Βαριά πληγωμένη η ΝΔ από την ψηφοφορία

Βαριά πληγωμένη η ΝΔ από την ψηφοφορία

Προβληματισμός στη Συγγρού για τις επόμενες κινήσεις των διαγραφέντων –Επιμονή για εκλογές άμεσα καθώς “ακόμη και με 25% θα έχουμε πιο πολλές έδρες, λόγω πριμοδότησης στο πρώτο κόμμα”

Βαριά πληγωμένη η ΝΔ από την ψηφοφορία
Βαριά πληγωμένη και διχασμένη βγήκε η ΝΔ από την διαδικασία της ψηφοφόριας για την έγκριση του πακέτου των μέτρων που συμφωνήθηκε με την Τρόικα ενώ για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε ο κ. Αντώνης Σαμαράς και η πολιτική του.

Η ΝΔ έχασε το ένα τέταρτο της κοινοβουλευτικής της δύναμης αφού 21 βουλευτές της καταψήφισαν και αμέσως τέθηκαν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ενώ αναμένεται να συνεδριάσει και το Πειθαρχικό Συμβούλιο για να τεθούν και τυπικά εκτός κόμματος.

Επιπλέον ο πρόεδρος του κόμματος έχει δηλώσει δημοσίως ότι οι βουλευτές που διαγράφονται αλλά και οι πολιτευτές που εμφανίζονται “βασιλικότεροι του βασιλέως” και επιχειρηματολογούν κατά του δεύτερου μνημονίου δεν είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Κλείσιμο
Με τις νέες ισορροπίες που προέκυψαν στην Βουλή με τις διαγραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Τώρα πια η κυβέρνηση Παπαδήμου στηρίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που του προσφέρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ουσιαστικά συγκυβερνούν. Εκ των πραγμάτων αυτό στερεί τα περιθώρια ελιγμών του κ. Σαμαρά που πλέον χάνει το επιχείρημα ότι απλώς ανέχεται την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Αιφνιδιασμός

Η ηγεσία του κόμματος αιφνιδιάστηκε από την “ανταρσία των βουλευτών” που διεφάνη πρώτη φορά στην σνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το Σάββατο με τις ομιλίες τους. Την Κυριακή το πρωί όταν η ηγεσία συνειδητοποίησε το πρόβλημα οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά μέτρησαν 30 βουλευτές που ήταν έτοιμοι να καταψηφίσουν παρά τις προειδοποιήσεις για διαγραφή. Αμέσως άρχισε ένας μαραθώνιος παρασκηνιακών διεργασιών με σκοπό να τους μεταπείσουν. Αποκορύφωμα ήταν ότι την Κυριακή το βράδυ πριν την ψηφοφορία του συγκέντρωσε ο κ. Σαμαράς στην Βουλή και τους μίλησε σε μία ύστατη προσπάθεια. Είς εξ αυτών έλεγε μετά: “πριν πάρει την απόφαση δεν μας ρώτησε κανείς έβγαλε απλώς μία ομιλία και μας ζήτησε να αλλάξουμε θέση μετά από δύο χρόνια.
Αλλά και το βράδυ που μας μάζεψε μας μίλησε τρια λεπτά με αυταρχισμό και έφυγε. Μας είπε απλώς ότι είναι ανάγκη να ψηφίσουμε και να μην κάνουμε κακό στο κόμμα, αλλά δεν μας έπεισε”.

Τελικά οι προσπάθειες μείωσαν τις διαρροές και εννέα βουλευτές άλλαξαν στάση την τελευταία στιγμή.


Η επόμενη ημέρα βρίσκει λοιπόν τη ΝΔ αποδυναμωμένη. Η γραμμή Σαμαρά που συμπυκώνεται στο ότι “δεν συμφωνούμε με το μνημόνιο, δεν δίνει λύση αλλά το ψηφίζουμε γιατί έτσι αποτρέπουμε προς το παρόν την χρεοκοπία και διατηρούμε ελπίδα για μέλλον” δημιουργεί σύγχυση στην κομματική βάση και στο στελεχικό δυναμικό που εδώ και δύο χρόνια απευθύνονται στον κόσμο με αντιμνημονιακή γραμμή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κώστας Μαρκόπουλος έλεγε: “εδώ και δύο χρόνια έχω βγάλει 184 αντιμνημονιακές ομιλίες, πώς θα ψηφίσω τώρα το δεύτερο Μνημόνιο”. Πολλά στελέχη λένε ότι ο κ. Σαμαράς έχει υποχωρήσει και έχει καταπατήσει όλες τις κόκκινες γραμμές που μόνος του είχε βάλει όταν πήρε την απόφαση να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου και πλέον βρίσκεται σε στρατηγικό κενό. “Αν δεν κατάφερε τώρα να επιβάλλει τις προυποθέσεις με τις οποίες είχε συνοδεύσει την απόφασή του γιατί θα καταφέρει να πετύχει περισσότερα την επομένη των εκλογών” είναι το ερώτημα που πλανάται σε βουλευτές και κομματικά στελέχη.

“Δεν θα μείνουμε άπραγοι”

Φεύγοντας από την βουλή ο κ. Σαμαράς είπε αναφερόμενος ότι “η απόφαση ήταν σκληρή αλλά αναπόφευκτη, η ζωή συνεχίζεται”. Η ηγετική ομάδα όμως αντέδρασε με πανικό προσπαθώντας να ενοχοποιήσει όσους διαφώνησαν και να τους καταλογίσουν συνωμοσία και προσωπικές σκοπιμότητες κάτι όμως που δεν προκύπτει. Οι βουλευτές της ΝΔ με την στάση τους διακινδυνεύουν την έδρα τους αντίθετα με τους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ το οποίο βρίσκεται σε πτώση και είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι δεν θα είναι στην επόμενη βουλή.  

Ακόμη και με μειωμένη δύναμη (λ.χ. στο 25%) στις επόμενες εκλογές εφόσον θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ ο αριθμός των γαλάζιων βουλευτών θα αυξηθεί που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εκείνους που διεγράφησαν θα επανεκλέγονταν.

Τώρα αλλάζουν συνολικά οι ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό. Οι βουλευτές που διεγράφησαν έχουν ήδη κάνει συνομιλιές μεταξύ τους και όπως έλεγε ένας από αυτούς “δεν θα μείνουμε άπραγοι”. Μπορούν άνετα να συστήσουν κοινοβουελυτική ομάδα και να βρεθεί η ΝΔ με ένα κόμμα στα δεξιά της και μάλιστα που θα μένει με συνέπεια στην πολιτική που ακολουθούσε μέχρι πριν από έναν μήνα ο κ. Σαμαράς.

Επιπλέον αρκετοί από τους βουλευτές αναμένεται να συνεργαστούν με τον κ. Πάνο Καμμένο ο οποίος είχε προαναγγείλει την ίδρυση κόμματος. Έλεγε χθες το βράδυ: “Τώρα μπορεί να αναβληθεί είναι κι άλλοι που έχουν πια λόγο στις εξελίξεις”. Είναι βέβαιο ότι με το νέο κόμμα θα συμπαραταχθούν και πολλοί από την οργανωμένη συνδικαλιστική βάση του κόμματος που έχουν ερείσματα στους χώρους των εργαζομένων και των επαγγελματιών και σημαντικό κοινό στην λαική δεξιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης