Το πόρισμα για τα 6,3 εκατ ευρώ που απέκρυψαν οι εξαδέλφες Παπακωνσταντίνου

Το πόρισμα για τα 6,3 εκατ ευρώ που απέκρυψαν οι εξαδέλφες Παπακωνσταντίνου

- Στην Προανακριτική  Επιτροπή  θεωρούν ότι από τα  στοιχεία  δικαιολογείται η διαγραφή  των ονομάτων τους από την  λίστα Λαγκάρντ
- Πρόστιμο 10 εκατ ευρώ επέβαλε το ΣΔΟΕ
- Δείτε τα έγγραφα

Το πόρισμα για τα 6,3 εκατ ευρώ που απέκρυψαν οι εξαδέλφες Παπακωνσταντίνου
«Μαύρη» τρύπα ύψους 6.304.688,08 ευρώ εντόπισε το ΣΔΟΕ στα οικονομικά των τεσσάρων συγγενών του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στοιχείο που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ποινική θέση του πρώην υπουργού.

Πρόκειται για τους κ.κ. Ανδρέα Ρωσσώνη, Συμεών Σικιαρίδη, Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου οι οποίοι «εξαφανίστηκαν» από την αυθεντική λίστα Λαγκάρντ.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα από το ΣΔΟΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν «αδήλωτες» καταθέσεις και κατ επέκταση εάν ωφελήθηκαν από το γεγονός ότι τα ονόματά τους σβήστηκαν από την λίστα.

Τα ευρήματα των ελεγκτών είναι αμείλικτα καθώς δείχνουν ότι οι συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν φορολογητέα ύλη που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρω.

Στοιχείο που μετατρέπει πλέον και το αδίκημα της νόθευσης σε κακούργημα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ελέγχεται και για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.
Κλείσιμο

Πιο αναλυτικά, μετά και τις εξηγήσεις που κλήθηκαν να δώσουν στους ελεγκτές οι: Ανδρέας Ρωσσώνης  – Μαρίνα Παπακωνσταντίνου και Συμεών Σικιαρίδης – Ελένη Παπακωνσταντίνου, «το μη δηλωθέν εισόδημα κατά χρήση (χρήσεις από 1997 έως και το 2011) διαμορφώνεται ως ακολούθως:

ΡΩΣΣΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Σύνολο 1.457.210,48 ευρώ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΝΑ: Σύνολο 193.499,47 ευρώ

ΣΙΚΙΑΡΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ : Σύνολο 1.666.318,05 ευρώ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΛΕΝΗ: Σύνολο 2.987.660,08 ευρώ


Να σημειωθεί πως, η σχετική έκθεση του ΣΔΟΕ αναφέρει πως  «οι ενέργειες της υπηρεσίας μας κατέτειναν στον έλεγχο των εισοδημάτων των Σικιαρίδη Συμεών, Παπακωνσταντίνου Ελένης, Ρωσσώνη Ανδρέα και Παπακωνσταντίνου Μαρίνα του Μιχήλ , σύζυγο Ανδρέα Ρωσσώνη και ειδικότερα στον προσδιορισμό των εισοδημάτων που απέκτησαν κατά το χρονικό διάστημα, από 1.1.1997 εως 31.12.2011 και αποτελούν φορολογητέα υλη, καθώς και στον υπολογισμό των εισοδημάτων τους, που δήλωσαν κατά το ίδιο ως άνω διάστημα  προκειμένου περαιτέρω εκ της συγκρίσεως αυτών να διακριβωθεί τυχόν τέλεση ποινικού αδικήματος οικονομικής φύσεως και κυρίως φοροδιαφυγής».

Πάντως, η έκθεση σημειώνει ότι «δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε ότι οι Παπακωνσταντίνου Ελένη, Παπακωνσταντίνου Μα΄ρινα, Συμεών Σικιαρίδης και Ρωσσώνης Ανδρέας μια ημέρα πριν  από την λήξη της προθεσμίας των 10 ημερών για την έκθεση απόψεων επι των διαπιστωθέντων παραβάσεων και παροχή διευκρινήσεων επι συγκεκριμένων συναλλαγών αιτήθηκαν δια του πληρεξούσιου δικηγόρου τους δίμηνο προθεσμία και ότι το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από την υπηρεσία μας» καθώς και ότι επιπρόσθετα δικαιολογητικά που κατέθεσαν ο κ. Σικιαρίδης και η η κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου στις 6.6.2013 δεν ελήφθησαν υπόψη καθώς οι εκθέσεις είχαν ήδη συνταχθεί.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν προχωρήσει σε έγγραφη διαμαρτυρία προς το ΣΔΟΕ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η κινούμενη εναντίον μας διαδικασία είναι πολλαπλά έκνομη. Εντεύθεν θα ασκήσουμε όλα τα κατ αυτής δικαιώματά μας».

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός φάκελος που απέστειλε το ΣΔΟΕ στην προανακριτική αριθμεί 354 σελίδες καθώς πέραν της 14σέλιδης έκθεσης συμπερασμάτων που δημοσιεύεται παρακάτω, περιλαμβάνονται ακόμα τέσσερις ξεχωριστοί τόμοι για κάθε ένα από τα ελεγχόμενα πρόσωπα, αναλυτικά στοιχεία για κινήσεις λογαριασμών, εισοδήματα και ακίνητη περιουσία.

Αύριο στην προανακριτική οι εξαδέλφες
Να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΣΔΟΕ σηματοδοτεί και την έναρξη του τελευταίου σταδίου της προανακριτικής επιτροπής. Ειδικότερα, αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένη η κατάθεση των Ελένης και Μαρίνας Παπακωνσταντίνου ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η εξέταση των συζύγων τους. Τελευταίος, θα εξεταστεί ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα παραλάβει σήμερα την δικογραφία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του.

Όμως, σε κάθε περίπτωσή, από τα αδιάψευστα στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από τα έγγραφα που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές και από την έκθεση του ΣΔΟΕ, ο πρώην υπουργός αναμένεται να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο με τουλάχιστον δύο κακουργήματα: νόθευση και απιστία.
Αμφισβητούν το πόρισμα
Ανδρέας Ρωσσώνης, Συμεών Συκιαρίδης, Μαρίνα και Ελένη Παπακωνσταντίνου έστειλαν δήλωση διαμαρτυρίας προς το ΣΔΟΕ, διότι -όπως υποστηρίζουν- δεν τους δόθηκε προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να προσκομίσουν και άλλα στοιχεία που θα δικαιολογούσαν τα έσοδά τους.

Σημειώνεται ότι από το ΣΔΟΕ τους είχε δοθεί αρχικά προθεσμία δέκα ημερών και ζήτησαν να παραταθεί για άλλους δύο μήνες.

Στη δήλωση - διαμαρτυρία, την οποία υπογράφουν και οι τέσσερις, αναφέρουν: «Επιφυλασσόμεθα όλων των δικαιωμάτων μας. Παρά το νόμο δεν μας δώσατε επαρκή προθεσμία απάντησης. Αναγκαστήκαμε έτσι, εκ των ενόντων, στην ανάδειξη από μνήμης στοιχείων εκτεινομένων σε βάθος πολλών ετών. Κατά τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού διατηρούμε το δικαίωμα να επανέλθουμε. Συμπερασματικά, αρνούμαστε κάθε πορισματική απόληξή σας, υπό την ειδικότερη δήλωση ότι οι λογαριασμοί μας έχουν τηρηθεί κατά την λογιστική τάξη που εκάστοτε ίσχυε, κατά νόμον, στη διαδρομή των εδώ κρισίμων ετών».




























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης