Λευκωσία:Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις

Λευκωσία:Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις

«Μπόρα» κοντά στην εξέδρα όπου θα ξεκινήσουν οι έρευνες για το φυσικό αέριο στην Κύπρο...

Παραιτήσεις και «μαχαιρώματα»
Λευκωσία:Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις
«Μπόρα» κοντά στην εξέδρα όπου θα ξεκινήσουν οι έρευνες για το φυσικό αέριο στην Κύπρο...

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του protothema.gr, η Άγκυρα παρακολουθεί διακριτικά την πορεία των εργασιών, καθώς η τουρκική πυραυλάκατος "Μπόρα" πλέει σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων βόρεια -βορειοδυτικά της πλατφόρμας "Homer Ferrington". Το τουρκικό πολεμικό λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία "mediterranean shield", που από την Άγκυρα προβάλλεται σαν συνδρομή προς τη ΝΑΤΟϊκή αντιτρομοκρατική επιχείρηση "Active Endeavour". 

Η αμερικανική Noble έχει ξεκινήσει δοκιμαστικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Σόλων Κασσίνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires. 
Κλείσιμο

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας είπε ότι οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής, από την πλατφόρμα «Αφροδίτη» εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του νησιού.

Την ίδια ώρα η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις αρχικές σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές:

- μεταξύ της Κύπρου και του Καστελόριζου στην περιοχή που φαίνεται στο χάρτη, όπου οι εργασίες διεξάγονται από νορβηγικά ερευνητικά πλοία. Το νορβηγικό "Bergen Surveyor" και το βοηθητικό "Thor Beamer" κινούνται στην περιοχή νότια από τον κόλπο της Αττάλειας. Παρά το γεγονός ότι από το πρωί της Δευτέρας τα δύο νορβηγικά πλοία κινήθηκαν νοτιότερα, παραμένουν σε περιοχή πάνω από τουρκική υφαλοκρηπίδα όπου διεξάγουν ερευνητικές εργασίες.

- Η δεύτερη περιοχή όπου εξελίσσονται τουρκικές έρευνες είναι ανάμεσα στην Κω και τη Ρόδο, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Οι εργασίες στην περιοχή αυτή διεξάγονται εδώ και μερικές εβδομάδες από το τουρκικό ελαφρύ ερευνητικό πλοίο «Σελέν» και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Σήμερα, η Τουρκία κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις έρευνες για φυσικό αέριο που διεξάγει στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου μαζί με την εταιρεία Noble Energy, που έχει έδρα το Τέξας, και δήλωσε πως σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να συνοδεύσουν τουρκικά ερευνητικά σκάφη στη Μεσόγειο.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος για τον καθορισμό θαλάσσιων ορίων θα έχει αποτέλεσμα την παρουσία της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO στα ύδατα ανοικτά της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου. "Αν η ελληνική πλευρά τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε στην κοινή γνώμη (για την έναρξη των ερευνών), θα αρχίσουμε και εμείς από την ερχόμενη εβδομάδα εργασίες βυθοσκόπησης", υπογράμμισε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης