Οι οικονομικοί εισαγγελείς επαναφέρουν την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

Οι οικονομικοί εισαγγελείς επαναφέρουν την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση Παπανδρέου που προσπάθησε με πόρισμα-παρωδία να βγάλει «λάδι» Παπακωνσταντίνου – Γεωργίου

Οι οικονομικοί εισαγγελείς επαναφέρουν την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ
Μείζον πολιτικό ζήτημα δημιουργούν τα ευρήματα της έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων που τους οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για το έλλειμμα του 2009 καθώς εκθέτουν πλήρως την σχετική κοινοβουλευτική έρευνα και αφήνουν υπόνοιες συγκάλυψης. 

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας που τότε άνηκε στο ΠΑΣΟΚ έβγαζε «λάδι» τόσο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όσο και τον εκλεκτό του πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και απέδιδε πολιτικές ευθύνες στον τελευταίο «γαλάζιο τσάρο» της Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου. 

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2012, η Βουλή, μετά από πρόταση 111 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποφασίζει να συστήσει εξεταστική επιτροπή «σχετικά με το έλλειμμα του 2009 και τους παράγοντες, που οδήγησαν στην αμφισβήτηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων». Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ των οποίων η κυρία Ζωή Γεωργαντά και ο κ. Νίκος Λογοθέτης, Τα δύο στελέχη ανέφεραν ότι οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Γεωργίου «φούσκωσαν» τα στατιστικά στοιχεία της οικονομίας και κυρίως το μέγεθος του ελλείμματος προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ.
Κλείσιμο

Τελικά, το πόρισμα της πλειοψηφίας, δηλαδή των βουλευτών του ΠΑΟΣΚ που μετείχαν στην επιτροπή, υποστήριζε πως όχι μόνο δεν παραποιήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας αλλά αντιθέτως τα Greek Statistics απέκτησαν την χαμένη τους αξιοπιστία. Με τον τρόπο αυτό, φρόντισαν να «αθωώσουν» τόσο τον τότε υπουργό όσο και τον εκλεκτό του στην υπηρεσία κ. Γεωργίου, για τον οποίο σήμερα οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν άσκηση ποινικής δίωξης.

Μια απλή αντιπαραβολή τον βασικών σημείων του πορίσματος και των διώξεων που ζητούν οι εισαγγελείς αποκαλύπτει την ανικανότητα των μελών εκείνης της επιτροπής ή ακόμα χειρότερα την προσπάθειά τους να καλύψουν πλήρως τους ποινικά κολάσιμους και πολιτικά εγκληματικούς χειρισμούς που οδήγησαν την χώρα στον μηχανισμό στήριξης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γρηγόρης Πεπόνης ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και των μελών της Κωνσταντίνου Μολφέτα προϊσταμένου διεύθυνσης εθνικών λογαριασμών και της Ευσταθίας Ξενάκη, προϊσταμένης γενικής διεύθυνσης στατιστικής. Οι ποινικές διώξεις αφορούν στα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του δημοσίου, ενώ για τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ζητείται επιπλέον δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Ο κ. Πεπόνης, που ερεύνησε την υπόθεση, ζητά η σχετική δικογραφία να διαβιβαστεί σε ανακριτή του νόμου 4022 περί διαφθοράς και να διερευνηθεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί ή συμμετοχή άλλων προσώπων σε αυτές τις πράξεις ή αν προκύπτουν άλλα αδικήματα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στις οποίες είχε προβεί η κ. Γεωργαντά το έλλειμμα του 2009, είχε διογκωθεί τεχνητά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Με βάση τις συγκεκριμένες καταγγελίες, ξεκίνησε και η εξεταστική επιτροπή τις δικές της έρευνες. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι στην πορεία των ερευνών προέκυψαν συνταρακτικά στοιχεία όπως η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» που ανέφερε ότι ο κ. Γεωργίου τους πρώτους μήνες της θητείας τους στην ΕΛΣΤΑΤ παρέμενε στέλεχος και του ΔΝΤ, στο δια ταύτα του πορίσματος αναφερόταν – μεταξύ άλλων - :

• «Δεν διαπιστώθηκε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, που ανέλαβε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009»

• «Δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες στην εφαρμογή της προβλεπόμενης μεθοδολογίας»

• Δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες κατά την ένταξη 17 φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, από τις 21 που εξετάστηκαν, στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. 

• Δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες κατά τον συνυπολογισμό των χρεών των νοσοκομείων και των ελλειμμάτων των ΟΚΑ , κατά την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος. 

• Δεν διαπιστώθηκαν παρεμβάσεις στο έργο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. , αντίθετα κατέστη σαφές ότι για πρώτη φορά τα εθνικά στατιστικά μας στοιχεία αξιολογήθηκαν και παρήχθησαν υπό το καθεστώς πλήρους επαγγελματικής ανεξαρτησίας, αντικειμενικότητας και αμεροληψίας του αρμόδιου εθνικού φορέα».

Επιπροσθέτως, επιχειρήθηκε η απαξίωση των καταγγελιών Γεωργαντά με έωλες εκτιμήσεις ότι οι «δυσλειτουργίες» στο ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ « οφειλόταν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις των μελών του με τον Πρόεδρο της Αρχής, οι οποίες, όμως, δεν αφορούσαν τα στατιστικά στοιχεία και την ακολουθούμενη μεθοδολογία».
Να σημειωθεί ότι από εκείνη την εξεταστική «παρωδία» είχαν αποχωρήσει η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός του ΛΑΟΣ.
 
Πολιτικές αντιδράσεις

Πάντως οι εξελίξεις στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ προκάλεσαν αμφίπλευρες πολιτικές αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με ανακοίνωσή του ασκεί κριτική στην δικαστική απόφαση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «οι οικονομικοί εισαγγελείς, άσκησαν δίωξη εναντίον της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ, που κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία σε έναν τομέα καθοριστικό για την χώρα και τους Έλληνες» και προσθέτοντας: «Σήμερα, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε μια ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, παραμένουν στο απυρόβλητο. Φαίνεται ότι, οι οικονομικοί εισαγγελείς "βλέπουν" πρόβλημα, μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας. Έτσι υπηρετούν τη δικαιοκρατία».

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί «ευχάριστος» προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα διαχειριστούν μια ακόμα υπόθεση που σκάει στην αυλή του ΠΑΣΟΚ. Ως αυτή την στιγμή, το επιτελείο δεν έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, παρά ταύτα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα πρόταση από την αξιωματική αντιπολίτευση για κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Πιο επιθετικός, εμφανίζεται ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά καλώντας τον να σταματήσει να «προστατεύει τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος αναφέρει: «Σήμερα Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σε συνδυασμό με το ν. 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός: Για πόσο καιρό ακόμη σκοπεύετε να διατηρήσετε στη θέση του τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου προστατεύοντας έτσι τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Επιπροσθέτως, στην Ολομέλεια ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς επισήμανε «ήρθαν οι διώξεις για την ΕΛΣΤΑΤ. Ο εισαγγελέας ζητά να αναζητηθούν και οι ηθικοί αυτουργοί δηλαδή ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Να μην επαναπαύονται. Σε λίγο Προανακριτική και γι΄ αυτούς».

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Α. Γεωργίου, προέδρου και μονοκράτορα στην ΕΛΣΤΑΤ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να ποιεί την νήσσα. Ο προστατευόμενος του ΔΝΤ, που βαρύνεται με αδιαφανείς και περίεργες διαδικασίες προσδιορισμού του ελλείμματος, καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η ελληνική κοινωνία εξαιτίας συγκεκριμένων επιλογών βιώνει μαρτυρικές στιγμές, ενώ η κυβέρνηση, με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, απάλλαξε -άκουσον, άκουσον!- τον κ. Γεωργίου από την υποχρεωτική του λογοδοσία προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο του επέστρεψε τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που κατέβαλε για να προσλάβει δύο Ολλανδέζες φίλες του, εκ των οποίων η μία είναι… μουσικός. Η κυβέρνηση ακόμα ανέχεται την παραμονή του κ. Γεωργίου στη θέση του» και καταλήγει: «Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη του κ. Γεωργίου για τα ανομήματά του εις βάρος της χώρας προκαλεί ευθέως το αξιόπιστο της ΝΔ, η οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα επαναφέρει το ζήτημα της εξέτασης του φακέλου ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης