ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπέρ της κατεπείγουσας διαδικασίας του νομοσχεδίου των 100 δόσεων

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπέρ της κατεπείγουσας διαδικασίας του νομοσχεδίου των 100 δόσεων

Βαλαβάνη: Η διαδικασία εξπρές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να «μην χαθεί ο Απρίλιος» - Βρούστης: Οι «άσχετες μεταξύ τους» διατάξεις του νομοσχεδίου «ξεπερνούν τα όρια του κατεπείγοντος»

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπέρ της κατεπείγουσας διαδικασίας του νομοσχεδίου των 100 δόσεων
Με αλλαγή ρόλων, αλλά την ένταση επί της κατεπείγουσας διαδικασίας να παραμένει στα ίδια επίπεδα ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμών οφειλών προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Υπέρ του κατεπείγοντος χαρακτήρα τοποθετήθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.

Ωστόσο, από τις αντεγκλήσεις επί της διαδικασίας έλειψαν οι κορώνες περί «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος», «κατάλυσης της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και επικράτησης της μνημονιακής δικτατορίας».

Νωρίτερα, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη εξήγησε ότι η διαδικασία εξπρές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να «μην χαθεί ο Απρίλιος» αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να δοθεί παράταση στην προθεσμία χάραξης του αιγιαλού που λήγει στις 31.3.2015 καθώς σε διαφορετική περίπτωση «οι αιγιαλοί και οι παραλίες θα έμεναν χωρίς προστασία».

Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Γιάννης Βρούστης επισήμανε ότι οι «άσχετες μεταξύ τους» διατάξεις του νομοσχεδίου «ξεπερνούν τα όρια του κατεπείγοντος». Σημείωσε πως το νομοσχέδιο προωθεί ρυθμίσεις για τον κώδικα φορολογίας, αλλαγές στους φορολογικούς ελέγχους και καταργήσεις οργανισμών που απαιτούν, «μελέτη, χρόνο, διάλογο και ακρόαση φορέων».
Κλείσιμο

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης (ΠΟΤΑΜΙ) πρότεινε να αφαιρεθούν όλα τα άρθρα που είναι άσχετα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Ζητήματα με ΣΔΟΕ και φορολογικά δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα» είπε επίσης ότι «το άρθρο 21 (αλλαγές στον κώδικα φορολόγησης εισοδήματος) είναι τεράστια αλλαγή και δεν μπορεί να πάει με κατεπείγουσα διαδικασία».

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντλήσει άμεσα έσοδα και δεν θέτει σε επανεκκίνηση την οικονομία, όπως τιτλοφορείται. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ακολουθεί τη νομοθετική πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και πρόσθεσε πως: «Η αποσπασματική νομοθέτηση δημιουργεί ερωτηματικά την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση δεν μας έχει δώσει το πλαίσιο συμφωνίας με τους εταίρους». Ζήτησε τέλος να αποσυρθεί το άρθρο που αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) εξήγησε πως: «Δεν μπορούν να συζητηθούν με κατεπείγουσα διαδικασία διατάξεις που αφορούν σε τριγωνικές συναλλαγές. Διατάξεις για το ΣΔΟΕ, συγχωνεύσεις οργανισμών και εκχώρηση όλης της δημόσιας περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ» και πρότεινε να προτιμηθεί η επείγουσα διαδικασία.


Εσωκομματική δυσφορία για ΤΑΙΠΕΔ και αιγιαλό
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, τουλάχιστον τέσσερις με πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει διαφωνίες για ορισμένες από τις προωθούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η δυσφορία προέρχεται από το περιεχόμενο του άρθρου 24 που παραχωρεί όλη τη δημόσια περιουσία στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να λαμβάνει άμεσα μέριμνα για την κατεύθυνση των εσόδων από την αξιοποίηση της. Επίσης, προβληματισμός υπάρχει και για την διάταξη που αφορά στον αιγιαλό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης