Πόλεμος στο Ισραήλ - Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ - Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα

Στο σχέδιο αυτό είχε αναφερθεί και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής

gaza_evac2
Τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, διερευνά η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς «από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή».

Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο - και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή - η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Το σχέδιο του Μακρόν

Τον ρόλο της Κύπρου ως βάσης για έναν διεθνή ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα αποκάλυψε στις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι σε αυτό το εγχείρημα θα έχει ρόλο και η Ελλάδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες έχει αναφερθεί στην ανάγκη πρωτοβουλιών ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση δήλωσε ότι προετοιμάζεται ένας ανθρωπιστικός συνασπισμός από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως την Κύπρο, η οποία θα χρησιμεύσει ως αεροπορική βάση για αυτόν τον «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο».
Κλείσιμο
Έγιναν οι πρώτες επαφές

Ο Μακρόν δήλωσε ότι είχε ήδη τις πρώτες συνεννοήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και είναι σε στενή επαφή και με την Ελλάδα αλλά και όλους τους ευρωπαίους εταίρους που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει η λεγόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία τόσο για την προστασία των αμάχων όσο και για την ευόδωση των προσπαθειών απελευθέρωσης των ομήρων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι πρώτος στόχος είναι η αποστολή φαρμάκων και στήριξης μέσω θαλάσσης και αέρος και σε συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και την Αίγυπτο να οργανωθεί η παροχή ανθρωπιστικής στήριξης στην ξηρά, ακόμη και κατά μήκος των ακτών και για τον λόγο αυτό ο ρόλος της Κύπρου που είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος στην περιοχή, είναι σημαντικός για να διευκολυνθεί είτε η μεταφορά τραυματιών είτε η αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Την Πέμπτη αναχώρησε από την Τουλόν, με προορισμό την θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Γάζας το πλωτό νοσοκομείο «Tonnerre» του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, με σκοπό να συνδράμει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στην στήριξη των νοσοκομείων της Γάζας για την περίθαλψη των τραυματιών.

Το «Tonnerre» είναι αμφίβιο ελικοπτεροφόρο της κλάσης Mistral με μήκος 199 μέτρα, που μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, μεταφοράς ασθενών και παροχής ιατρικής υποστήριξης με αμφίβια και αεροπορικά μέσα.

Στην Κύπρο εν τω μεταξυ έγινε γνωστό ότι έχουν σπεύσει ομάδες από 19 κράτη που σε συντονισμό με τις κυπριακές αρχές ετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό του απεγκλωβισμού από Ισραήλ και Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι ομάδες αυτές έχουν εγκατασταθεί στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, αλλά και στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.


Ειδήσεις σήμερα:

Απήγαγαν τους γονείς του ποδοσφαιριστή Λουίς Ντίαζ στην Κολομβία - Σώθηκε η μητέρα του, αγνοείται ο πατέρας του

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στον Κορινθιακό - Κοντά στο Ξυλόκαστρο το επίκεντρο


Νεκρός ο Μάθιου Πέρι: Η δραματική ιστορία ζωής πίσω από τη «βιτρίνα» - Η μάχη με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης