Σηκώνουν τα χέρια ψηλά για τη φοροδιαφυγή!

Σηκώνουν τα χέρια ψηλά για τη φοροδιαφυγή!

«Το μεν ΣΔΟΕ κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους, οι εφορίες βεβαιώνουν φόρους, αλλά δεν κάνουν έλεγχο» είπε ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Σηκώνουν τα χέρια ψηλά για τη φοροδιαφυγή!
«Αποκαρδιωτικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της πάταξης της φοροδιαφυγής ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, εξηγώντας ότι από τα 11 δισ. ευρώ συνολικής φοροδιαφυγής, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να βεβαιώσουν μόλις 130 εκατομμύρια ευρώ και η Αρχή να δεσμεύσει τα 97 εκατ. ευρώ!

Επιπροσθέτως, ο κ. Νικολούδης είπε στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως οι αρμόδιες αρχές δεν του έχουν δώσει τη «λίστα Λαγκάρντ» για έλεγχο. Τόνισε όμως πως οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να «χειριστούν άμεσα» 497 ύποπτες υποθέσεις που έχει εντοπίσει η Αρχή.

Συγκεκριμένα, είπε ότι μεταξύ αυτών των υποθέσεων εντοπίζονται φυσικά πρόσωπα τα οποία αν και δηλώνουν εισόδημα ύψους 7.500 ευρώ βρέθηκαν με καταθέσεις 350.000 ευρώ.

Κλείσιμο
Πρόσθεσε δε ότι «αυτή την πληροφορία την στείλαμε στη Δ.Ο.Υ για να την ελέγξει. Να διαπιστώσει εάν υπάρχει φοροδιαφυγή και από την Δ.Ο.Υ μας απάντησαν «και εμείς τι να την κάνουμε αυτή την πληροφορία;»!

Πέραν αυτών, ο κ. Νικολούδης ανέφερε ότι στα περίπου 30.000 «πόθεν έσχες» που έχουν καταθέσει οι υπόχρεοι έχουν εντοπιστεί 337 «προβληματικά» μεταξύ των οποίων 8 γενικοί γραμματείς, 46 μηχανικοί, 26 δημοσιογράφοι και αρκετοί άλλοι.

Επίσης, ο πρόεδρος έκρινε τις επιδόσεις της Αρχής «ικανοποιητικές» εξηγώντας ότι από το 1997 έως το 2011 έχουν δεσμευτεί 217 εκατ. ευρώ, το 2011 δεσμεύτηκαν 223 εκατ. ευρώ και το 2012 238 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το σύνολο των 238 εκατ. ευρώ κατανέμεται ως εξής:

-       Για παθητική δωροδοκία δεσμεύτηκαν 957.750 ευρώ

-       Για εμπορία ανθρώπων 72.288 ευρώ

-       Για φοροδιαφυγή 97.931.473 ευρώ

-       Για προστασία οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων 5.282.721 ευρώ

-       Εγκληματική οργάνωση 8.788.139 ευρώ

-       Κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση ανω των 6 μηνών 125.240.587 ευρώ

Πάντως αίσθηση προκάλεσαν και όσα ανέφερε ο κ. Νικολούδης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει να στελεχώσει την Αρχή σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έχω όλα τα απ' έξω με τρομοκρατίες, εκβιαστές και εγκληματίες αλλά ο εφιάλτης μου είναι τα προβλήματα που μου βάζουν κάθε φορά που θέλω να αποσπάσω ένα υπάλληλο στην υπηρεσία μου. Ο καθένας έχει ένα φέουδο και δεν θέλει να του πάρουν τους υπαλλήλους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης