ΚΚΕ: Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών

ΚΚΕ: Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών

Στο φυλλάδιο του κόμματος τονίζεται ότι οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία τη μάχη στα πύρινα μέτωπα - Καταγγέλει πολιτική απαξίωσης της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος

ΚΚΕ: Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών
«Από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα έγιναν στάχτη συνολικά πάνω από 150.000 στρέμματα δασών, δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Καταστροφές σπιτιών, εγκαταστάσεων, παραγωγής, υποδομών. Ένας νεκρός δόκιμος ανθυποπυραγός και τραυματίες» αναφέρει το προοίμιο φυλλαδίου που εξέδωσε το ΚΚΕ για τις πυρκαγιές, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, ενώ στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «από το 1955 μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο, καίγονται κατά μέσο όρο 550.000 στρέμματα δασικού και αγροτικού χαρακτήρα εκτάσεις, ως αποτέλεσμα εμπρησμών σε ποσοστό 65%».

Το ΚΚΕ αποτυπώνει την ιδιοκτησιακή κατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας ως εξής: "κρατικά 67%, ιδιωτικά και νομικών προσώπων 17%, κοινοτικά 12%, μοναστηριακά 4%" και υπογραμμίζει ότι "τα μισά από όσα είναι κρατικά δάση και δασικές εκτάσεις δεν είναι οριοθετημένα και νομικά κατοχυρωμένα και σε αυτά ουσιαστικά γίνεται διαχρονικά το 'μεγάλο φαγοπότι' των καταπατήσεων, εκχερσώσεων, αλλαγής χαρακτήρα και χρήσης, εμφάνισης ανύπαρκτων ιδιοκτησιών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οικοδομικούς συνεταιρισμούς".

Στο φυλλάδιο του το ΚΚΕ κάνει λόγο για τραγικά αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πολιτικής όλων των μεταπολεμικών αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες, όπως τονίζεται "διατηρούν ένα νομικό πλαίσιο, που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς, νομιμοποιεί και ενισχύει τις κερδοφόρες επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγεί σε αναγνωρίσεις ανύπαρκτων δικαιωμάτων κυριότητας σε κρατικά δάση και δασικές εκτάσεις από φυσικά, αλλά και νομικά πρόσωπα".

"Σε αυτό το έδαφος της εμπορευματοποίησης, της ανυπαρξίας πρόληψης και αναποτελεσματικής καταστολής των πυρκαγιών, αναπτύσσονται οι ανταγωνισμοί για το κέρδος, τον τουρισμό, την αναψυχή, την ενεργεία, την κατοικία και τις κατασκευές γενικότερα, διαμορφώνονται οι συνθήκες που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών" προσθέτει το ΚΚΕ το οποίο έχει καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική "που στο βωμό της ανταγωνιστικότητας για το κέρδος και στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, έχει την ευθύνη για την κατάσταση που έζησαν τα λαϊκά στρώματα και το φετινό καλοκαίρι" .

Στο Φυλλάδιο αναφέρεται η πολιτική απαξίωσης της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, τόσο μέσω της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης όσο και των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού.
Κλείσιμο

"Κόντρα σ' αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία τη μάχη στα πύρινα μέτωπα" υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Στο φυλλάδιο του κόμματος τονίζεται η αναγκαιότητα ισχυροποίησης του αντικαπιταλιστικού-αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού του λαϊκού κινήματος για να αλλάξει η πορεία, ενώ το ΚΚΕ προσθέτει ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα να παλέψει άμεσα για:

- Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Να δοθούν αποζημιώσεις και για αποκατάσταση στο 100% των περιουσιών, της παραγωγής και των υποδομών.

- Κήρυξη όλων των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Καμία αλλαγή στο χαρακτήρα και τη χρήση γης.

- Αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.

- Εκπόνηση δασοτεχνικών μελετών και έργων αναδάσωσης και προστασίας του εδάφους

- Απαλλαγή των πληγέντων από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, πάγωμα πληρωμής των δανείων.

- Μέτρα προστασίας από καταπατήσεις και άλλες προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

- Αλλαγή του συστήματος της αντιπυρικής προστασίας. Κατάργηση του διαχωρισμού πρόληψης - καταστολής

- Εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για το σύνολο των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας.

- Ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος και του εθνικού στόλου αεροπυρόσβεσης.

- Αύξηση των δαπανών για τον τομέα των δασών, ιδιαίτερα για την δασοπυροπροστασία και αναδασώσεις στο 1% του Κρατικού Προϋπολογισμού.

- Κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου της εμπορευματοποίησης των δασικών οικοσυστημάτων και των αντιλαϊκών νόμων για το Πυροσβεστικό Σώμα.

- Πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία. Αποχαρακτηρισμός του Πυροσβεστικού Σώματος από Σώμα Ασφάλειας.

- Άμεση αναγνώριση του βαρέος, επικινδύνου και ανθυγιεινού επαγγέλματος των πυροσβεστών 

- Πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική, στη Δασική Υπηρεσία. Μονιμοποίηση όλων των Πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης και των εποχικών.

Δείτε το Φυλλάδιο του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης