Τρεις κόκκινες κάρτες και μια κίτρινη από το EuroWorking Group

Τρεις κόκκινες κάρτες και μια κίτρινη από το EuroWorking Group

Παραμένει το χάσμα σε ασφαλιστικό, εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις - Ούτε και με δόσεις δεν έρχονται ακόμα τα λεφτά - Ομολογία ότι δεν βρήκε ταμειακό έλλειμμα 2,5 δισ. το email Βαρουφάκη 

Τρεις κόκκινες κάρτες και μια κίτρινη από το EuroWorking Group
Αρχίζει να επιστρέφει, έστω και αργά, η κανονικότητα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Για πρώτη φορά η Αθήνα παρουσίασε χθες στο Brussels Group κάτι που να θυμίζει … κείμενο διαπραγμάτευσης, με αριθμούς και στοιχεία. Για πρώτη φορά το email Βαρουφάκη «έχει εξελιχθεί και έχει αρχίσει να λαμβάνει τη μορφή προγράμματος, όπως το θέλουν οι θεσμοί», ομολόγησε κορυφαίος παράγων του οικονομικού επιτελείου χθες μετά το Euroworking group. Και για πρώτη φορά υπάρχει καταγεγραμμένη από χθες (αν δεν ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα) η δέσμευση στο email Βαρουφάκη,  για πρωτογενές πλεόνασμα 3,1-3,9% του ΑΕΠ το 2015, αντί 1%-1,5% που υποστήριζε η κυβέρνηση.
 
Οι τεχνοκράτες από τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group), αφού εξέτασαν επί δύο ώρες το 26 σελίδων κείμενο με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά, έδειξαν τρεις κόκκινες κάρτες και μία κίτρινη στην κυβέρνηση. Η αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των δανειστών.
 
Παρά την αρχική αισιοδοξία του επιτελείου ότι «όλα πάνε καλύτερα από ό,τι τα περιμέναμε»,  πηγή μετείχε στην τηλεδιάσκεψη έλεγε πως «και την Ορνέλα Μούτι να τους δίναμε, πάλι θα έλεγαν όχι». Κατόπιν τούτου, δεν διαφαίνεται να συγκαλείται προς το παρόν Eurogroup για την Ελλάδα πριν το χρονικό ορόσημο της 24ης Απριλίου, που είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί στη Ρήγα της Λετονίας.
 
Ακόμα χειρότερα, οι δανειστές φαίνεται να απέρριψαν και την ιδέα για μερική καταβολή δόσης από τα 7,2 δισ. στην Ελλάδα, αν η κυβέρνηση υιοθετήσει άμεσα 2-3 σημαντικές για αυτούς μεταρρυθμίσεις. Το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί πάντως ξανά επί τάπητος στο επόμενο Euroworking Group της 8ης Απριλίου.
 
Όπως όλα δείχνουν πάντως, οι ελληνικές προτάσεις δεν έπεισαν εχθές το Euroworking Group, που για τους αξιωματούχους των Βρυξελλών μοιάζουν περισσότερο σαν «ασκήσεις επί χάρτου» και όχι ακόμα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όπως το θέλουν. Ουσιαστικά το μόνο μεγάλο όπλο της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η απειλή ότι δεν θα πληρώσει την δόση στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Δοκίμασε μάλιστα προς στιγμήν χθες να μεταχειριστεί το όπλο της, με τις δηλώσεις Βούτση που μέσα σε λίγη ώρα όμως ανασκευάστηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο (στο Reuters) αλλά και από αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών που έλεγε σχετικά πως «λεφτά υπάρχουν για τα πάντα»!
Κλείσιμο
 
Λεφτά όμως φαίνεται πως βρήκε, και όχι ταμειακό έλλειμμα, η κυβέρνηση και πληρώνει έτσι ως τώρα τις βασικές υποχρεώσεις της για μισθούς, συντάξεις και δάνεια. Μία αναφορά μάλιστα στο email Βαρουφάκη φαίνεται να αδειάζει τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού στη Βουλή προχθές ότι η κυβέρνηση παρέλαβε «ταμειακό έλλειμμα» 2,5 δισ. ευρώ.
 
Συγκεκριμένα στο εμέιλ των 26 σελίδων, στο κεφάλαιο για τις ταμειακές ανάγκες ο κύριος Βαρουφάκης αναφέρει: «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η υστέρηση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 των 2,709 δις. μεταφέρθηκε στο 2015 και καλύφθηκε από τα αποθεματικά ρευστότητας της Γενικής Κυβέρνησης».

Προ ημερών όμως στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει διαφορετικά τα πράγματα. Εκεί, αναφερόμενος για πρώτη φορά με αριθμούς στην κατάσταση που παρέλαβε, ο πρωθυπουργός τόνισε μεν πως η κυβέρνηση βρήκε πρωτογενές πλεόνασμα 592 εκατ. ευρώ, χαμηλότερο κατά 2,7 δισ. από όσο προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση (όπως λέει και το email Βαρουφάκη) αλλά υποστήριξε πως «τα δημόσια ταμεία που αντικρίσαμε μόλις αναλάβαμε, δεν είχαν ούτε αυτό το πενιχρό πλεόνασμα, αφού το ταμειακό έλλειμμα που παραλάβαμε ήταν της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ».
 
Ωστόσο το email Βαρουφάκη μιλά για υστέρηση στο κρατικό πλεόνασμα του 2014, που «καλύφθηκε με τα αποθεματικά» φορέων του δημοσίου. Όπως λένε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ότι βρήκε η κυβέρνηση αποθέματα ρευστότητος σε φορείς του δημοσίου, δεν σημαίνει ότι τα χρήματα είναι δικά τους αλλά του κράτους, εφόσον αυτοί επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν παραμένουν αδιάθετα κεφάλαια, αυτά θεωρούνται χρήματα που ανήκουν στο Κράτος. Με αυτήν τη λογική τουλάχιστον και η κυβέρνηση αντλεί  την υπερβάλλουσα ρευστότητα από τους φορείς γενικής κυβέρνησης και, με την ίδια λογική, μπορεί να μειώνει ή να καθυστερεί την επιχορήγησή τους, ώστε να καλύπτουν μεν τις ανάγκες τους, αλλά όχι και να τοκίζουν πλεονάζοντα αποθεματικά σε καταθέσεις και λογαριασμούς, τη στιγμή που την επιζητά το ίδιο το Κράτος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης