Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας με «μήνυμα» για προσφυγικό και χρέος

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας με «μήνυμα» για προσφυγικό και χρέος

Μέρκελ και Τσίπρας θα έχουν και κατ' ιδίαν συνάντηση - Τετ-α-τετ Τσίπρα και Σουλτς στις 13.15 στο Ευρωκοινοβούλιο

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας με «μήνυμα» για προσφυγικό και χρέος
Μπορεί οι διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο να τελείωσαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι σύνοδοι κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον μία εύκολη υπόθεση για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες σε κλοιό πιέσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο στο μέτωπο της εφαρμογής της συμφωνίας, όσο και σε εκείνο που αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Έχοντας επίγνωση πάντως των διαθέσεων των Ευρωπαίων ηγετών έχει προετοιμάσει γραμμή άμυνας με ξεκάθαρες θέσεις επί των κρίσιμων θεμάτων και προς τούτο είχε τις τελευταίες ημέρες σειρά κυβερνητικών συσκέψεων.

Ως προς το θέμα της συμφωνίας με τους δανειστές ο κ. Τσίπρας θα διαβεβαιώσει τους ηγέτες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει κανονικά και χωρίς υπαναχωρήσεις τα συμφωνηθέντα, αλλά θα ζητήσει ταυτόχρονα, ειδικά κατά τη σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση που αναμένεται να έχει στο περιθώριο της συνόδου με την Άνγκελα Μέρκελ, να μην υπονομεύεται αυτή τη προσπάθεια από τη συζήτηση περί πρόσθετων μέτρων, που υποκινείται κυρίως από γερμανικές πολιτικές δυνάμεις. Παράλληλα θα επισημάνει ότι και οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ρύθμιση του χρέους με την πρόοδο στην υλοποίηση της συμφωνίας και εδικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Κλείσιμο
Στο μέτωπο του προσφυγικού τα πράγματα μπορεί να αποδειχθούν δυσκολότερα με δεδομένη τη στροφή ακόμη και της Μέρκελ ως προς την διάθεση υποδοχής προσφύγων στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. 

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ειδικά το Βερολίνο προσπαθεί να προσδιορίσει την υπόθεση ως πρόβλημα φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων και όχι ως πρόβλημα του πολέμου που διεξάγεται με επίκεντρο τη Συρία. Και άρα να επιβάλλει ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο σχετικά με τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων (κοινές περιπολίες για παράδειγμα, ασχέτως εάν διαψεύδονται ως επιδίωξη της ΕΕ και της Γερμανίας) και κυρίως να δικαιολογήσει έτσι την άρνηση των ευρωπαϊκών χωρών πέρα του νότου, να υποδεχθούν άλλους πρόσφυγες.
Ο πρωθυπουργός επιδιώκει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να επισημάνει τη διεθνή διάσταση του προβλήματος και την υποχρέωση όλης της Ευρώπης να σταθεί με αλληλεγγύη και ανάλογες ευθύνες στην απορρόφηση των προσφυγικών ροών.

Ενόψει δε της επίσκεψης Μέρκελ στην Άγκυρα θεωρεί αναγκαία την παρέμβαση της καγκελαρίου στην τουρκική κυβέρνηση ώστε η γειτονική χώρα να αναλάβει επίσης τις ευθύνες της στο βαθμό που της αναλογεί και στο χώρο που υποχρεούται.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ο κ. Τσίπρας έσπευσε να επισημάνει στην κυρία Μέρκελ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης τις βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις ευθύνες της Άγκυρας και την υποχρέωση που έχει η καγκελάριος να κάνει τις ανάλογες συστάσεις στην τουρκική πλευρά.

Συγκεκριμένα έθεσε τρεις βασικές ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

Πρώτον, η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να γίνεται απευθείας από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του αιτήματος, όπως λέει το Μαξίμου, είναι να μην πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν η αναγνώριση από την Ευρώπη των Αφγανών ως πρόσφυγες.
Τέλος η ελληνική πλευρά ζήτησε αντισταθμιστικά για τα νησιά, δηλαδή οικονομική και τεχνική υποστήριξη.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης