Αβραμόπουλος: Χρειάζονται και κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα

Ο επίτροπος Μετανάστευσης εξηγεί γιατί δεν είναι αρκετά μόνο τα hotspots

Αβραμόπουλος: Χρειάζονται και κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα
Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Κομισιόν
δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη
Σένγκεν στέλνει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας,
Δημήτρης Αβραμόπουλος
Κλείσιμο
, επισημαίνοντας πως οι κανόνες της Συνθήκης δεν προβλέπουν τέτοια δυνατότητα.
 
Σε συνέντευξή του στο EurActiv, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως αυτό που προσπαθεί να κάνει η Επιτροπή είναι να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη ζώνη
Σένγκεν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως χρειάζεται να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα στο εσωτερικό της, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα
να το πετύχει αυτό, και ο ίδιος γνωρίζω ότι η Ελλάδα προσπαθεί» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας το αίσθημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που δείχνουν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών προς τους πρόσφυγες.
 
Ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθαρίζει πως «τα σύνορά μας δεν χρήζουν "προστασίας" από έκθετους σε κίνδυνο ανθρώπους, χρειάζονται καλύτερη οργάνωση» και πως «σε όποιον βρίσκεται ενώπιον ευρωπαϊκού συνόρου και επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει».
 
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φθάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα. «Η τήρηση αυτής της διαδικασίας είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και την ασφάλειά μας, και πρέπει να βελτιωθεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις δεν σημαίνει ότι "προστατεύει" τα σύνορά της, αλλά στοχεύει στη βέλτιστη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο στρατός λειτουργεί υπό πολιτική εντολή και κατά βάση προσφέρει ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των αφίξεων τεράστιου αριθμού ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια» τονίζει χαρακτηριστικά.
 
Πάντως, πέραν των hot spots, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει πως θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις υποδοχής, ενώ «χρειάζονται, επίσης, κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά».
 
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «η προσφυγική κρίση είναι ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο θέμα», το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Όπως σημειώνει, «αυτό σημαίνει ότι, ενώ η συστηματική καταγραφή πρέπει να γίνει, ενώ όλα τα hotspots θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν και ενώ θα πρέπει να εντείνουμε τις μετεγκαταστάσεις, σχεδιάζουμε, επίσης, συστημικές μεταρρυθμίσεις».
 
Ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθαρίζει πως η πολιτική της Ένωσης για το άσυλο θα πρέπει να εξορθολογιστεί καλύτερα και να εναρμονιστεί, ενώ θα πρέπει να βελτιωθούν οι πολιτικές ένταξης και νόμιμης μετανάστευσης.
 
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος δεν κρύβει την ανησυχία του για την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας η οποία, όπως λέει, «θέτει σε κίνδυνο την ίδια την καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: Την αλληλεγγύη μας και την ένωσή μας».

Να λειτουργήσουν γρήγορα τα Hot Spot για τους μετανάστες ζήτησαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας

Στο μεταξύ το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, Bernard Cazeneuve και τη Γερμανίας Thomas de Maiziere, οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας

Από την πλευρά το ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ τόνισε ότι «ολοκληρώσαμε μια συνάντηση εξαιρετικά σημαντική στη οποία θέτουμε κατευθύνσεις για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη εδώ και μήνες σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας». 

«Στόχος» σύμφωνα με όσα είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών «είναι η άμεση επίλυση του ζητήματος με σαφήνεια και διαύγεια. Η Γαλλία όπως και η Γερμάνια, επιθυμούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιηθούν άμεσα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις όπως ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων». 

Περιγράφοντας τις συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, ο κ. Καζνέβ έκανε λόγο για την ανάγκη «ενίσχυσης της ενημέρωσης των Βάσεων Δεδομένων του συστήματος Σένγκεν και τη σύνδεση με άλλες βάσεις δεδομένων, των αστυνομικών της Ε.Ε. για την άμεση ενημέρωση των βάσεων, όπως επίσης να καταπολεμήσουμε τα πλαστά έγγραφα. Η Γαλλία έχει προτείνει αποστολή ειδικών ομάδων για την ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων». 

«Σε ό,τι αφορά τα Hot Spot πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί» επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να λειτουργήσουν χωρίς καθυστέρηση τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

«Είναι σαφές ότι αν η ΕΕ δεν υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχει λάβει θα υποθηκεύσει την Σένγκεν και κάτι τέτοιο δεν το επιθυμούμε επ' ουδενί» συνέχισε ο κ. Καζνέβ, επισήμανση που θυμίζει ύστατη προειδοποίηση και προς την ελληνική κυβέρνηση. «Η  κατάσταση είναι επείγουσα και πρέπει να συνεργαστούμε για τον έλεγχο των κεντρικών συνόρων και να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες υποδοχής των ανθρώπων που φτάνουν στην χώρα είναι αξιοπρεπείς» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης