Τη Δευτέρα οι πρώτες γεωτρήσεις στην Κύπρο

Τη Δευτέρα οι πρώτες γεωτρήσεις στην Κύπρο

Τη Δευτέρα η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ...

Τη Δευτέρα οι πρώτες γεωτρήσεις στην Κύπρο
Μεθαύριο Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει, όπως όλα δείχνουν, η πρώτη δικιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 "Αφροδίτη" στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την έναρξη της γεώτρησης η Λευκωσία πρόκειται να κάνει ακόμα μια κίνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", θα προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Πάνω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία θα ερευνήσει, βρίσκεται η πλατφόρμα "Όμηρος" της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy (Noble Homer Ferrington).

Κλείσιμο
Σήμερα το πρωί του Σαββάτου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου από το λιμάνι Λεμεσού προς την πλατφόρμα της Noble Energy , που έχει εγκατασταθεί στο οικόπεδο 12.

Στην πτήση θα συμμετάσχουν μόνο τρεις πιλότοι, δύο Αμερικανοί και ένας Ισραηλινός. Χθες, έγινε ο τελικός έλεγχος των εγκαταστάσεων του ελικοδρομίου, που λειτουργεί στο λιμάνι για τη διαδικασία εξυπηρέτησης της πλατφόρμας.

Το ελικόπτερο, τύπου Bell 412, θα μεταφέρει καθημερινά περίπου 30 άτομα, από και προς την πλατφόρμα. Εξάλλου, πλοία θα μεταφέρουν εξοπλισμό και τρόφιμα, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα μεταφέρεται και προσωπικό.

Στην περιοχή, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα, εντοπίστηκαν χθες να περιπολούν τουρκικά πολεμικά σκάφη. Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες μελέτες των ειδικών της αμερικανικής εταιρείας θα αφορούν στον καθορισμό του σημείου όπου θα τρυπήσει το γεωτρύπανο της Noble Energy. Αρχικά, θα γεμίσουν οι δεξαμενές της πλατφόρμας με νερό, προκειμένου να σταθεροποιηθεί στη θάλασσα, με τη βοήθεια και του πλοίου που τη συνοδεύει. Η μεταφορά του προσωπικού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Σε πρώτο στάδιο το γεωτρύπανο θα τρυπήσει στην "Αφροδίτη" σε βάθος 1700 μέτρων.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων για το θέμα των γεωτρήσεων και τις απειλές της Άγκυρας.

 "Έγνοια όλων είναι, μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτου, είτε αυτός βρίσκεται κάτω από το υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα. Ενημερώθηκαν ασφαλώς και οι πολιτικές δυνάμεις για τις διάφορες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και έγινε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση εκτιμά πως από τους μέχρι τώρα χειρισμούς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια απρόσκοπτη άσκηση αυτού του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι "όλοι έχουν δει τις θετικές αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί από σημαντικές χώρες και από την ίδια την ΕΕ, σε σχέση με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνές της" και πρόσθεσε ότι "αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο για την προστασία, τη θωράκιση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης