«Χαμηλώνουν» οι τόνοι στη Νέα Δημοκρατία

«Χαμηλώνουν» οι τόνοι στη Νέα Δημοκρατία

Η «γαλάζια» ΚΟ συζήτησε μόνο για το πολυνομοσχέδιο - Ελάχιστες οι αναφορές στα εσωκομματικά, καθώς ο Β. Μεϊμαράκης απέτρεψε την επέκταση της συζήτησης στο ζήτημα αυτό - Το λόγο πήρε και ο Απ. Τζιτζικώστας, που μίλησε για τα προαπαιτούμενα και ζήτησε να ψηφιστούν τα θετικά και να καταψηφιστούν τα υφεσιακά μέτρα - Δεν υποβλήθηκαν οι προτάσεις για αναβολή των εκλογών ή διεξαγωγή συνεδρίου πριν από αυτές

«Χαμηλώνουν» οι τόνοι στη Νέα Δημοκρατία
«Πέφτουν» οι τόνοι στη Νέα Δημοκρατία, μία ημέρα μετά την... εισβολή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ και τα «γαλλικά» του προς τον γραμματέα, Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον γενικό διευθυντή του κόμματος, Κώστα Τσιμάρα.

Η αρχή για την εκτόνωση της κρίσης έγινε με τη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της ΝΔ, το απόγευμα στη Βουλή, και το κοινό τους ανακοινωθέν, με το οποίο ξεκαθάρισαν ότι μόνος τους αντίπαλος είναι ο Αλέξης Τσίπρας και τάχθηκαν υπέρ της ενότητας της παράταξης.

«Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού. Αντίπαλος μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή δήλωση των κ.κ. Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη.

Εξερχόμενος, δε, από τη συνάντηση στη Βουλή, που ολοκληρώθηκε περί τις 18:15, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι η χθεσινή μέρα είναι παρελθόν και προσέθεσε ότι η ΝΔ προχωρά ενωμένη στις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στις 22 Νοεμβρίου.

Όπως είπε, ο ίδιος και οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης αποφάσισαν από κοινού να διεξαχθούν οι εκλογές με βάση το καταστατικό της παράταξης και όπως είχαν διεξαχθεί και το 2009.
Κλείσιμο





















Στη συνεδρίαση, πάντως, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που ακολούθησε τη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πολυνομοσχέδιο και στην υπόθεση Φλαμπουράρη, ενώ δεν έγινε, παρά ελάχιστη, αναφορά στα εσωκομματικά.

Κατά πληροφορίες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απέτρεψε να επεκταθεί η συζήτηση στα εσωκομματικά, ενώ το λόγο πήρε, για πρώτη φορά στην ΚΟ της ΝΔ, και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο υποψήφιος πρόεδρος, μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που θα ψηφιστεί την Παρασκευή στη Βουλή, ζήτησε να ψηφιστούν τα θετικά και να καταψηφιστούν τα υφεσιακά μέτρα.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Νέα Δημοκρατία έστειλε μήνυμα ενότητας. Μετά από ένα καταστροφικό επτάμηνο, στο οποίο η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε χειρότερη από την ίδια την κρίση, η εποχή του σκληρού Μνημονίου Τσίπρα ξεκίνησε. Και δεν είναι μόνο ότι ο ίδιος υπέγραψε και έφερε το Μνημόνιο, αποδεικνύεται ότι το Μνημόνιο αυτό εκφράζει απόλυτα τον κύριο Τσίπρα».

Σύμφωνα με τον υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, «είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ιδεοληψιών του. Γιατί ο κ. Τσίπρας εκφράζει ξεκάθαρο το παλιό. Και η λογική του είναι να συντηρήσει ένα κομματικό κράτος, το οποίο πνίγει τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, αφανίζει το δικαίωμα των νέων για δουλειά, διαλύει τη δυνατότητα για κοινωνική συνοχή και υποστήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Tο 90% των μέτρων είναι χαράτσια και φόροι και μόλις 10% είναι οι αλλαγές και οι τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Η απόγνωση, η φτώχεια του κόσμου ήταν για εκείνον το σκαλοπάτι για την εξουσία». 

O Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «το ζήτημα είναι να ισορροπήσουμε μεταξύ των άρθρων που θα ψηφίσουμε και θα καταψηφίσουμε», να γίνει σκληρή και σωστή παρέμβαση, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αναδειχθεί το θέμα της υπόθεσης του κ. Φλαμπουράρη, το οποίο χαρακτήρισε μείζον. Ο υποψήφιος της ΝΔ τόνισε ότι ο κ. Φλαμπουράρης έπρεπε να είχε παραπεμφθεί... χθες.

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου τον κ. Τσίπρα και ζήτησε να καταψηφιστούν όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ, δε, δεν ετέθη ούτε η πρόταση για αναβολή των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου ούτε η πρόταση για διεξαγωγή συνεδρίου πριν από αυτές.

Οι τάσεις που επικρατούσαν πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ
Βουλευτές, πάντως, μεταξύ των οποίων ο Μάριος Σαλμάς, ανέλαβαν νωρίτερα πρωτοβουλία για αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου, ζητώντας η ανάδειξη νέου αρχηγού να γίνει τον Μάρτιο του 2016, επικαλούμενοι προηγούμενη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Το επιχείρημα της συγκεκριμένης ομάδας βουλευτών, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου σε 30, ήταν ότι, με όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, το κόμμα διασύρεται και γι' αυτό ζητούν να σταματήσουν οι διαδικασίες διαδοχής.



- Άλλη ομάδα βουλευτών και γαλάζιων στελεχών απ' όλη την χώρα ζητούν να εκλεγεί νέος αρχηγός στις 22 Νοεμβρίου, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί (εκτιμούν δηλαδή ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα αναδειχθεί την από την πρώτη Κυριακή των εκλογών και θα χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία).

Κείμενο, δε, υπέρ της ενότητας της παράταξης και διεξαγωγής των εκλογών ανάδειξης προέδρου στις 22 Νοεμβρίου, όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο συντάχθηκε χθες βράδυ και από το πρωί υπογράφουν χιλιάδες μέλη της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα, Πρόεδροι Νομαρχιακών και νεολαίοι, σε μία προσπάθεια να εκφραστεί η βούληση της γαλάζιας βάσης για ανάδειξη αρχηγού το συντομότερο δυνατό.




Διαβάστε τι αναφέρει το κείμενο των γαλάζιων στελεχών που ζητούν εκλογή νέου προέδρου στις 22 Νοεμβρίου:


«Η Νέα Δημοκρατία ιστορικά αποτελεί την Παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, αποτελώντας σταθερά του πολιτικού συστήματος εδώ και δεκαετίες. Η 41χρονη πορεία του κόμματος στηρίχθηκε στη βαθιά πίστη για τηΔημοκρατία αλλά και τη μαχητικότητα για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος.

Σήμερα, μετά από την ήττα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, η Παράταξη πρέπει να μείνει ενωμένη και είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό και έπειτα από την εντολή του κ. Ε.Μεϊμαράκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες διαδοχής του, είναι ζωτικό για την επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία εκλογής, όπως έχει ορίσει ήδη η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις 22 Νοεμβρίου εφαρμόζοντας ρητά το Κατα στατικό.



Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αλλάξει και σ' αυτή την αλλαγή οφείλουμε όλοι μας να την οδηγήσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να αναγεννηθούμε».



Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη κίνηση είχε γίνει και το 2009, με χιλιάδες μέλη του κόμματος να ζητούν τότε το άνοιγμα των διαδικασιών στη βάση του κόμματος.

- Άλλοι βουλευτές της ΝΔ, στους οποίους κατά πληροφορίες συμπεριλαμβάνεται η Όλγα Κεφαλογιάννη, φαίνεται ότι ζητούσαν τη διεξαγωγή συνεδρίου πριν από την εκλογή νέου προέδρου.















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης