Θεοδωράκης: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένων μεταρρυθμιστών

Θεοδωράκης: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένων μεταρρυθμιστών

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας με την πολιτική που ασκούν και με την συνεργασία τους με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ έχουν αυτό-αποκλειστεί από το διάλογο του κέντρου για τις μεταρρυθμιστικές λύσεις», τόνισε 

Θεοδωράκης: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένων μεταρρυθμιστών
Στην μανία της κυβέρνησης να νομοθετεί πάντα στο παρά πέντε και πάντα υπό πίεση αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στον Πάνο Χαρίτο στην ΕΡΤ προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας με την πολιτική που ασκούν και με την συνεργασία τους με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ έχουν αυτό-αποκλειστεί από το διάλογο του κέντρου για τις μεταρρυθμιστικές λύσεις».

«Υπάρχει μια εμμονή στην κυβέρνηση με φορολογικά μέτρα. Προστατεύει τις δαπάνες του κράτους και προσθέτει καινούριους φόρους. Ακόμα και με το ασφαλιστικό αυτό συνέβη, προστέθηκαν φόροι και εισφορές», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για «περικοπή της σπατάλης στο δημόσιο» αναφέροντας ενδεικτικά τα δισεκατομμύρια που μπορούν να εξοικονομηθούν αν καταργηθούν ή ενοποιηθούν άχρηστοι οργανισμοί και αν το δημόσιο αξιοποιήσει την περιουσία του και πάψει να πληρώνει ενοίκια για όλες τις υπηρεσίες του. «Αλλά όταν κάποιος παίρνει εκατό χιλιάδες ενοίκιο από το δημόσιο έχει βρει τον τρόπο να διατηρεί αυτό το ενοίκιο και να μην απειλούνται τα εκατό του χιλιάρικα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην πρόταση που κατέθεσε προς την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα για ένα new deal, για μια νέα αρχή.


Κλείσιμο
 
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την Δημοκρατική Συμπαράταξη απάντησε:
«Το Ποτάμι δεν θα πάει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ούτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έρθει στο Ποτάμι. Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν η ένωση των υπαρχόντων σχημάτων. Αυτό που ενδιαφέρει, τουλάχιστον εμάς, είναι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, σε στερεή βάση κάτι μεγαλύτερο που θα περιλαμβάνει πολλούς περισσότερους».

Για τα σύννεφα που παρουσιάστηκαν το Σαββατοκύριακο στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι δεν θέλει να συνεχίσει μια κουβέντα που δίνει παραπολιτική τροφή στην πραγματικότητα που δεν της αξίζει, μετά όμως από τα επίμονα ερωτήματα του δημοσιογράφου είπε:

«Οι αρχηγισμοί του τύπου «είμαστε το παλιό μεγάλο κόμμα και ελάτε μαζί μας», σε κάθε εκδοχή δεν μας αφορούν. Κάποιοι, οι οποίοι έχουν μια κυβερνητική εμπειρία, εμπειρία εξουσίας δηλαδή, θεωρούν ότι τα πράγματα πρέπει να γίνονται στο δικό τους στρατόπεδο, στη δική τους πλευρά. Εμείς λέμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Λέμε ότι πρέπει, χωρίς αρχηγισμούς, χωρίς να έχουμε βιδωθεί στις καρέκλες μας, να κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο και μεταρρυθμιστικό στο κέντρο».

Ερωτώμενος για το αν κ. Μητσοτάκης είναι κεντρώος απάντησε:

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, ενός συντηρητικού κόμματος. Πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη είναι σωστές και είναι και δικές μας επισημάνσεις. Αλλά η ΝΔ έχει αρκετά δεξιά βαρίδια και έχει και αρκετές ευθύνες γι' αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν -όπως όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν».

Χαρακτήρισε αστειότητες τα σενάρια των αντιπάλων του Ποταμιού ότι «ο Θεοδωράκης ή οι βουλευτές του Ποταμιού θα συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα σε συνδυασμούς άλλων κομμάτων».

Σε ότι αφορά το προσφυγικό - μεταναστευτικό, μετά και την επίσκεψη - αυτοψία που πραγματοποίησε στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού, ανέφερε ότι:

«Η εικόνα που βλέπουμε στο Ελληνικό προσβάλει και τη χώρα και τους πρόσφυγες» και επανάλαβε τη πρόταση του για μικρότερες δομές σε κλειστά στρατόπεδα που διαθέτουν υποδομές. Επίσης επέμεινε ότι «Πρέπει να λύσουμε το θέμα με τα ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στα αστυνομικά τμήματα και σε δομές που δεν είναι κατάλληλες». «Χρειάζεται μία συγκεκριμένη δομή που θα πάρει όλα τα ασυνόδευτα παιδιά των μεταναστών. Να αρχίσουν μαθήματα, να αρχίσουν τα σχολεία, να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία».

Ερωτώμενος για την κυβερνητική λύση που χρειάζεται, είπε:

«Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένων μεταρρυθμιστών. Όχι πρώην υπουργών, προφανώς υπάρχει ανάγκη από εμπειρία και πρέπει να υπάρχει και το παλιό μέσα σ΄ αυτή την προσπάθεια, αλλά πρέπει να υπάρχει κυρίως νέο αίμα. Μια δυνατή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση χωρίς λαϊκισμούς που θα δώσει συγκεκριμένες λύσεις».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε την ανάγκη να μειωθεί το κόστος του κράτους λέγοντας:
«Μπορεί η χώρα να εξοικονομήσει 3 δις ετησίως εάν υπάρξουν συγκεκριμένες τολμηρές αποφάσεις. Αυτό σημαίνει συγχώνευση κάποιων οργανισμών. Έχουμε μια συγκεκριμένη λίστα με περίπου 300 τέτοιους οργανισμούς και υπηρεσίες που δεν έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο.

Θα πρέπει να περιορίσουμε το κράτος και το δημόσιο και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό».

Ερωτώμενος για το ζήτημα του χρέους τόνισε ότι:

«Είμαστε στο πλευρό οποιουδήποτε διεκδικεί τη μείωση του χρέους, γιατί εάν δεν καταφέρουμε να μειωθεί το χρέος δεν θα έχουμε καλή πορεία, στις αγορές και δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση. Πρέπει να γίνει τώρα η κουβέντα για το χρέος γιατί αν η χώρα μπει έστω και σε μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν θα έχει λόγο η υπόλοιπη Ευρώπη να ρυθμίσει το χρέος. Εμείς λέμε ότι ναι, σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει σε συνετή βάση, για τη ρύθμιση του χρέους».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης