Στα Κατεχόμενα γιόρτασε την εισβολή ο Γκιουλ

Στα Κατεχόμενα γιόρτασε την εισβολή ο Γκιουλ

Με στρατιωτική παρέλαση των κατοχικών στρατευμάτων και πτήσεις της ακροβατικής Μοίρας αεροσκαφών εορτάστηκε στο ψευδοκράτος η 40η επέτειος της εισβολής στην Κύπρο

Στα Κατεχόμενα γιόρτασε την εισβολή ο Γκιουλ
Με στρατιωτική παρέλαση των κατοχικών στρατευμάτων και πτήσεις της ακροβατικής Μοίρας αεροσκαφών «Τουρκικά Αστέρια» εορτάστηκε στο ψευδοκράτος η 40η επέτειος της εισβολής στην Κύπρο, την οποία παρά την διεθνή καταδίκη επιμένουν να ονομάζουν «ειρηνευτική επιχείρηση».

Επίσης, για ακόμη μία φορά τουρκικά αεροσκάφη και πλοία παραβίασαν τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, ενώ έγιναν πτήσεις και πάνω από την πράσινη γραμμή με ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Την παρέλαση παρακολούθησε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ η παρουσία του οποίου στα Κατεχόμενα χαρακτηρίστηκε από τη Λευκωσία ως προκλητική, σε μια περίοδο που αναζητείται λύση του Κυπριακού με διαπραγματεύσεις.

«Εναλλακτικές λύσεις»

Κλείσιμο
Ο κ. Γκιουλ σε δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη ότι είναι εφικτή μια λύση ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, «στη βάση της θέλησης των δύο συνιδιοκτητριών κοινοτήτων του νησιού», είπε όμως ότι εναλλακτικές λύσεις μπορούν επίσης να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση» πριν από 40 χρόνια αποτελεί σημείο καμπής για την Κύπρο, λέγοντας ότι όλοι θα πρέπει να εκτιμήσουν το γεγονός ότι επέφερε ειρήνη και ηρεμία στον τόπο, τη στιγμή που σήμερα επικρατεί η βία και η τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.

Ανέφερε εξάλλου ότι κανείς δεν πρέπει να αναμένει από τους Τουρκοκύπριους να καταστούν μειονότητα σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος.

«Είναι καιρός να λυθεί το πρόβλημα» συνέχισε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά αναμένει να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατό, με την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης που θα επικυρωθεί μέσω δημοψηφισμάτων. «Μια συνολική λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι επικρατούν θετικές συνθήκες για μια τέτοια έκβαση.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η λύση θα δώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά πρόσβαση στην τουρκική αγορά, που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή.

Ανέφερε τέλος ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να άρουν τα «εμπάργκο» κατά των Τουρκοκυπρίων.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ αναχώρησε από τα κατεχόμενα. Ήταν η τελευταία του επίσκεψη εκτός Τουρκίας με την ιδιότητα του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Πραγματικότητες» και για τον Έρογλου

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε για λύση στη βάση των «πραγματικοτήτων».

Όταν η τουρκική πλευρά μιλάει για «πραγματικότητες» εννοεί την αποδοχή της παραμονής των εποίκων, της «κυριαρχίας» του ψευδοκράτους και των εδαφικών τετελεσμένων της κατοχής. Ο Έρογλου στην ομιλία του ανέφερε πως δεν πρίκειται να υπάρξει επιστροφή στη προ του 1974 κατάσταση. Χαρακτήρισε την ημέρα της εισβολής, ημέρα «αναγέννησης, ειρήνης και ελευθερίας» για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι «απελευθερώθηκαν συνεπεία της τουρκικής ειρηνευτικής επιχείρησης».

Αναφέρθηκε επίσης στην «ειλικρινή του βούληση» για λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του εργάζονται σκληρά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Είπε ακολούθως ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν διαθέτει παρόμοια βούληση για λύση και προσπαθεί να παρουσιάσει την τουρκοκυπριακή πλευρά ως αδιάλλακτη. Ζήτησε ακόμη από όλους να διερωτηθούν για ποιόν λόγο η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει στις διαπραγματεύσεις τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν.

Έκανε λόγο για τον οδικό χάρτη πέντε σημείων που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις και είπε ότι αναμένει μια απάντηση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους, στις 24 Ιουλίου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης