Βενιζέλος: Απολύτως βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Βενιζέλος: Απολύτως βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Δεν έχει πληρώσει κανένας Ευρωπαίος ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα - Δεν ζητούνται πολιτικές χάρες και πολιτική διαπραγμάτευση ή παράκαμψη των αριθμών

Βενιζέλος: Απολύτως βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο, παρόλο που ορισμένοι δεν μπορούν να πειστούν ότι συμβαίνει αυτό, καθώς είναι βαθιά πεπεισμένοι ότι έχουν πληρώσει πολλά χρήματα για την Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, στο συνέδριο «Τολμήστε για τη Δημοκρατία», (υπό τη διοργάνωση των Le Nouvel Observateur - Καθημερινή - Μέγαρο Μουσικής).

Ανέφερε, επιπλέον, πως όταν απευθύνεται σε ένα γερμανικό ή ευρωπαϊκό ακροατήριο επισημαίνει ότι δεν έχει πληρώσει κανένας Ευρωπαίος ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα και πως «αν αποτύχουμε θα χάσουν και οι εταίροι μας λεφτά».

Κλείσιμο
Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν ζητούνται πολιτικές χάρες και πολιτική διαπραγμάτευση ή παράκαμψη των αριθμών, αλλά θεσμικοί συνομιλητές με νομιμοποίηση και ικανότητα λήψης αποφάσεων, που θα συζητήσουν επί τεχνικής βάσης, αλλά σοβαρά και στρατηγικά. Παράλληλα, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα ως «εργαστήριο της κρίσης» κρίνεται η ικανότητα της Ευρώπης να παρουσιάσει «ένα ευρωπαϊκό αφήγημα άλλου τύπου» και σημείωσε ότι πρέπει ως τον Μάιο η Ευρώπη να πει νέα, πιο ολοκληρωμένα και πιο πρωτότυπα πράγματα στους πολίτες της.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Ελλάδας, έκανε λόγο για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε με τα προγράμματα προσαρμογής. «Η αλληλεγγύη εκδηλώνεται, αλλά εκδηλώνεται υπό πολύ αυστηρούς όρους που έχουν συνέπειες», είπε και πρόσθεσε ότι οι συνέπειες δεν είναι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής, αλλά ότι «το πιο κρίσιμο αντάλλαγμα είναι το ιδεολογικό και το αισθητικό», η αντίληψη, όπως εξήγησε, ότι π.χ. αν το φρέσκο γάλα δεν έχει διάρκεια εννέα αλλά πέντε ημερών, δεν θα πάρεις τη δόση.

«Υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα αλληλοκατανόησης», ανέφερε. Παράλληλα, μίλησε για δημοσιονομικό θαύμα από πλευράς του λαού και πρόσθεσε ότι η χώρα ταλαιπωρείται.
Αναφερόμενος στο πώς αντέδρασε η Ε.Ε. στο ξέσπασμα της κρίσης, είπε ότι δεν υπήρχαν μηχανισμοί και ετοιμότητα, αλλά μια ψευδαίσθηση ότι η Ευρωζώνη είναι πλασμένη για φυσιολογικές συνθήκες και ότι κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να διαταραχτεί η «ευρωπαϊκή καντιανή ειρήνη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης