Εσθονός υπ. Δικαιοσύνης σε Κοντονή: Διαφωνώ ότι ο κομμουνισμός είχε και θετικές πλευρές

Εσθονός υπ. Δικαιοσύνης σε Κοντονή: Διαφωνώ ότι ο κομμουνισμός είχε και θετικές πλευρές

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ελευθερία, δημοκρατία και σεβασμός των νόμων στην κομμουνιστική ιδεολογία» γράφει ο Ούρμας Ρεϊνσάλου

Στον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή σχετικά με την απόφασή του να μην παραστεί στο συνέδριο που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία στην ΕΕ για τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, απάντησε με επιστολή του ο Εσθονός ομόλογός του, Ούρμας Ρεϊνσάλου.
 
Στην επιστολή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας κάνει λόγο για ασυμβίβαστο μεταξύ των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και καθεστώτων και πολιτικών κινημάτων και ιδεολογιών που τις αρνούνται.

«Σε αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του ναζισμού, του φασισμού και του κομμουνισμού», σημειώνει ο κ. Ρεϊνσάλου.

Αναφερόμενος στην ιστορική εμπειρία της Εσθονίας, ο υπουργός της βαλτικής χώρας αναφέρει, ότι, «σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Εσθονία βρέθηκε κάτω όχι από μία, αλλά από δύο ολοκληρωτικές δικτατορίες και κατοχές. Κατελήφθη από τη Σοβιετική Ένωση το 1940, από τη ναζιστική Γερμανία το 1941 και ξανά από τη Σοβιετική Ένωση το 1944, έως και τον Αύγουστο του 1991».

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει:

«Αγαπητέ Σταύρο, λυπάμαι για την απόφασή σου, αλλά εκτιμώ την εξήγησή σου για την άρνηση να παραστείς και μπορώ να εκθέσω τα επιχειρήματά μου για τη διαφωνία μου σχετικά με τους λόγους που αναφέρεις ότι σε οδήγησαν να μην παραστείς.

Δεν θα ήθελα να μπω σε μια συζήτηση για την αποτίμηση της ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ου αιώνα, η οποία έχει ήδη γίνει. Είμαστε πολιτικοί και η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε αξίες και αρχές. Οι αξίες μας είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η τήρηση των νόμων και δεν βλέπω εναλλακτική σε αυτά. Γι' αυτό και είμαι αντίθετος σε όποια ιδεολογία ή πολιτική κίνηση αντιτάσσεται σ' αυτές τις αξίες. Με αυτό το σκεπτικό, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ναζισμό, τον φασισμό και τον κομμουνισμό. Όλες αυτές οι ιδεολογίες ισχυρίστηκαν ότι έχουν το δικαίωμα να καταστρέψουν έθνη και κοινωνικές ομάδες και να κρίνουν ότι άλλες είναι ανάξιες να απολαύσουν το μέλλον τους, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να εκπαιδευτούν από την αρχή και να καταδικαστούν στη μιζέρια, χωρίς καμία ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον ή να υποφέρουν στην εξορία.

Η αναγνώριση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας πρέπει να είναι πολύ σημαντική για τους υπουργούς Δικαιοσύνης, η δουλειά των οποίων είναι να διαφυλάττουν και να υπηρετούν το νόμο και την τάξη. Αυτό είναι το καθήκον μας, ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους έγιναν αυτά τα εγκλήματα ή το ποια είναι τα θύματά τους.

Η μοίρα των δύο χωρών μας ήταν διαφορετική στον 20ο αιώνα. Στην Εσθονία, δεν χρειάζεται να είσαι ιστορικός για να ξέρεις τι έγινε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η Εσθονία, όμως, υπέφερε από δύο διαφορετικές κατοχές: τη ναζιστική κατοχή και τη σοβιετική κατοχή, η οποία κράτησε έως το 1991. Με την εμπειρία της χώρας μου, διαφωνώ κάθετα μαζί σου ότι ο κομμουνισμός είχε και θετικές πλευρές. Ενώ είναι αλήθεια ότι ο Κόκκινος Στρατός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην νίκη των Συμμάχων κατά των ναζιστικών δυνάμεων, ο Κόκκινος Στρατός ήταν αυτός που δεν απελευθέρωσε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και δεν επέτρεψε στους ανθρώπους τους που είχαν κατακτηθεί από τους ναζί να διαμορφώσουν τη μοίρα τους. Αυτό δεν έγινε ποτέ ούτε στο Ταλίν ούτε στο Ανατολικό Βερολίνο. Ο Εμφύλιος στην Ελλάδα τελείωσε το 1949 και την ίδια χρονιά οι κομμουνιστές εξόρισαν από τη χώρα τους το 2% των Εσθονών αγροτών, επειδή δεν δέχθηκαν να συμμορφωθούν με το κομμουνιστικό καθεστώς ιδιοκτησίας και παραγωγής, δηλαδή τις κολλεκτίβες. Επιπλέον, χιλιάδες Εσθονοί εστάλησαν στα γκουλάγκ, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν και αυτά συνεχίστηκαν στη δεκαετία του '50. Και μολονότι ο θάνατος του Στάλιν επέτρεψε σε πολλούς από αυτούς να γυρίσουν στην πατρίδα τους, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κομμουνισμός έγινε ανθρώπινος. Μπορεί να είμαι 40 χρονών, αλλά έχω εκπαιδευτεί στο σοβιετικό καθεστώς. Και μία από τις θεμελιώδεις και αυτονόητες αρχές της ΕΕ, η ατομική ιδιοκτησία και το ελεύθερο επιχειρείν, απαγορεύονταν από τη Σοβιετική Ένωση και ήταν εγκλήματα.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ελευθερία, δημοκρατία και σεβασμός των νόμων στην κομμουνιστική ιδεολογία. Ξέρουμε ότι αυτό επιχειρήθηκε παντού, εκτός από την Αυστραλία. Οδήγησε πάντοτε σε ανυπέρβλητες οικονομικές καταστροφές και καταπάτηση των νόμων. Και υπάρχουν χώρες όπου το τίμημα του κομμουνισμού ήταν χιλιάδες χαμένες ζωές. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά.

Στην ελευθερία και τη δημοκρατία, καθένας έχει το δικαίωμα στις θρησκευτικές και πολιτικές του απόψεις, αλλά πρέπει να καταδικάσουμε όλες τις προσπάθειες ή πράξεις να καταστραφούν λαοί ή κοινωνικές ομάδες. Από σεβασμό στα αθώα θύματα, δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις. Δεν έχει καμία διαφορά για ένα θύμα εάν έχει δολοφονηθεί στο όνομα ενός καλύτερου μέλλοντος της Άριας φυλής ή επειδή ανήκει σε μια κοινωνική τάξη που δεν έχει θέση στην κομμουνιστική κοινωνία. Πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε όλα τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων και των αυταρχικών δικτατοριών, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποφασίσει σε ψήφισμά του στις 2 Απριλίου 2009. Αυτό το ψήφισμα ήταν η βάση της εκδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, την περασμένη εβδομάδα στο Ταλίν».

ΣΧΟΛΙΑ (144)

tzimakos

Το καθεστώς του Στάλιν έχει τόση σχέση με τον κομουνισμό , όσο οι Σταυροφόροι με το Χριστιανισμό. Το ότι δηλώνει κάποιος ότι είναι κομουνιστής δεν σημαίνει ότι είναι και στην πραγματικότητα. Συνήθως οι άνθρωποι που βροντοφωνάζουν για μια ιδιότητά τους το κάνουν για να κρύψουν την ιδιοτέλειά τους. Η κοσμοθεωρία κομουνισμός έχει διαστρεβλωθεί και κακοποιηθεί σχεδόν από όλους όσους την επικαλέστηκαν για να κυβερνήσουν. Διαβάστε την κριτική που άσκησε στο καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης ο Κορνήλιος Καστοριάδης.( στόχος του ήταν η ταυτόχρονη κριτική του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης και των δυτικών φιλελεύθερων ολιγαρχιών μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου, όπως και η αναγνώρισή τους ως δύο όψεων του σύγχρονου γραφειοκρατικού καπιταλισμού (ολικού γραφειοκρατικού στην ΕΣΣΔ, κερματισμένου γραφειοκρατικού στη Δύση). Χρειάζεται μια προσεκτικότερη διατύπωση , και να μη συγχέονται έννοιες όπως κομουνισμός, με τις στρεβλές εφαρμογές του όπως σταλινισμός. Θα ήταν σαν να προσπαθείς να καταλάβεις τις αξίες του χριστιανισμού μέσα από τις εκστρατείες των κονκισταδόρων του Κορτέζ.

kk

Κι εμάς στην Ελλάδα ο κουμμουνισμός μας χρεοκόπησε, πάντα οι αριστερο-κουμμουνιστές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, και δεν ξέρω γω, έβαζαν την ατζέντα με τους δημοσιογράφους αγκαζέ. Και κλάμα στα πρωινάδικα για το δίκιο του εργάτη. Φάτε τώρα την ανεργία και τους αριστερο-φασίστες στην μάπα μπας και βάλετε μυαλό.

α ρε αμοιρε εσθονε...που ναξερες

Ο εσθονός ο κακομοίρης ειναι αγαθός, δεν ξέρει ότι μιλάει με το γνωστό πολιτικό μαλάκιο που ακούει στο όνομα ΚΟΝΤΟΝΗΣ. Μόνο ο τσίπρας θα τον έκανε υπουργό με σκοπό την προστασία των gaysalesbiantrans κοινότητας αλλά και την φυλάκιση χωρισμένων πατεράδων λόγω των απίστευτων διατροφών για τα Ελληνικά δεδομένα που καταλογίζουν τα ΕλλΠρωτ., αλλα και την συστηματική αποξένωση απο τα παιδιά τους μέσω δικαστικών αποφάσεων που βλέπουν το Ελληνα πατέρα ως ξένο σωμα προς τα παιδιά του.

Πόσο θα μας τα πρήξετε?

Ρε έλεος πια... Για την φτώχεια και την κατάντια της Ελλάδας πάντως δεν φταίει ο Στάλιν αλλά οι Αμερικανοί... Όλες οι πολιτικές ιδεολογίες όταν εφαρμόστηκαν είχαν νεκρούς. Ο πιο "εγκληματικός" ήταν ο Φεουδαρχισμός , με δεύτερο τον Καπιταλισμό , τρίτο τον Ναζισμό και τελευταίο τον Κομμουνισμό! Είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο Στάλιν σκότωσε 60 εκατομμύρια αφού ο πληθυσμός της Ρωσίας ήταν 70 και μάλιστα στο τέλος της διακυβέρνησης του ήταν σχεδόν διπλάσιος!!Το ίδιο και με τον Μάο! Σίγουρα υπήρχαν νεκροί στις μεταρρυθμίσεις που έκαναν και πολλοί αντιφρονούντες φιλο-ναζί εκδιώχθηκαν και πέθαναν! Μέχρι εκεί όμως παιδιά... Ο Ναζισμός είχε 25 εκατομμύρια νεκρούς και μια ισοπέδωση της Ευρώπης άνευ προηγουμένου μέσα σε 5 χρόνια μάλιστα... Ο Καπιταλισμός στα 200 χρόνια του ευθύνεται για 2 Παγκόσμιους πολέμους , μια εξολοκλήρου γενοκτονία (Ινδιάνων), άπειρες γενοκτονίες μαύρων και ερυθρόδερμων, για απαρτχαϊντ, για μια άνευ προηγουμένου κτηνωδία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ίσως είναι η χειρότερη ιδεολογία που στην ουσία κατασκεύασε τον Σοσιαλισμό για να αυτομαντρώνεται... Έτσι όταν θέλουν τα μεγάλα κεφάλια να κάνουν πόλεμο πετάνε έναν Ναζισμό για να χαλαρώσουν την πίεση των σοσιαλιστικών συνιστωσών!

mm

Για τη φτώχεια της Ελλάδας φταίει το Σοβιετικό κρατικοδίαιτο σύστημα εσωτερικής κατανάλωσης και δανεισμού που εφαρμόστηκε δεκαετίες τώρα.

UNRA και ξερο ψωμι

το οτι χρωστας την υπαρξη σου απο την UNRA , που δεν ειχαμε ουτε Γαιδουρια και Μουλαρια να οργωσουμε μετα πο την διπλη καταστροφη του τοπου μας απο τους Ναζηδες και τους Κουμμουνιστες το ξερεις?Ας μην ηταν το σχεδιο Μαρσαλ και η Αμερικη και θα τρωγαμε ακομη μπομποτα και τσουκνιδες. Εχετε λυσσαξει να τα ισοπεδωνετε ολα ...παλια μου τεχνη-κοσκινο γαρ!

???

Για ολους οσους πεθαναν μεχρι τωρα φταιει το συστημα; Εχεις αφαιρεσει αυτους που πηδηξαν στον γκρεμο ακουγοντας τετοιες μπουρδες;

αποστομωτικη απαντηση

μετα απο αυτη την απαντηση, ο συριζα πρεπει να παραιτηθει επειδη δεν παραδεχεται τα εγκληματα του κομμουνισμου και το κκε που διατυμπανιζει επισημα το προλεταριατο να βγει εκτος νομου...οσα δε ακροδεξια σχηματα εχουν στο καταστατικο τους φασιστοναζιστικα ιδεωδη , το ιδιο επισης...

Γιώργος

Κύριε Εσθονέ, Εμείς εδώ έχουμε κουμουνισμό και είμαστε ευτυχισμένοι. Αντε στο καλό μη βάλω τον Πολάκη να σε στείλει 3 μέτρα κάτω από τη γη.

Αρης

αυτοί οι Έλληνες κομμουνιστές είναι παράξενα όντα. Λένε στους Εσθονούς πώς ήταν ή δεν ήταν ο κομμουνισμός. Είναι σα να έχεις καρκίνο και να κάνεις χημειοθεραπία και να εμφανιστεί ένας περίεργος τύπος που δεν τον ξέρεις, δεν είχε ποτέ καρκινο και να αρχίσει να σου λέει ότι ο καρκίνος δεν πονάει, η χημειοθεραπεία είναι σα να πίνεις τσαγάκι. Να του λες εσύ, μα πώς τα λες αυτά εσύ σε μένα. Εγώ έχω καρκίνο και πονάω, κανω χημειοθεραπεία και ξερνάω, και αυτός να επιμένει. Οχι δεν ξερεις τι λες. Δεν πονας, είσαι τρελός. Πειτε αλήθεια τώρα, είναι δυνατόν να είναι τόσο βλάκες αυτοί οι παράξενοι Έλληνες, ή είναι ψυχασθενείς παρανοϊκοί. δεν καταλαβαίνω!!

VAGANEMOS

Που τα λέει τώρα, όταν ο άλλος έχει ιδεολογία κολλημένοι στο μυαλό αντε να καταλάβει!

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΟΙ ΕΣΘΟΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ ΕΖΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ. Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ. ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ.

Αριστερός διανοούμενος

Μάλιστα κ. Υπουργέ δεν είναι θετική πλευρά η παροχή δωρεάν εκπαίδευσης, υγείας και στέγασης σε όλους τους πολίτες. Δεν είναι θετική πλευρά η εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Δεν είναι θετική πλευρά η ουσιαστική πλήρη απασχόληση (όχι η γιαλαντζί νεοφιλελεύθερη) και η συνεπακόλουθη μηδενική ανεργία. Τίποτε από αυτά δεν είναι θετικό. Θετική είναι μόνη η "ελευθερία" του να σε ξεζουμίζει η κάθε πολυεθνική στους αλλοτριωμένους χώρους εργασίας! Το μάθαμε και αυτό....

βλάκας, γλοιώδης, ρουφιάνος με ηθικό πλεονέκτημα

σύντροφε, σε ηλίθιους απευθυνόμαστε και ένας ηλίθιος είναι ο πιο κατάλληλος να περάσει το μήνυμα μας. όλες αυτές οι κρατικές παροχές υπήρχαν και στην ναζιστική Γερμανία, όχι δωρεάν αλλα προσιτές σε όλους και υψηλότερο επίπεδο. να μην κάνουμε όμως και προπαγάνδα για τους nazi. όσο για τους αλλοτριωμένους χώρους εργασίας σε πολυεθνική, χθες δεν φάνηκε να είναι τόσο άσχημα στην Philip Morris πρώην Παπαστράτου.

Hellier70gr

Οταν λες εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού εννοείς ότι είναι όλοι φτωχοί χωρίς καμία ελπίδα μέσω των ικανοτήτων τους να βελτιώσουν την ζωή τους οπότε δεν αισθάνεται κανείς αποκλεσμένος από την υπόλοιπη κοινωνία; Εχεις μιλήσει ποτέ με κανέναν Ανατολικοευρωπαίο να σου πει τι επίπεδο ζωής είχαν; Σε συνδυασμό με την τεράστια στέρηση των προσωπικών τους ελευθεριών που οποιοσδήποτε διαφωνούντας απλά εξαφανιζόταν χωρίς ποτέ να ξέρει η οικογένεια του τι απέγινε;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

frouzis0

«Μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα» είπε για την εισαγγελέα Διαφθοράς ο Κωνσταντίνος Φρουζής στην κατάθεσή του για τη σκευωρία Novartis - Μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ - Νέα κατάθεση Φρουζή το πρωί της Πέμπτης

4917133

«Είναι μέρος μια υβριδικής στρατηγικής της Μόσχας» είπε ο Αμερικανός πρέσβης μιλώντας στο συνέδριο θρησκευτικής διπλωματίας που πραγματοποιήθηκε στην ΛΑΕΔ - Στήριξε τον Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο που τάχθηκαν υπέρ της ουκρανικής αυτοκεφαλίας

2
4814264

«Ανοησίες να βάζεις όρια στα θαλάσσια σύνορα σου όσο διαρκεί ο πόλεμος - Ο ανθρωπισμός δεν σταματάει πουθενά» υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου σε συνέντευξή της - Εκ των υστέρων παραδέχεται ότι τα χρήματα για τη διαχείριση του προσφυγικού θα έπρεπε να πηγαίνουν στο αρμόδιο υπουργείο και όχι στις ΜΚΟ 

28
frouzis-0

Κατάθεση-βόμβα για τη σκευωρία Novartis: «Δέχτηκα απειλές για να ενταχθώ στο πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων - Μου έλεγαν ότι έχουν στοιχεία εναντίον μου» - Απόντες οι Τζανακόπουλος και Πολάκης - Απορρίφθηκε το αίτημα Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση μελών της επιτροπής

44
tzanakopoylos-polakis-bo-arthro

Ο Σπύρος Λάππας εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην   Προανακριτική - Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να εξαιρεθούν και οι βουλευτές Πλεύρης, Κυρανάκης και Κεγκέρογλου που ζήτησε ο Παπαγγελόπουλος - Απορρίφθηκε το αίτημα - Πολάκης: Εδώ είμαστε  - Καταθέτει ο Φρουζής

17