Αλβανία: Μποϊκοτάρει την απογραφή η ελληνική μειονότητα

Αλβανία: Μποϊκοτάρει την απογραφή η ελληνική μειονότητα

Αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μπερίσα, η ηγεσία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ανακοίνωσε και επίσημα πως προτίθεται να μποϊκοτάρει τη διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτη μέρα στη χώρα.

Αλβανία: Μποϊκοτάρει την απογραφή η ελληνική μειονότητα
Αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μπερίσα, η ηγεσία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ανακοίνωσε και επίσημα πως προτίθεται να μποϊκοτάρει τη διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτη μέρα στη χώρα.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε Έλληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα, ο πρόεδρος του κόμματος «Ομόνοια», κ. Βασίλης Μπολάνος, επiσήμανε πως η απογραφή δεν αποσκοπεί στον προσδιορισμό του ακριβούς αριθμού της ελληνικής. Εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλά στηn τεχνητή συρρίκνωσή της.

Πρόσφατα, η αλβανική Bουλή υιοθέτησε τροπολογία στο νόμο περί απογραφής, που επέβαλε πιεστικά το κόμμα των Τσάμηδων, προσθέτοντας άρθρο που προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία για την εθνικότητά τους. Δηλαδή, ένας Βορειοηπειρώτης που είναι δηλωμένος ως «Αλβανός» από την εποχή του δικτατορικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα, κινδυνεύει με κυρώσεις, εάν δηλώσει στην απογραφή Έλληνας.
 
Κλείσιμο
«Οι τροποποιήσεις αυτές μόνο "παράλογες" μπορούν να χαρακτηριστούν και καταπατούν παράφορα το δικαίωμα  του αυτοπροσδιορισμού του κάθε πολίτη, όπως προβλέπουν τα διεθνή κριτήρια» επισήμανε ο κ. Μπολάνος. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, αποχή από την διαδικασία της απογραφής ανακοίνωσαν και οι εκπρόσωποι των μειονοτήων των Σέρβων, Σκοπιανών και Βλάχων.

Στο πλαίσιο της απογραφής, οι Αλβανοί πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε εννέα ερωτήσεις, που σχετίζονται με το σπίτι (κατοικία) τους, σε οχτώ για την οικονομική τους κατάσταση και σε 40 που αφορούν προσωπικά δεδομένα, μεταξύ των οποίων δύο προαιρετικές (για την εθνικότητα και το θρήσκευμα). Οι άλλες 38, στις οποίες συγκαταλέγεται αυτή για τη μητρική γλώσσα, είναι υποχρεωτικές.

Το ερωτηματολόγιο δεν εγγυάται τη δυνατότητα ταυτοποίησης των επίσημα αναγνωρισμένων μειονοτήτων στην Αλβανία, ενώ δεν έχει εκδοθεί και στις μητρικές γλώσσες των μειονοτήτων.

Σε καμία φάση  προετοιμασίας της απογραφής, συμπεριλαμβανομένης και της φάσης εφαρμογής, δεν έχουν συμπεριληφθεί και δεν έχουν διαβουλευθεί με τους εκπροσώπους των μειονοτήτων.

Δεν εγγυάται τη συμμετοχή μελών των μειονοτήτων  στις επιτροπές και κατά συνέπεια την έλλειψη διαφάνειας,

Δεν έχει γίνει  τίποτα για  την ενημερωση των πολιτών γενικά και ειδικότερα  των μειονοτήτων.

«Τα αλβανικά τεχνάσματα στο νόμο περί απογραφής, στοχεύουν στη συρρίκνωση και τον αφανισμό του ελληνισμού.  Ήδη προσφύγαμε κατά της πρόσφατης προκλητικής αποφάσεως του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας για το νόμο περί των Ληξιαρχείων, δηλώνοντας ότι ο αγώνας μας θα έχει συνέχεια στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι λόγοι της προσφυγής, ενώ ήδη προχωρήσαμε  σε πάμπολλες καταγγελίες που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση του ΟΑΣΕ.. Ως εκ τούτου, η απογραφή δεν έχει ως στόχο την πραγματική ταυτοποίηση των  μελών των μειονοτήτων, παρά την  τεχνητή στατιστική συρρίκνωσή τους και τη νομιμοποίηση κατ' αυτόν τον τρόπο της πολιτικής του κομμουνιστικού καθεστώτος. Κατά συνέπεια, προχωρήσαμε στην απόφαση να απέχουμε, μην αναγνωρίζοντας τη διαδικασία και το προϊόν της, καλώντας τους Βορειοηπειρώτες να μη λάβουν μέρος σε μια διαδικασία που δεν εξυπηρετεί τη λύση των παρόντων προβλημάτων, αλλά τα αυξάνει και τα περιπλέκει» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος και βουλευτής του ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλης Ντούλες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης