Βενιζέλος: Δεν υπάρχει δραχμή με δημοκρατία

Βενιζέλος: Δεν υπάρχει δραχμή με δημοκρατία

«Υπάρχει δραχμή με οικονομική και κοινωνική κρίση, με οξύτατες αντιπαραθέσεις για να μην πω εμφύλιο πόλεμο» δήλωσε στην τηλεόραση του Alpha ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Οι δανειστές «δουλεύουν» την κυβέρνηση - «Μπεσαλής» ο Σαμαράς, «πολύ καλός υπουργός» ο Κυριάκος, «εξαίρετος υπουργός» ο Άδωνις

Βενιζέλος: Δεν υπάρχει δραχμή με δημοκρατία
Στο σενάριο του Grexit
και της επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα αναφέρθηκε ο
Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

Κλείσιμο
««Η Ελλάδα θα γίνει η ολόμαυρη ράχη των Ψαρών. Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη θα ψάχνουμε να βρούμε και τα ράκη των θεσμών. Γιατί δεν θα είναι απλώς οικονομική η κρίση και η παρακμή. Θα είναι και δημοκρατική. Θα είναι και παρακμή που αφορά τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» επισήμανε και προσέθεσε:
 
«Δεν υπάρχει δραχμή με δημοκρατία.  Υπάρχει δραχμή με οικονομική και κοινωνική κρίση, με οξύτατες αντιπαραθέσεις για να μην πω εμφύλιο πόλεμο, με μία κατάσταση ζούγκλας που θα θέσει σε αμφιβολία τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς:
 «Εάν ο μεσαίος προοδευτικός χώρος, ο χώρος του προοδευτικού κέντρου, παράγει αβεβαιότητα και ασάφεια ως προς την επόμενη μέρα, στέλνουμε κόσμο στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Και εγώ κόσμο στη ΝΔ δεν θέλω να στείλω».

Αναφέρθηκε και στον προσωπικό του ρόλο: «Στην ενεργό πολιτική θα είμαι πάντα γιατί είμαι ενεργός πολίτης. Δεύτερον, γιατί έχω ιστορικές υποχρεώσεις οι οποίες εκτείνονται στο μέλλον. Δεν πρόκειται λοιπόν κανέναν να αφήσω να χαρεί επειδή δεν θα με έχει απέναντί του». 

Σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είπε πως οι δανειστές «αυτή τη στιγμή "παίζουν", δηλαδή «δουλεύουν» μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που πήγε από το ένα άκρο του "επονείδιστου και διαγραπτέου χρέους", στο άλλο άκρο «γλείφω εκεί που έφτυνα και θέλω το συμπλήρωμα του PSΙ, δεν ξέρω πως να το ζητήσω, δεν το παίρνω, φορτώνω τη χώρα με σκληρούς όρους, και τους αφήνω αυτούς για τους επόμενους».

«Ο κ. Τσίπρας λέει, με καταπληκτική άνεση, ψέματα παιδαριώδη, τα οποία, το κακό είναι ότι επαναλαμβάνοντάς τα, κινδυνεύει να τα πιστέψει» τόνισε για τη στάση του πρωθυπουργού και προέβλεψε ότι κάποια στιγμή «θα έρθει να εμφανίσει αυτά που θα του δώσει ο κ. Regling με τον κ. Schäuble και με τον κ. Dijsselbloem, και θα πει "να, έφερα και κάποια μέτρα για το χρέος" τα οποία θα είναι το στεφάνι που θα καταθέσει στο μνημείο του PSI και του OSI». 

«Για το χρέος λύση δεν θα έχουμε ποτέ οριστικά. Η χώρα δυστυχώς λόγω του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πάντα σε μνημόνιο, μακράς διάρκειας, και τα μέτρα για το χρέος θα δίνονται σταδιακά, εφόσον η χώρα θα συμμορφώνεται σε κάποιους όρους οι οποίοι θα υπάρχουν σε ένα διαρκές μνημόνιο» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης στον Αντώνη Σρόιτερ με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Ευ. Βενιζέλου «Μύθοι και αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος. 2012-2017», εκδόσεις Επίκεντρο:

Σχετικά με χρέος, αξιολόγηση, πρωτογενές πλεόνασμα, και προοπτικές της οικονομίας... 

«Ο κ. Τσίπρας λέει, με καταπληκτική άνεση, ψέματα παιδαριώδη, τα οποία, το κακό είναι ότι επαναλαμβάνοντάς τα, κινδυνεύει να τα πιστέψει. Και για αυτό δεν μπορεί να κάνει και τους χειρισμούς. Για αυτό, τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα; Έχει καταφέρει να οδηγήσει τη χώρα στο Μνημόνιο 3 με χειρότερους όρους από το δεύτερο Μνημόνιο, έχει καταφέρει να χάσει τα πλεονεκτήματα του δευτέρου Μνημονίου, τα οποία τώρα του τα ξαναδίνουν ως παροχές, ενώ τα είχαμε και τα χάσαμε τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2015, και, τώρα, τι ζητάει; Ζητάει το μικρό συμπλήρωμα του PSI του 2012, δηλαδή τις πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές, οι οποίες είναι δεδομένες από το 2012»

«Το χρέος είναι αυτό που έβαλε τη χώρα στην κρίση, και το χρέος είναι αυτό που αποτελεί τη βάση της εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια.»

«Τι έγινε το 2015; Εγκατέλειψαν αυτό που κάναμε το 2012, το συκοφάντησαν, προσπάθησαν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, κι έφτιαξαν μια επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος»

«Αυτό που οδήγησε; Οδήγησε στις περιβόητες 17 ώρες διαπραγμάτευση που έκανε στις 12 Ιουλίου 2015 ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συμφώνησε ότι θα γυρίσουμε στο 2012, αλλά δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ ονομαστικό κούρεμα.»

«Έρχεται, λοιπόν, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει, υπερασπίζομαι το PSI - το υπερασπίστηκε στα διεθνή δικαστήρια, το υπερασπίστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το υπερασπίζεται παντού- και ζητάει ταπεινωτικά το συμπλήρωμα, το μικρό συμπλήρωμα. 
Και τώρα, οι εταίροι, επειδή δεν του έχουν εμπιστοσύνη, στην πραγματικότητα «τον παίζουν», αν μου επιτρέπετε την έκφραση. Δηλαδή του λένε «ωραία, συμφώνησε στα πρόσθετα μέτρα», αυτός τους λέει «συμφωνώ στα πρόσθετα μέτρα του τετάρτου μνημονίου». Σε ποια πρόσθετα μέτρα; Στα πρόσθετα μέτρα που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. Πρόσθετα μέτρα του 2019 και του 2020. Δεν θέλει να πάρει μέτρα το 2018, γιατί θέλει να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία, αλλά συμφωνεί με άνεση περικοπές συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολογήτου ορίου το 2020. Και λέει, δεν θα τα εφαρμόσω αυτά, παρά μόνο αν πάρω τη ρύθμιση για το χρέος. Ποια ρύθμιση για το χρέος; Την συμπληρωματική του 2012. 
Τί πήρε μέχρι στιγμής; Πήρε κάτι μικροδιευθετήσεις που είχε χάσει μόνος του το 2015, που τις είχαμε, και αυτές, λέει, θα μας ευνοήσουν κατά 45 δισ. το 2060. Στο τέλος του χρέους!
Αν υπολογίσουμε με δεδομένα 2060 το τι κούρεμα χρέους πετύχαμε το 2012, τότε όπως έχω υπολογίσει είναι 1 τρισεκατομμύριο 350 δισεκατομμύρια!

Άρα καταλαβαίνετε πως αυτή τη στιγμή «παίζουν», δηλαδή «δουλεύουν» μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που πήγε από το ένα άκρο του «επονείδιστου και διαγραπτέου χρέους», στο άλλο άκρο «γλείφω εκεί που έφτυνα και θέλω το συμπλήρωμα του PSΙ, δεν ξέρω πως να το ζητήσω, δεν το παίρνω, φορτώνω τη χώρα με σκληρούς όρους, και τους αφήνω αυτούς για τους επόμενους».

Και που βλέπετε τη μεγάλη αλλαγή, κ. Σρόιτερ, αν μου επιτρέπετε;  Στη ριζική αλλαγή της θέση του κ. Τσίπρα, για το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Τι έλεγε ο κ. Τσίπρας όλα αυτά τα χρόνια; Ότι είμαστε εγκληματίες γιατί έχουμε συμφωνήσει, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Εμείς είχαμε συμφωνήσει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα υπό τον όρο ότι θα έχουμε και υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.  Τώρα τι λέει; Λέει  «είμαι πολύ μάγκας και πολύ ωραίος γιατί ενώ έπρεπε να πετύχω πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, 0.5%, πέτυχα πρωτογενές πλεόνασμα 3,9%.  Δηλαδή αντί να μαζέψω από την αγορά, από την κοινωνία, από τους πολίτες 900 εκατομμύρια, μάζεψα 7 δισ. Από αυτούς που παράγουν στοιχειωδώς. Κι έχω ένα πρωτογενές πλεόνασμα πολύ μεγάλο, υπερβολικό, το όποιο θα έχω και το 2017, και το 2018, και το 2019», Άρα, δικαιώνει τον κ. Σόιμπλε, που λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για πολλά επόμενα χρόνια. 

Άλλη γραμμή! Ριζικά! Και λέει, «είμαι πολύ ωραίος, είμαι πολύ μάγκας, διότι μπορώ να πετύχω στραγγαλίζοντας την οικονομία και κρατώντας την σε ύφεση, ή σε πολύ χαμηλή οριακή ανάπτυξη, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία όμως μπορώ, επειδή  υπερβαίνουν το συμφωνημένο επίπεδο, να τα αναδιανέμω». Πού; Σε αυτούς που έχουν ανάγκη από επιδόματα προνοιακά, και που μπορούν να είναι μια πελατεία μου. Αυτό είναι το παιχνίδι.» 

«Και τώρα ο κ. Τσίπρας θα έρθει να εμφανίσει κάποια στιγμή αυτά που θα του δώσει ο κ. Regling με τον κ. Schäuble και με τον κ. Dijsselbloem, και θα πει «να, έφερα και κάποια μέτρα για το χρέος» τα οποία θα είναι το στεφάνι που θα καταθέσει στο μνημείο του PSI και του OSI.» 

«Για το χρέος λύση δεν θα έχουμε ποτέ οριστικά. Η χώρα δυστυχώς λόγω του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πάντα σε μνημόνιο, μακράς διάρκειας, και τα μέτρα για το χρέος θα δίνονται σταδιακά, εφόσον η χώρα θα συμμορφώνεται σε κάποιους όρους οι οποίοι θα υπάρχουν σε ένα διαρκές μνημόνιο. Δυστυχώς.  Διότι έγινε η επιλογή αυτή που έγινε το 2015. Διότι χάσαμε τον ειρμό. Πήγαμε πίσω. Διότι κάναμε μια ιστορική οπισθοχώρηση. Και αυτό το πληρώνει η χώρα, δυστυχώς.»  

«Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα δεν υπάρχει λύση. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κάνει αυτά που κάνει, και με μια κοινωνία η οποία εξακολουθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό να είναι σε απόγνωση και να είναι ανενημέρωτη και να πιστεύει πως η Ευρώπη μας βλάπτει, να πιστεύει πως όλοι συνωμοτούν εις βάρος μας, να πιστεύει πως θα έπρεπε να έχουμε διαγράψει το χρέος γιατί εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη, δηλαδή οι κυβερνήσεις που ψηφίστηκαν και ξαναψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό αλλά και όσοι διεκδικούσαν από τις κυβερνήσεις, διότι υπήρχαν και οι διεκδικήσεις της αντιπολίτευσης, των συνδικάτων, κ.ο.κ. Αν η κοινωνία δεν αποκτήσει ένα πρόταγμα μεταρρυθμιστικό, να πει ότι εμείς θέλουμε να είμαστε εκείνοι που θα οδηγήσουμε τις επόμενες γενιές σε μια ισχυρή, ισότιμη, ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει λύση.»

Σχετικά με τα σενάρια για Grexit... 

«H δομή της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια και το μέγεθός της που μια διαχείριση νομισματικής πολιτικής, η οποία μέσω υποτιμήσεων και διολισθήσεων του εθνικού νομίσματος, της νέας δραχμής, η οποία θα εξευτελιστεί μέσα από τις νομισματικές πιέσεις, δεν θα κερδίσει τίποτα. Ειλικρινά δεν θα κερδίσει τίποτα. Θα κερδίσει πληθωρισμό, θα κερδίσει ψευδαίσθηση ονομαστικών μισθών χωρίς αγοραστική αξία, χωρίς αγοραστική δύναμη, θα κερδίσει ένα απόλυτο αδιέξοδο, κι ένα χρέος το οποίο είναι εκφρασμένο σε ευρώ, και το οποίο πάντα θα είναι εκφρασμένο σε ευρώ.»

«Η Ελλάδα θα γίνει η ολόμαυρη ράχη των Ψαρών. Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη θα ψάχνουμε να βρούμε και τα ράκη των θεσμών. Γιατί δεν θα είναι απλώς οικονομική η κρίση και η παρακμή. Θα είναι και δημοκρατική. Θα είναι και παρακμή που αφορά τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Δεν υπάρχει δραχμή με δημοκρατία.  Υπάρχει δραχμή με οικονομική και κοινωνική κρίση, με οξύτατες αντιπαραθέσεις για να μην πω εμφύλιο πόλεμο, με μία κατάσταση ζούγκλας που θα θέσει σε αμφιβολία τους δημοκρατικούς θεσμούς.»

Σχετικά με την επόμενη κυβέρνηση και την κεντροαριστερά... 

«Εμένα όμως με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η λύση για το μέλλον του τόπου θα δοθεί από μια πανίσχυρη, αυτοδύναμη ΝΔ. Διότι «πρέπει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν μας αρέσουν οι ασάφειες και οι αβεβαιότητες, πάμε να ψηφίσουμε ΝΔ και βλέπουμε» ..Και ίσως και κάποιοι σκέφτονται  στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, «αφήστε μας και εμάς στην αντιπολίτευση, θα έχουμε και μια σχετική ησυχία». Όχι. Δεν εμπιστεύομαι την ολοκλήρωση μιας εθνικής στρατηγικής, για την οποία δώσαμε όλο μας το είναι, στη ΝΔ.  Την εμπιστεύομαι στον ελληνικό λαό, στην κοινωνία, και σε μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, μετά από εκλογές, με ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να μετάσχει και να αναλάβει ευθύνη, αλλά δεν θα μπορεί να παρεμποδίσει με τους τυχοδιωκτισμούς τους τις εξελίξεις. Άρα, δεν θα μπορεί να έχει αυτός το κλειδί των εξελίξεων.»

«Εάν ο μεσαίος προοδευτικός χώρος, ο χώρος του προοδευτικού κέντρου, παράγει αβεβαιότητα και ασάφεια ως προς την επόμενη μέρα, στέλνουμε κόσμο στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Και εγώ κόσμο στη ΝΔ δεν θέλω να στείλω.»

«Πρέπει να δούμε τη χώρα πέρα από την παραδοσιακή διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς που δεν ισχύει πλέον. Ή δεν ισχύει με την καθαρότητα που ίσχυε. Τώρα βλέπουμε, και στη Γαλλία το είδαμε αυτό πολύ καθαρά με Λε Πεν και Μελανσόν, ότι το μέτωπο είναι ευρωπαϊστές – αντιευρωπαϊστές, υπεύθυνοι – ανεύθυνοι. Το μέτωπο είναι πραγματική προοδευτική αντίληψη και πραγματική συντηρητική αντίληψη. Το μέτωπο είναι Δημοκρατία – Εθνικολαϊκισμός.»

«Υπάρχει μια αντιπαράθεση πολύ βαθιά- η οποία ποια είναι; Είναι ότι, για μένα πατριωτισμός είναι  ο πατριωτισμός που αφορά τη χώρα. Για κάποιους άλλους σημασία έχει να σώσουμε την παράταξη. Ο πατριωτισμός ο κομματικός. Κομματικός πατριωτισμός δεν υπάρχει. Εάν δεν έχεις εθνικό πατριωτισμό, πατριωτισμό για την πατρίδα δεν μπορείς να έχεις πατριωτισμό για την παράταξη.»

«Αυτά τα έχουμε συζητήσει διεξοδικά τον Ιούνιο του 2015, στο Συνέδριο. Εκεί είπαμε ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια. Εν τέλει τέσσερα σενάρια. Το πρώτο σενάριο, συνεχίζουμε όπως είμαστε, δεν συνέβη και τίποτα. Το δεύτερο σενάριο είναι ότι θα αναβιώσει τι ΠΑΣΟΚ και θα ξαναγίνει μεγάλο. Το τρίτο σενάριο είναι ότι θα κάνουμε ένα χώρο ο οποίος θα είναι στενά κεντροαριστερός, ότι θα βρούμε μόνο το χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο οποίος είναι σε κρίση παντού, σε όλες τις χώρες. Και το τέταρτο σενάριο, αυτό που ψήφισε το Συνέδριο ομοφώνως, είναι ότι δεν φτάνει αυτό. Πρέπει γενναιόδωρα να συμβάλουμε στο να γίνει ένας μεγάλος σχηματισμός  του προοδευτικού κέντρου, στον οποίο εμπεριέχεται και η κεντροαριστερά, εμπεριέχεται και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αλλά όχι μόνο. Αυτός, με αξιώσεις  να πάρει μεγάλα ποσοστά και να παίξει ξανά ρόλο. Διότι αλλιώς αφήνεις το ρόλο του κέντρου στα χέρια της ΝΔ. Στέλνεις ανθρώπους οι οποίοι θέλουν μια λύση κυβερνητική, θέλουν μια λύση που οδηγεί στην έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και σε μία επόμενη μέρα, τους στέλνεις στη ΝΔ.»

 «Όταν θα πάμε σε εκλογές, θα πάμε υπό συνθήκες ρήξης και πόλωσης. Ο κ. Τσίπρας είναι φιλοευρωπαίος και υπογράφει συμφωνίες για να μείνει στην εξουσία. Όταν θα πάει να βρει το ακροατήριο του το εκλογικό, αυτό το ακροατήριο το εκλογικό δεν είναι στους φιλοευρωπαίους, τους υπεύθυνους, τους σοβαρούς, είναι στους ανθρώπους οι οποίοι περιμένουν ξανά μια αντισυστημική έκλαμψη. Και θα πρέπει να τους βρει αυτούς. Και για να τους βρει θα πάει ξανά υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης και ρήξης. Άρα θα υπάρξει συμπίεση υπό συνθήκες προεκλογικές. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για αυτό»

Σχετικά με τι θα κάνει ο Ευ. Βενιζέλος προσωπικά...

«Στην ενεργό πολιτική θα είμαι πάντα γιατί είμαι ενεργός πολίτης. Δεύτερον, γιατί έχω ιστορικές υποχρεώσεις οι οποίες εκτείνονται στο μέλλον. Δεν πρόκειται λοιπόν κανέναν να αφήσω να χαρεί επειδή δεν θα με έχει απέναντί του.» 

«Μα με συγχωρείτε, το τι θα κάνω τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, θα το πω τη στιγμή που πρέπει. Δεν θα το πω τώρα. Θα κάνω ότι πρέπει για τον χώρο που με εκφράζει και για την πατρίδα μου.»

«Τώρα έχω φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο η κατάσταση της χώρας αλλά και η εμπειρία μας η συσσωρευμένη, μου επιβάλει να μην κάνω καμία έκπτωση. Δεν μπορώ να κάνω καμία έκπτωση χάριν ενός κόμματος, χάριν μιας κυβέρνησης, χάριν ενός χώρου ο οποίος πρέπει να εκφράζεται συνολικά. Πρέπει όλα αυτά να υπάρχουν. Είναι σεβαστά. Αλλά πρέπει ο καθένας να μπορεί να λέει πλήρως την άποψή του. Και αυτό δεν το χαρίζω σε κανέναν τώρα, μετά από όλα όσα έχουμε περάσει.»

Σχετικά με πολιτικά πρόσωπα...
 

Για τον Κ. Σημίτη: «Ο πρώτος που προειδοποίησε (για την κρίση), για να είμαστε ιστορικά δίκαιοι, ήταν ο Κώστας Σημίτης στην ομιλία του την αρκετά διάσημη, για τον προϋπολογισμό του 2008, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2007, που έθεσε το ζήτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.»

Για τον Γ. Παπανδρέου: «Ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Μπορώ να σας πω ευθέως, ότι οι προθέσεις του κ. Παπανδρέου ήταν πάντα αγαθές. Δεν θέλησε να βλάψει τη χώρα, θέλησε να κάνει το καλύτερο για τον τόπο. Τώρα, ο καθένας έχει τις ικανότητές του, έχει το ύφος του, έχει τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται, έχει τις προτεραιότητες του και αποδίδει ένα άλφα αποτέλεσμα ή ένα ωμέγα αποτέλεσμα.

Αντ. Σρόιτερ: Έκανε το καλύτερο για τον τόπο…
Ευ. Βενιζέλος: Έκανε αυτό που μπορούσε. Θα ήταν πολύ καλύτερα για τον τόπο αν είχαμε κάνει μια διαφορετική προεκλογική εκστρατεία το 2009, θα ήταν πολύ καλύτερο αν είχαμε θέσει τα ζητήματα ξανά σε εκλογές, πριν το πρώτο Μνημόνιο ή αν είχαμε ζητήσει την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. 

Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι οδηγήθηκε στην κρίση του δημοψηφίσματος και των Καννών χωρίς λόγο. Πίστευε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια κίνηση ρουά ματ. Ότι θα μπορούσε να εξαναγκάσει όσους πιστεύουν στην Ευρώπη να τον στηρίξουν, δηλαδή, πήγε να κάνει αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015. Αλλά, τον Ιούλιο του 2015, τι ζήσαμε; Ζήσαμε έναν ακραίο τυχοδιωκτισμό και ένα ακραίο ψέμα. Γιατί το «όχι» του δημοψηφίσματος την επομένη μέρα έγινε ένα ταπεινωτικό «ναι» το οποίο αυτή τη στιγμή μας οδηγεί στην παράταση του αδιεξόδου και της εκκρεμότητας ελλείψει στρατηγικής.»
 
Για τον Αντ. Σαμαρά: «Αντ. Σρόιτερ: Η συνεργασία σας με τον κ. Σαμαρά, τον οποίο αναφέρατε, πως ήταν;  Ευ. Βενιζέλος: Άψογη. Δεν είχαμε με τον κ. Σαμαρά στενή σχέση. Θα έλεγα ότι ήταν και επιφυλακτικός απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και σε μένα ίσως προσωπικά. Νομίζω ότι στην αρχή είχε μια μεγαλύτερη προτίμηση προς τη συνεργασία με τον κ. Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ. Αλλά νομίζω ότι μας ένωσε, και μας ένωσε και προσωπικά και ιστορικά, και νομίζω ότι είμαστε και οι δύο πολύ ικανοποιημένοι από αυτό, μια εμπειρία η οποία ήταν εμπειρία εθνικού χαρακτήρα. Ήταν εμπειρία προστασίας του εθνικού συμφέροντος.  
Αντ. Σρόιτερ: Ήταν μια ανέφελη συνεργασία; 
Ευ. Βενιζέλος: Ήταν μια συνεργασία απολύτως έντιμη. Όχι εύκολη, γιατί τα θέματα ήταν δύσκολα. Αλλά μια συνεργασία έντιμη, η οποία είχε ως σκοπό να σώσουμε τη χώρα, να τη βγάλουμε από την κρίση, και για αυτό πετύχαμε αυτό που πετύχαμε. Πετύχαμε τώρα να λέει ο ελληνικός λαός στις δημοσκοπήσεις  ότι με μεγάλη διαφορά, η καλύτερη κυβέρνηση την περίοδο της κρίσης είναι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Και η δεύτερη καλύτερη, η κυβέρνηση Παπαδήμου. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι μετείχα ως αντιπρόεδρος και στις δύο κυβερνήσεις. Και στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ως εταίρος αλλά και στην κυβέρνηση Παπαδήμου. 
Αντ. Σρόιτερ: Θυμάστε την πιο έντονη σύγκρουση με τον κ. Σαμαρά ως κυβερνητικός εταίρος; 
Ευ. Βενιζέλος: Η πιο έντονη σύγκρουση που είχα με τον κ. Σαμαρά ήταν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, για να μπορέσουμε να κλείσουμε τη συμφωνία τότε με τις επικουρικές συντάξεις. Και νομίζω πως έχει πει σε όλους του τόνους ότι η συνεργασία που είχαμε, του έχει αφήσει μια ανάμνηση ικανοποίησης διότι υπηρετήσαμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την υπόθεση στο όνομα της Πατρίδας. 
Αντ. Σρόιτερ: Τι χαρακτήρας είναι ο κ. Σαμαράς; Τον γνωρίσατε στα δύσκολα και στα εύκολα.
Ευ. Βενιζέλος: Ανοιχτός, και θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του βορείου χώρου, μπεσαλής.»

Για τους υπουργούς ΠΑΣΟΚ της συγκυβέρνησης: «Για πολλούς ανθρώπους μπορώ να πω καλά λόγια. Υπάρχουν ικανοί άνθρωποι. Βεβαίως θα μου επιτρέψετε να πω ότι εμείς είχαμε έναν μικρότερο αριθμό υπουργών αλλά οι δικοί μας υπουργοί ήταν πραγματικά πολύ αυστηρά επιλεγμένοι. Όχι μόνο τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και τα εξωκοινοβουλευτικά, όπως ο κ. Τσαυτάρης, ο κ. Λιβιεράτος, ο κ. Κούρκουλας. Αφήσανε πραγματικά μια έντονη ανάμνηση. Βεβαίως και τα πολιτικά πρόσωπα όλα, μην ξεχνάμε πως και η κα Γεννηματά ήταν αναπληρώτρια υπουργός» 

Για τον Δ. Σταμάτη: «Στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πρέπει να ξεχωρίζω τον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Δημήτρης Σταμάτης. Το οφείλω για λόγους ιστορικούς να το αναφέρω. Ως Υπουργός Επικρατείας ήταν ο συνδετικός κρίκος, με απόλυτο σεβασμό στο ρόλο των κομμάτων και στο ρόλο των προσώπων. Γιατί κ. Σαμαράς και εγώ είχαμε επωμιστεί τεράστια βάρη.»

Για τον Αδ. Γεωργιάδη: «Θα σας πω πάντως, θα το πω έτσι ευθέως, ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ένας εξαίρετος υπουργός όχι μόνο στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά και ως υφυπουργός που τον είχε τοποθετήσει ο ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, όταν ο κ. Παπανδρέου είχε κάνει συμφωνία και με τον κ Σαμαρά και με τον κ. Καρατζαφέρη.»

Για τον Κ. Μητσοτάκη: «Ήταν ένας πολύ καλός υπουργός σε έναν χώρο που είχε πολύ μεγάλη σημασία. Είχε τη στήριξή μας βεβαίως. Και του κ. Σαμαρά και τη δική μου. Και τη στήριξη της κα. Χριστοφιλοπούλου που ήταν υφυπουργός εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Και νομίζω ότι έδωσε ένα στίγμα σε αυτό που έκανε.  Με διαφωνίες βεβαίως άλλων υπουργών., οι οποίοι είχαν μεγάλη εμπειρία όπως ο κ. Λοβέρδος που ήταν στο Υπουργείο Παιδείας. Αλλά νομίζω ότι έδωσε ένα στίγμα το οποίο και κεφαλαιοποίησε πολιτικά στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης