Όλα όσα δεν έδειξαν οι κάμερες: Τα χειροφιλήματα, τα νοήματα, οι κόντρες και τα βλέμματα

Όλα όσα δεν έδειξαν οι κάμερες: Τα χειροφιλήματα, τα νοήματα, οι κόντρες και τα βλέμματα

- Η κίνηση αβρότητας του Νίκου Βούτση στη Θεοδώρα Τζάκρη
- Η πρώτη κόντρα του προέδρου της Βουλής με τον Άδωνι Γεωργιάδη
- Η απορία Μεϊμαράκη για την απουσία Τσακαλώτου 
- Τα... νοήματα Θεοδωράκη -  Μεϊμαράκη για τον εκλογικό νόμο

Όλα όσα δεν έδειξαν οι κάμερες: Τα χειροφιλήματα, τα νοήματα, οι κόντρες και τα βλέμματα
Πηγαίες αντιπάθειες και συμπάθειες αναδεικνύονται στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Ολομέλειας μεταξύ αρχηγών, υπουργών και βουλευτών. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα εκδηλωτικός ήταν ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος ασπάστηκε την δεξιάν της Θεοδώρας Τζάκρη στα υπουργικά έδρανα, μπροστά στο έκπληκτο βλέμμα του Χριστόφορου Βερναρδάκη. Η κα Τζάκρη το προηγούμενο διάστημα είχε βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων από τον «παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ» και το χειροφίλημα του Προέδρου της Βουλής ήταν -πώς να το κάνουμε;- μια ψήφος εμπιστοσύνης.



Πάντως τα καλύτερα... τζαρτζαρίσματα έγιναν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχαν αντιπαραθέσεις που θύμιζαν περισσότερο την προεκλογική περίοδο παρά τις προγραμματικές δηλώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο Αλέξης Τσιπρας δεν έκρυβε την έκπληξή του ακούγοντας τα όσα έλεγε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. 

Η πρώτη αντίδραση του κ. Τσιπρα κατά την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη ήταν όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη για την αύξηση του χρέους. Ο πρωθυπουργός έσκασε στα γέλια ρωτώντας τον κ. Μεϊμαράκη αν εννοεί πως έχει ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ για τον όγκο του χρέους και εκείνος του απάντησε θετικά, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε με τους δανειστές, σύμφωνα με την οποία η χώρα θα δανειστεί επιπλέον 90 δισ.
Κλείσιμο



Λίγο αργότερα ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για το κούρεμα του χρέους, το οποίο, όπως υποστήριξε, δεν μπορεί να γίνει βάσει της νέας συμφωνίας. Σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο με την προηγούμενη συμφωνία, κάτι που προκάλεσε και πάλι τα γέλια του πρωθυπουργού. "Χασκογελάτε", του είπε φανερά ενοχλημένος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μεϊμαράκης διερωτήθηκε πού βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. "Αλίμονο, αν ήταν εδώ θα σας απαντούσε", αντέδρασε ο πρωθυπουργός. Στην αναφορά του κ. Μεϊμαράκη για το κυνήγι της φοροδιαφυγής σε πανηγύρια, ο κ. Τσιπρας ακούστηκε να τον ρωτάει από την πρωθυπουργική θέση και εκτός μικροφώνου: "τους φοροφυγάδες υπερασπίζεστε;"

Σε ό,τι αφορά στην κόντρα για το χρέος, ο κ. Μεϊμαράκης χρειάστηκε βοήθεια... από το κοινό. Κατά τη διάρκεια της πρώτης απάντησης του κ. Τσιπρα, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε ένα σημείωμα στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στο οποίο αναγραφόταν η αύξηση του χρέους σε βάθος χρόνου, στην οποία αναφέρθηκε αμέσως μετά κατά την ανταπάντηση του ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Όταν ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε τα όσα υποστήριζε προεκλογικά ο κ. Φλαμπουράρης, ο οποίος απέκλειε συνεργασια με την Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε με διακριτικότητα τον λόγο από τον Πρόεδρο της Βουλής και εκείνος του απάντησε με αρνητικό νεύμα, βλέποντας προφανώς ότι ο χρόνος τρέχει εις βάρος της διαδικασίας. 

Πάντως προς το τέλος της διαμάχης μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πετάχτηκε με ένα σχόλιο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ήταν η στιγμή που ο κ. Τσιπρας ζητούσε να μην κυριαρχήσει η στείρα αντιπολίτευση. "Μας δείξατε το δρόμο!" ακούστηκε από τα βορεινά έδρανα η διαπεραστική φωνή του κ. Κωσταντινόπουλου.

Τέλος αξιοσημείωτη ήταν η ανταλλαγή νοημάτων μεταξύ του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, όταν ο πρώτος αιτήθηκε να ψηφιστεί από τη νέα βουλή ένας άλλος εκλογικός νόμος που θα προβλέπει την κατάργηση των επιπρόσθετων 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Τότε ο κ. Μεϊμαράκης με ένα νεύμα προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού. «Χωρίς τη Νέα Δημοκρατία», είπε και τότε ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «Θα συμφωνήσει και η ΝΔ, μου έκανε νόημα ο κ. Μεϊμαράκης. Όλοι προσγειώνονται κάποια στιγμή». Εκείνη τη στιγμή  παρενέβη ο Νίκος Βούτσης: «Μην κάνετε νοήματα!».


Βούτσης σε Άδωνι: Καθίστε κάτω και να είστε ήσυχος! - Παρατήρηση από τον Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής
Το πρώτο επεισόδιο με βουλευτές της αντιπολίτευσης είχε το βράδυ της Τετάρτης ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Συγκεκριμένα, την ώρα που μιλούσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης ακούστηκε από τα έδρανα να διαμαρτύρεται ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Καθίστε κάτω! Καθίστε κάτω και να είστε ήσυχος», του είπε με αυστηρό ύφος ο κ. Βούτσης.

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του υπουργού, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε στο προεδρείο ότι η διαδικασία εξελίσσεται εις βάρος των βουλευτών καθώς, όπως είπε, μιλούν στη σειρά πέντε διαφορετικοί υπουργοί.

Το επεισόδιο σχολίασε ο Γιώργος Μουρούτης στο twitter γράφοντας «Νέα Κωνσταντοπούλου ο Νίκος Βούτσης».

Να σημειωθεί πως η «έκρηξη» του Άδωνι Γεωργιάδη δεν ήταν η μόνη, αφού και άλλοι βουλευτές παραπονέθηκαν πως δεν θα προλάβουν να τοποθετηθούν. Ένας εξ αυτών και ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος έκανε παρέμβαση επί του θέματος, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί κάποια αλλαγή στη διαδικασία, με αποτέλεσμα να ανεβούν στο βήμα της Βουλής προκειμένου να τοποθετηθούν, 13 υπουργοί -συνεχόμενα- πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.



Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος το λάθος χειρισμό από το Προεδρείο της Βουλής, όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, ευθύς ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να αλλάξει η διαδικασία στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, να μη μιλάνε όλοι οι υπουργοί μαζί και να υπάρχει αντίλογος.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ήδη από το απόγευμα, παρατηρώντας το πώς εξελίσσεται η διαδικασία, τη δυσαρέσκειά τους είχαν εκφράσει 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όταν με επιστολή τους κοινοποίησαν πως δεν θα τους δοθεί χρόνος να μιλήσουν στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αν και έχουν εγγραφεί στους σχετικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με την εν λόγω επιστολή που υπογράφαν 15 βουλευτές, από τους συνολικά 162 βουλευτές που έχουν εγγραφεί από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες στον ενιαίο κατάλογο ομιλητών, δεν τοποθετήθηκε ούτε το ένα τρίτο αυτών. Ταυτόχρονα, προτείναν τη μείωση του χρόνου ομιλίας των υπουργών και των υπολοίπων βουλευτών, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν τα ανωτέρω, έχοντας υπόψη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείται από 46 άτομα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης