Τα μυστικά του δείπνου: Ποιος έκανε την... πάπια σε τι

Τα μυστικά του δείπνου: Ποιος έκανε την... πάπια σε τι

Καμία δέσμευση από την Μέρκελ που είπε ότι οι θεσμοί θα κρίνουν τις μεταρρυθμίσεις - Τσίπρας: Να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής - Όλοι περιμένουν να μάθουν τι ακριβώς συζητήθηκε - Ερωτηματικά για την ηθική αξίωση ως προς τις πολεμικές αποζημιώσεις - Τετ-α-τετ διάρκειας 10 λεπτών είχαν η Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα

Τα μυστικά του δείπνου: Ποιος έκανε την... πάπια σε τι
Την κοινή βούληση να υπάρξει συνεννόηση, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα, επιβεβαίωσαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Βερολίνο.

Για το επίμαχο θέμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, η κυρία Μέρκελ είπε ότι εκπροσωπεί ένα μόνο από τα 19 κράτη της ευρωζώνης και τις αποφάσεις για τη ρευστότητα παίρνει το Eurogroup πάνω στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. «Εμείς μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ. Μην περιμένετε σήμερα αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το δείπνο που παρέθεσε η κυρία Μέρκελ στην ελληνική αντιπροσωπεία διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες το δείπνο περιελάμβανε κυρίως πάπια με πουρέ και καρότο, πολλά τυριά και άλλα εδέσματα. Φυσικά και καφέδες για το τέλος, αφού οι ανάγκες της συζήτησης απαιτούσαν καλή χώνεψη και νηφαλιότητα, κάτι που περιόρισε την ροπή κάποιων και από τις δύο πλευρές προς τη μπύρα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυρία Μέρκελ απέφυγε να αναλάβει κάποια σαφή και συγκεκριμένη δέσμευση και απλώς δήλωσε ανοιχτή σε διάλογο ακόμη και για τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορές. Εις ό,τι αφορά ειδικά το θέμα της βοήθειας με την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας παρέπεμψε στο Eurogroup και στους θεσμούς. 

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ και να διασφαλίσω κάτι το οποίο βασίζεται σε έννοιες όπως η ρευστότητα» είπε η Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και τόνισε ότι «οι αποφάσεις για τη ρευστότητα λαμβάνονται από το Eurogroup αφού λάβουν υπόψη τις απόψεις των θεσμών». Με έναν έμμεσο τρόπο δηλαδή, τουλάχιστον στις δημόσιες τοποθετήσεις της, η καγκελάριος της Γερμανίας έκανε την... πάπια στο αίτημα που της είχε υποβάλει μέσω επιστολής που της είχε αποστείλει στις 15 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας.
Κλείσιμο

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός προειδοποιούσε την Άνγκελα Μέρκελ ότι η Αθήνα θα είναι «αδύνατο» να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της για το χρέος αν η ΕΕ αποτύχει να της παρέχει βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε στην κυρία Μέρκελ ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή των δανείων, που πρωταρχικά οφείλονται στο ΔΝΤ, και στις κοινωνικές δαπάνες. Κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι περιορίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας για έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους καθώς και τις αρχές της ευρωζώνης επειδή δεν επιτρέπουν την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στην Αθήνα πριν να υιοθετήσει έναν νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόσβαση στις αγορές και ενόψει της κορύφωσης των υποχρεώσεών μας την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι ειδικοί περιορισμοί από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των δόσεων θα κάνουν αδύνατο για την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος» έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή που αποκάλυψαν οι Financial Times.

Οι λεπτομέρειες της χθεσινής επτάωρης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην γερμανική καγκελαρία αποκαλύπτονται σιγά-σιγά. Στο αίτημα που είχε θέσει ο κ. Τσίπρας στην κυρία Μέρκελ με την επιστολή του όμως, η δημόσια απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι οι απόφασεις για τη ρευστότητα λαμβάνονται από το Eurogroup αφού προηγουμένως ληφθούν υπόψη οι απόψεις των θεσμών μάλλον δεν πρέπει να ικανοποίησε την ελληνική κυβέρνηση.

«Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η Καγκελάριος υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει γίνει αυτή η συζήτηση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μόνο μια αρχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. 

Στο άλλο κρίσιμο θέμα των επανορθώσεων, η κυρία Μέρκελ είπε ότι από πολιτικής πλευράς για τη Γερμανία το θέμα έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, πρόσθεσε, «γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες ήταν οι συνθήκες και πόσο υπέφεραν οι Έλληνες και γι' αυτό δημιουργήθηκε το ταμείο του μέλλοντος, το οποίο θα συνεχιστεί».

«Δεν φτάσαμε σήμερα σε κάποιο συμπέρασμα, αλλά θα το συζητήσουμε ξανά», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανιας.  

Στις δηλώσεις της ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της ΕΕ και του ευρώ και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. «Έχουμε ζεστές και στενές επαφές με τους Έλληνες, υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν στη Γερμανία, ενώ ο κ. πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι εκατομμύρια οι Γερμανοί τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Κάναμε έναν πρώτο γύρο συζητήσεων για το ποιες είναι οι αναγκαιότητες. Πώς πρέπει να θέσουμε το θέμα μίας γέφυρας. Τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι σαφή. Το ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν, θα κριθεί από τους θεσμούς. Μία προϋπόθεση είναι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μία εύρωστη χώρα, να αντιμετωπίσει το θέμα της ανεργίας, να βγει από το τέλμα και αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις». 

Τσίπρας: Νέο μείγμα πολιτικής και δημοσιονομική προσαρμογή

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ και είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για μία σειρά θεμάτων που αφορούν το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά και τις διμερείς σχέσεις. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το διάλογο για να γεφυρωθούν οι διαφορές, όπου υπάρχουν. Όπως είπε και η κυρία Μέρκελ, είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο από το να μιλάμε ο ένας για τον άλλο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.  

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε, υπογραμμίζοντας δύο βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης: η πρώτη είναι ότι η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε χρόνια εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που, παρά το γεγονός ότι ήταν πρωτοφανές σε ένταση και διάρκεια, δεν ήταν success story, γιατί χάσαμε 25% του ΑΕΠ μας και δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, έφερε μεγάλη ανεργία και διόγκωσε το δημόσιο χρέος. Επίσης, αυτά τα πέντε χρόνια υπήρξε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. 

Η δεύτερη βασική θέση, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι “παρά ταύτα, είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνει οι ξένοι, ότι δεν φταίμε εμείς καθόλου γι' αυτά. Υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν να μπει η χώρα στην κρίση, αλλά τα πέντε χρόνια δεν βοήθησαν να αντιμετωπιστούν. Το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε, είναι να μην γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε αυτά τα χρόνια, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα της πολιτικής, για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες. Στοχός μας είναι οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς”. 

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «η συζήτηση ήταν γόνιμη, ώστε να προσδιορίσουμε κοινούς τόπους αλλά και διαφορές» και πρόσθεσε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε μία διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα: «Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ούτε οι Γερμανοί φταίνε για τα δεινά μας». 

«Το δεύτερο είναι να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κρατά καθηλωμένη την Ελλάδα», είπε και ζήτησε τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης και τη συνδρομή της γερμανικής δικαιοσύνης για την υπόθεση της Siemens.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές που έρχονται από το παρελθόν. Το θέμα του δανείου και των επανορθώσεων είναι πρωτίστως ηθικό και όχι υλικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση. “Για να μην ξαναβρούμε ποτέ μπροστά μας παρόμοιους ολοκληρωτισμούς” εξήγησε ο κ. Τσίπρας 

Κλείνοντας, ανέφερε ότι η Ευρώπη βασίζεται σε ένα διπλό σεβασμό: από τη μία είναι ο σεβασμός των συνθηκών και από την άλλη ο σεβασμός στη δημοκρατία.

«Δεν ήρθα στο Βερολίνο για να ζητήσω χρήματα»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι “δεν ήρθε στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα για τους μισθούς και τις συντάξεις στην Ελλάδα”. 

Ανέφερε ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά προβλήματα που η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε από την προηγούμενη. 

“Τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά και τα κληρονομήσαμε, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν υλοποίησαν προγράμματα, στα οποία είχαν δεσμευτεί και δεν έχουν εκταμιευτεί χρήματα από τον περασμένο Αύγουστο. Δεν ήρθαμε για να μιλήσουμε για τα γνωστά προβλήματα, αλλά για να βρούμε λύσεις για να πάμε μπροστά όταν βρθεί το κοινό πολιτικό πλάισιο μπορούν να βρεθούν λύσει και στα θεσμικό πεδίο” ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Σε ερώτηση για κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόθεση η ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει κτίρια της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Δεν ισχύει ούτε για το Γκαίτε. Το θέμα των επανορθώσεων, είπε ο κ. Τσίπρας, για την Ελλάδα έχει ηθική διάσταση. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι "η κυρία Μέρκελ είναι μία πολιτικός που ακούει". Αναφέρθηκε ακόμη στο δημοσίευμα του Spiegel, λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά άδικο και για την καγκελάριο και για το γερμανικό λαό. Θύμισε ότι και όταν υπήρξε η γελοιογραφία της Αυγής, “έβαλε τις φωνές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης