερμηνείες αυθαίρετες», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

8