Η Βουλή θα διερευνήσει τις ευθύνες Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ

Η Βουλή θα διερευνήσει τις ευθύνες Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ

Επόμενο βήμα η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο που χάθηκε το CD από το γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών

Η Βουλή θα διερευνήσει τις ευθύνες Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ
Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να διαβιβάσουν την υπόθεσης της χαμένης λίστας Λαγκαρντ στη Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για τη διερεύνηση «πράξεων ή παραλείψεων» των πρώην υπουργών Οικονομικών κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, «εξηγούν» οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, σε σημείωμα που «συνοδεύει» την αποστολή της σχετικής δικογραφίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς «στέκονται» στα κομβικής σημασίας ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνά τους με πλέον εντυπωσιακό το σχεδόν απίστευτο γεγονός και πραγματικό πλέον περιστατικό, ότι η περιβόητη λίστα δεν πρωτοκολλήθηκε και δεν καταχωρήθηκε ποτέ στο υπουργείο Οικονομικών, αν και παρελήφθη από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου τον Οκτώβριο 2010 μέσω της διπλωματικής οδού, όπως είχε συμφωνηθεί με τη γαλλική κυβέρνηση.

Το στοιχείο αυτό προέκυψε από το απαντητικό έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Στουρνάρα στο αίτημα των δυο εισαγγελέων να τους αποστείλει το αρχικό CD που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο συνόδευε το υλικό κατά την παράδοσή του αλλά και ο αριθμός πρωτοκόλλου που έλαβε το αρχείο. Η απάντηση του κ. Στουρνάρα ήταν ότι το επίμαχο υλικό δεν πρωτοκολλήθηκε ποτέ στο υπουργείο Οικονομικών, ούτε και στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου υπάρχει σήμερα το αρχείο με την περιβόητη λίστα.

Κλείσιμο
Στην ουσία οι δυο εισαγγελείς με την κίνησή τους αυτή αμφισβητούσαν ευθέως την γνησιότητα της λίστας που έχουν στα χέρια τους και η οποία τους παραδόθηκε αρχές Οκτωβρίου από τον νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλο. Το αρχείο αυτό διαβιβάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος μόλις τότε είχε …θυμηθεί ότι το είχε κρατήσει στο προσωπικό του αρχείο!

Μάλιστα, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης γνωστοποιούσαν στον κ. Στουρνάρα πως αν δεν τους αποσταλεί το αρχείο με τα ονόματα των περίπου δυο χιλιάδων μεγαλοκαταθετών στην HSBC θα ζητούσαν από τις αρμόδιες γαλλικές αρχές μέσω δικαστικής συνδρομής να λάβουν το επίμαχο υλικό. Έτσι, εξάλλου, θα μπορούσαν να ελέγξουν αν το CD που έχουν στα χέρια τους είναι το γνήσιο ή υπέστη αλλοιώσεις.

Στο έγγραφό τους, οι δυο εισαγγελείς  αναφέρουν ότι πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή τα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν στη διαδρομή της λίστας Λαγκαρντ και αφορούν σε πράξεις ή παραλείψεις των πρώην υπουργών σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ακόμη, επισημαίνουν πως η υπόθεση διερευνάται με αυτεπάγγελτη παρέμβαση του κ. Πεπόνη και ότι τον Ιούνιο του 2011 και με την μετακίνηση του κ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών σε άλλο υπουργείο, ενημερώθηκε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Ι. Διώτης για τη λίστα, την προέλευση της και παράλληλα του παραδόθηκε το σχετικό αρχείο τμε τη μορφή USB. Ακόμη, αναφέρονται στην δική τους παραγγελία για αξιοποίηση της λίστας από το ΣΔΟΕ πριν από μερικές εβδομάδες και ενώ διενεργούσαν την έρευνα τους, δεδομένου ότι το υλικό αυτό παρέμεινε αναξιοποίητο σε με άλλα ευρωπαϊκά κράτη που κατάφεραν να εισπράξουν από την αξιοποίησή του τεράστια ποσά.

Πλέον, η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρμόδιου για το οικονομικό έγκλημα Νίκου Παντελή, ο οποίος την μελετά όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Τα μη πολιτικά πρόσωπα

Και μπορεί η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα να έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή, η υπόθεση ωστόσο ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων παραμένει ανοιχτή. Οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς έχουν πάρει καταθέσεις από τους πρώην ειδικούς γραμματείς του ΣΔΟΕ κ.κ. Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη. Και οι δυο κλητεύθηκαν ως ύποπτοι και έδωσαν εξηγήσεις με γραπτά υπομνήματα υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν έλαβαν επίσημη εντολή για διερεύνηση της λίστας Λαγκαρντ. Ως προς την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των κ.κ. Καπελέρη και Διώτη οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται να αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες. Αν δηλαδή θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους ή όχι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης