Η κυβέρνηση απαντά με «non paper»: Θέλουμε πολιτική διαπραγμάτευση

Η κυβέρνηση απαντά με «non paper»: Θέλουμε πολιτική διαπραγμάτευση

Τι λέει για το ΔΝΤ και την Κομισιόν - Ποια είναι τα τέσσερα σημεία της δικής της πρότασης - Η απάντηση που δίνει στο ΔΝΤ για τις συντάξεις

Απάντηση στους θεσμούς στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου που, σε «non paper» που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, αναφέρει πως η διαπραγμάτευση στα τεχνικά κλιμάκια έχει ολοκληρωθεί και πλέον απομένει μόνο το κομμάτι της πολιτικής διαπραγμάτευσης, ώστε να υπάρξει, όπως τονίζεται, ενιαία συμφωνία.

Μάλιστα, η κυβέρνηση αναφέρει ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το Brussels Group έχει να κάνει με το γεγονός ότι και το Ταμείο αποδέχεται το τέλος της τεχνικής διαπραγμάτευσης και την αρχή της πολιτικής, στην οποία δεν μπορεί να μετέχει, εξαιτίας του χαρακτήρα του Οργανισμού.

Η Αθήνα δηλώνει εκ νέου την ισχυρή πρόθεσή της να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι επιθυμεί ενιαία συμφωνία με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τη διετία 2015-2016, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων.

Η κυβέρνηση στρέφει τα «πυρά» της κατά του ΔΝΤ, λέγοντας πως η αποχώρηση των μελών του τεχνικού του κλιμακίου αποτελεί πίεση προς την Κομισιόν, την ΕΚΤ και την Ελλάδα.

Μάλιστα, το Μαξίμου εκτιμά πως με αυτή την κίνηση το Ταμείο ίσως επιθυμεί να εισπράξει όσα χρήματα έχει δώσει και να βγει από οριστικά από το πρόγραμμα, ενώ, όσο διακρίνει ότι αυτό δεν γίνεται, πιέζει κυρίως τους Γερμανούς για σκληρά μέτρα, ώστε να διασφαλίσει τα ποσά που έχει δώσει.

Αναλυτικά το «non paper»
1. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα [conditionality] και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:
** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
** Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
** Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].

2. Η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους.

3. Η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο» [Γ. Σακελλαρίδης, 08.06.2015]. Το ίδιο το ΔΝΤ, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπός του κ. Τζέρι Ράις, αναγνώρισε ότι πράγματι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν θέλει να εμπλακεί -«δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός», ήταν η ακριβής φράση του. Φράση που δείχνει και μια εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και πίεση του ΔΝΤ προς τους εταίρους του [Κομισιόν και ΕΚΤ] να επανέλθουν στο «σωστό δρόμο» της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Ήδη ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας [France Culture, 12.06.15] ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» προκειμένου να «ηρεμήσει» το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

4. Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις «το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του.

5. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Ράις αναφέρθηκε και στο ύψος των συντάξεων στη χώρα μας. Τα στοιχεία, όμως, δεν τον επιβεβαιώνουν. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων [1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά] παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.

6. Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ [ο κ. Τζέρι Ράις είπε το 10%] ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος [στοιχεία από Ageing Report 2012].

7. Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες [63ο έτος] και για τις γυναίκες το 62ο έτος [στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011]. Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα...

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Νίκος

η πολιτική διαπραγμάτευση είναι για θεωρητικές αποφάσεις μετά αναλαμβάνουν οι τεχνοκρατικές και οι λογιστικές που εκτιμούν εγκρίνουν η απορρίπτουν τις όποιες πολιτικές αποφάσεις, το κέρδος στις πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι ότι εάν κερδίσεις θεωρητικά μη υλοποιήσιμες υποσχέσεις έχεις άλλοθι στους ψηφοφόρους ότι πέτυχες σαν πολιτικός αλλά οι κακοί τεχνοκράτες φταίνε που τα τελικά αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Το πανέξυπνο λαμόγιο ο τσίπρας προσπαθεί να αλιεύσει πολιτικές επιτυχίες για να μπορεί να κατηγορήσει τους κακούς ξένους στο τέλος, οι οποίοι πιο λαμόγια τον παραπέμπουν απευθείας στους αριθμούς θεσμούς αναγκαίους στόχους κλπ, ούτος η άλλος του λένε είχες ιδη 4 μήνες να προετοιμάσεις τους ψηφοφόρους σου, σε στηρίξαμε με τον Εla κλπ τι άλλο να κάνουμε με τα λόγια λόγια λόγια? Είναι σαν να ψήσαμε τι μαμά να εγκρίνει αγορά νέου αυτοκινήτου στο γιό όμως ο μπαμπάς καλείται να βάλει το χέρι στη τσέπη η να ζητήσει δάνειο από τράπεζα, οπότε ναι μεν πετύχαμε να ψήσουμε την οικογένεια να πει το ναι όμως η κακιά τράπεζα δε δίνει δάνειο οπότε μέσα στην οικογένεια παραμένουμε αγαπημένοι, ο καλός μπαμπάς έτρεξε, τα έκανε όλα, αιτήσεις εφορίες για εκκαθαριστικά μέχρι άδεια από τι δουλειά του πήρε για να τρέχει στις τράπεζες... αυτό το απλό προσπαθεί ο τσίπρας και η ομάδα του για να παραμείνει αγαπημένος ακόμη και σε πλήρη αποτυχία, που όπως φαίνεται είναι πολύ κοντά

ΕΛΒΕΤΟΣ

ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΦΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ........

non paper απο non κυβερνηση

πολυ φυσιολογικό, 5 μηνες τωρα αυτο δεν γινεται?

TG

Η κυβέρνηση απαντά με non paper: Θέλουμε πολιτική διαπραγμάτευση --> και εγω θελω να κερδισω το Joker...

Αηδίες και Κόκκινα Άλογα

Τι φοβερή αυτή η πολιτική της κυβέρνησης με τα non papers. Π@π@ριές σε ανεπίσημες δηλώσεις του κανένα. Λένε ότι αηδία τους κατέβει για εγχώρια κατανάλωση των αριστερών κάφρων, των διανοητικά καθυστερημένων και των προβάτων που μέσα στην απελπισία τους ήθελαν να πιστέψουν τις παράλογες ψεύτικες υποσχέσεις του Τσίπρα και τους ψήφισαν. Είτε θέλουν να εξασφαλίσουν το ποσοστό τους και στις επόμενες εκλογές ή προετοιμάζουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη. Δηλαδή ή είναι βλάκες ή είναι προδότες.

χαχα

η επόμενη απάντηση σε χαρτί υγείας...

Καλά

Αυτοί στην καρακοσμάρα τους

Βασιλης

Ωραια πραγματα διαβαζω, και το πιο ωραιο ειναι πως μερικη μερικη προφανος ειναι ειτε βολεμενει η εχουν πολλα λεφτα. Οταν εσυ γαιδαρε με την συνταξη στην Ελλαδα παιρνεις 65 κιλα κρεας και ο γερμανος 150, οταν ολα τα προιοντα ειναι πιο ακριβα στο Ελλαδισταν αυτο που μας λες ειναι να θαψουμε ολους οσους παιρνουν συνταξη μια ωρα νωριτερα. κοψε κοψε δεν θα μεινει τιποτα στο τελος. Θελω να ολους τους ρεμπεσκεδες που λενε σημερα πως οι συναξεις ειναι πολλα οταν βγουν στην συνταξη τι θα λενε.

@Βασιλης 12/06/2015 17:07

Γιατί εσύ πιστεύεις ότι θα προλαβουν να βγουν σε σύνταξη; Θα υπάρχουν τότε ταμεία ή θα βρουν ρημαδιό;

Σταθης

Και ποιος σου ειπε οτι περιμενω να παρω συνταξη; Οι μισοι συνομήλικοι μου ειναι συνταξιουχοι. Και ειμαι 44. Αυτο ειναι ντροπη ρε! Οι αλλοι μισοι εχουμε χασει τις δουλειες μας! Ολοι αυτοι που μπηκαν απο χθες στην ερτ, να μεινουν εκει. Να ειναι μεσα, οταν την βαλουμε μπουρλοτο

@Βασιλης 12/06/2015 17:07

Να σου πω τί προβλέπω εγώ για το συνταξιοδοτικό σε μερικά χρόνια; Θα βγεί η κυβέρνηση και θα πεί ότι εξασφαλίζει μία σύνταξη-επίδομα 150-200 ευρώ για κάθε Έλληνα που θα κλείνει το 65. ή 67. ή whatever έτος της ηλικίας του, και το οποίο θα καλύπτεται από το κρατικό προυπολογισμό. Και από κει και πέρα θα πεί στον κόσμο ότι όσο είναι ικανοί να εργάζονται, να αποταμιεύουν ένα ποσό του μισθού τους (όσο θέλουν) στην τράπεζα ή σε οποιαδήποτε άλλη επένδυση για τα γεράματα ή να κάνουν ιδιωτική ασφάλιση με δική τους επιλογή και ευθύνη. Αν δεν θέλουν, να αρκούνται σ'αυτό το μικρό επίδομα. That's all.

κωστας

δηλαδη τωρα θελετε να σας πιστεψουμε οτι ο μεσος ορος ειναι 63 εκτος αν αφαιρείτε τους δημοσιους και τους στρατιωτικους οι οποιο βγαινουν μεταξυ 42 και 50 σε σύνταξη, που νομιζετε οτι πουλατε αυτα τα παραμυθια?ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΚΟΥΜΜΟΥΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΝΕΥΡΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΟΤΣΙΕΣ !!

Δημ

τελος ....δεν ξέρουν αγγλικά οι άνθρωποι....δεν δικαιολογείται αλλιώς....δεν καταλαβαίνουν τι τους λένε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης