Κυριάκος Μητσοτάκης: Βγαίνει μπροστά για τους αγρότες - Στη σκιά των τρακτέρ η σημερινή Σύνοδος Κορυφής

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βγαίνει μπροστά για τους αγρότες - Στη σκιά των τρακτέρ η σημερινή Σύνοδος Κορυφής

«Σας ακούμε» το μήνυμα της συνάντησης Μητσοτάκη με αγρότες στη Βόνιτσα - Ισχυρές ελληνικές επιφυλάξεις για τη νέα ΚΑΠ

mitsotakis-agrotes
Η χθεσινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μπλόκο των αγροτών στη Βόνιτσα με δική του πρωτοβουλία και το ήπιο κλίμα της συζήτησης που έγινε ήταν δηλωτική της πρόθεσης του πρωθυπουργού να πάρει «πάνω του» το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, το οποίο αναδεικνύεται πλέον και σε πολιτικό πρόβλημα από τη στιγμή που δεν ελέγχθηκε εν τη γεννέσει του.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε έτσι να δώσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει τους παραγωγούς και προσπαθεί να παρέμβει για τα προβλήματά τους, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρώτη παρέμβαση έγινε με την τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα στη Θεσσαλία, η δεύτερη με την αύξηση του περιθωρίου για την πρώτη αρωγή που αφορά τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί και αφήνει ανοιχτό περιθώριο για μια θετική παρέμβαση υπέρ των αγροτών ως προς το πετρέλαιο. Μένει να φανεί αν την Παρασκευή στη Βουλή, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κάτι προς ανακοίνωση, με δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τα δημοσιονομικά περιθώρια για μια πιθανή επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και για την τρέχουσα χρονιά.

«Ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής. Δεν είναι μόνο δύσκολα εδώ, βλέπετε, σε όλη την Ευρώπη έχουμε κινητοποιήσεις. Εγώ θέλω να κρατήσουμε αυτό το καλό και πολιτισμένο και ωραίο κλίμα διαλόγου διότι εμείς είμαστε εδώ πρωτίστως, όχι για να τσακωνόμαστε, για να λύνουμε προβλήματα», υπογράμμισε χθες μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες στη διασταύρωση Βόνιτσας-Λευκάδας ο κ. Μητσοτάκης.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cysuvq3s6i2x)
Κλείσιμο


Το ζήτημα των αγροτών δεν είναι αμελητέας σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ψήφισαν σε ποσοστό άνω του 42% τη ΝΔ. Ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ με 13,7% και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,4%, ενώ ενόψει των ευρωεκλογών αυξημένη διείσδυση στις τάξεις των αγροτών επιδιώκουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Πάντως, οι παραγωγοί δίνουν προοδευτικά ραντεβού στην έκθεση Agrotica της Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια της οποίας προγραμματίζονται για σήμερα το απόγευμα στις 19:30, με παρόντα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος θα βρίσκεται για μέρες στην πόλη, έχοντας πυκνό πρόγραμμα επαφών.

Σύνοδος Κορυφής στη σκιά των κινητοποιήσεων


Εν μέσω κινητοποιήσεων των αγροτών, που οργανώνουν μεγάλη διαδήλωση, οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν κονβόι με τρακτέρ στους δρόμους των Βρυξελλών, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος.



Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο δείπνο που παρέθεσε στους ηγέτες της Ε.Ε. ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενόψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο μόνος πρωταγωνιστής της Συνόδου θα ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εκ νέου στυλώνει τα πόδια του για το χρηματοδοτικό πακέτο στην Ουκρανία και αυτή τη φορά δεν προτίθεται να φύγει από την αίθουσα της Συνεδρίασης, προκειμένου να διευκολύνει την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, όπως έκανε στην τελευταία Σύνοδο. Εν προκειμένω, όμως, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος βλέπει την πολιτική του αντίπαλο Μαρίν Λεπέν να καλπάζει και να ανεβαίνει στα τρακτέρ, διεισδύοντας στις τάξεις των εξεγερμένων παραγωγών.



Βεβαίως και στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις για τον τρόπο που έχει διαρθρωθεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες στους αγρότες ότι θα ασκήσει πίεση στην Ευρώπη για τη «νομιμοποίηση» προϊόντων που έρχονται από τρίτες, ανταγωνιστικές χώρες, χωρίς τα ίδια standards που ισχύουν για τους Έλληνες παραγωγούς. «Δεν γίνεται εμείς να επιβάλουμε στους αγρότες να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγονται προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.



Στην πραγματικότητα, όπως λένε ευρωπαϊκές πηγές στο protothema.gr, οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» της Συνόδου Κορυφής. Αποφάσεις, πάντως, δεν πρέπει να αναμένονται. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη με το πλαίσιο συμφωνίας που υπήρχε επί τάπητος στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, καθώς, εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, περιελάμβανε και προτεραιότητες που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και ευελιξία στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020.

Και η σημερινή συνεδρίαση, πάντως, αναμένεται να είναι μακρά και δεν θα ολοκληρωθεί πριν το απόγευμα, ιδίως εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τη σκληρή στάση του κ. Όρμπαν.

Ειδήσεις σήμερα:

Αναπάντεχη εξέλιξη στο Survivor, ο Λαμάι «χάρισε» τη παραμονή στον τραυματία Ταλαδιανό και αποχώρησε - Δείτε βίντεο

Βολές Παππά κατά Κασσελάκη: Δεν είμαστε αξιόπιστη εναλλακτική, όλες οι ηγεσίες θα κριθούν στις ευρωεκλογές

Μπαϊράκι για τα F-16: Δεν τέθηκε θέμα από τις ΗΠΑ, δεν θα μας πει κανείς πού να τα χρησιμοποιήσουμε, λένε οι Τούρκοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης