Γκρινιάζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για ανείσπραχτα ενοίκια, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικό

Γκρινιάζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για ανείσπραχτα ενοίκια, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικό

Για «συνεχή διαπραγμάτευση» μέχρι την Παρασκευή μιλούν κυβερνητικά στελέχη και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο

Γκρινιάζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για ανείσπραχτα ενοίκια, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικό
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο ακόμα και την Παρασκευή, άφηναν εχθές το βράδυ κυβερνητικά στελέχη μετά την άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή.

Όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι και λίγο πριν την ώρα της ψήφισης, ενώ αναμένεται σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο.

Κλείσιμο
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν εχθές κυβερνητικοί παράγοντες τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης  κάποιων σημείων της συμφωνίας παραμένουν ελαστικά.

«Έχουν γίνει όλα εξαιρετικά γρήγορα και στον χρόνο τους», πρόσθεταν συνεργάτες του κ. Τσιπρα. Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν πως τις επόμενες ημέρες έχει εξασφαλιστεί να γίνει μεγάλη συζήτηση στη Βουλή με συνεδριάσεις των επιτροπών και της ολομέλειας, ενώ θα συμμετέχουν και οι ενδιαφερόμενοι φορείς. 

Ωστόσο την ίδια ώρα βαρύ ήταν το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού και του ΕΝΦΙΑ. Ο προβληματισμός ήταν έκδηλος από πλευράς των βουλευτών, ενώ οι υπουργοί - προεξαρχόντος του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιου Πετρόπουλου -  δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτές κάποιες προτάσεις την επόμενη εβδομάδα, καθώς η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων.

Να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις σε ό,τι αφορά στους φόρους επί των ενοικίων, στην κάλυψη των ληξηπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, οι οποίες θα ικανοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2016, καθώς και στην απαίτηση των δήμων σε ότι αφορά στα ανταποδοτικά ιδιωτών.  

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμιζαν πως "το σημαντικό είναι πως ακόμα και μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε σχέση με το κατατεθέν νομοσχέδιο υπάρχουν αποκλίσεις, κάτι που θα συμβαίνει συνεχώς μέχρι και την Παρασκευή, δηλαδη θα υπάρχει συνεχής διαπραγμάτευση". Ως κέρδος για την ελληνική πλευρά από τη διαπραγμάτευση αναφέρεται η ρύθμιση των 100 δόσεων, που ήταν απαίτηση από τους δανειστές να καταργηθεί. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά την παρέμβασή του μίλησε για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των 7 δις, εκ των οποίων τα 3,1 θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2015 και τα υπόλοιπα μέχρι τέλος του 2016. 

Επίσης έκανε λόγο για μια σειρά από απλοποιήσης διαδικασιών σε ότι αφορά στη γραφειοκρατία, ενώ παρουσίασε κάποιες δικές του απόψεις όσον αφορά στις συντάξεις. 

Κατά τη συζήτηση έγινε επιπλέον αποτίμηση του μέτρου της παρακράτησης συντάξεων του Σεπτεμβρίου υπερ των ασφαλιστικών Ταμείων και αναφέρθηκε πως το μέτρο αυτό έχει αποδόσει 800 εκ ευρώ.

Πρόκειται να ικανοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό το αίτημα της ΚΕΔΕ που σχετίζεται με την απαλαγή εταιρειών από τα ανταποδοτικά τέλη, όπως πχ στην περίπτωση του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Σύμφωνα με τα όσα συζήτησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα εξετάζεται η απόσυρση της διάταξης για τα ανείσπρακτα ενοίκια, τον φόρο των οποίων χρεώνονταν οι ενοικιαστές. Παραμένει το ερώτημα αν μετά τις αλλαγές θα φορολογηθεί ο ιδιοκτήτης για τα ανείσπρακτα. 

Σε ό,τι αφορά στις 100 δόσεις επανεξετάζεται ο αριθμός των δόσεων να προσδιορίζεται με βάση την περιουσιακή κατάσταση αυτού που έχει ρυθμιστεί, δηλαδή όσο καλύτερη η περιουσιακή κατάσταση τόσο λιγότερες να είναι οι δόσεις. Αυτό που συζητάει το υπουργείο είναι το πότε θα χάνεται η δυνατότητα να παραμένεις ενταγμένος στις εκατό δόσεις. Βουλευτές ζήτησαν να μη χάνεται τόσο εύκολα η ρύθμιση, αν ο φορολογούμενος βαρύνεται με πολλές φορολογικές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα έγινε μεγάλη συζήτηση.  

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν και η αυστηροποίηση ποινών και προστίμων.  Αρκετοί βουλευτές ζήτησαν την αυστηροποίηση των ποινών μεγάλης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.  Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του διαλόγου με αντικείμενο την αναζήτηση τρόπο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων. Συμφωνήθηκε να αυξηθούν τα πρόστιμα μεγάλων οικονομικών υποθέσεων.  Από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται πως θα γίνει προσπάθεια μετακίνησης των φορολογικών βαρών προς αυτούς που όσους αποδεδειγμένα μπορούν να πληρώσουν και εμπλέκονται σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Επιπλέον έντονη γκρίνια υπήρξε για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όμως παραμένει. 

Τέλος έχει ανοίξει συζήτηση να αντικατασταθούν οι συντάξεις των 30.000 παλλινοστούντων που καταργήθηκαν με προνοιακά επιδόματα. 

Κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιο Πετρόπουλο, σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ. Οι βουλευτές ανέφεραν παραδείγματα υποπεριπτώσεων, για τα οποία ζητούσαν να υπάρξουν αλλαγές. Ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τα θέματα αυτά, στη μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που θα φέρει τον Νοέμβριο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης