ΗΠΑ: «Ξεπαγώνει» η πώληση των F-35 στην Ελλάδα

ΗΠΑ: «Ξεπαγώνει» η πώληση των F-35 στην Ελλάδα

Μήνας εξελίξεων αναμένεται ο Οκτώβριος

f-35_lockheed
Την ημέρα που γινόταν γνωστό ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ αντιμετωπίζει επισήμως κατηγορίες για διαφθορά, γινόταν γνωστό πως η Ουάσινγκτον σκοπεύει να τερματίσει την κωλυσιεργία αναφορά με την πώληση των F-35 στη χώρα μας και να «ξεπαγώσει» την όλη διαδικασία, που μοιάζει «κολλημένη».

Ως γνωστόν, ο φιλέλληνας γερουσιαστής είναι ο ένας εκ των τεσσάρων που έχουν υπογράψει την έγκριση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, με τις υπογραφές να έχουν συγκεντρωθεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως μετέδωσε σήμερα η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται να αντιλαμβάνεται, πλέον, ότι μια ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πώληση των μαχητικών F-35 θα μπορούσε να στείλει «λάθος μηνύματα» στην Αθήνα.

Έτσι, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα, «είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να σταλεί η επίσημη ειδοποίηση της κυβέρνησης στο Κογκρέσο», κλείνοντας ουσιαστικά το τυπικό σκέλος στη διαδικασία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών προς τη χώρα μας.

Η όλη χρονοτριβή φαίνεται ότι αποδίδεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να διασφαλίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με βάση και την πολιτική δέσμευση Ερντογάν να φέρει προς έγκριση, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, την 1η Οκτωβρίου, την είσοδο της Στοκχόλμης στη Συμμαχία. 

Σε κάθε περίπτωση, με αυτά τα δεδομένα, ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι μήνας εξελίξεων για την πώληση των F-35 στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι, ήδη από τον Μάρτιο του 2021 και σε δηλώσεις του στο protothema.gr, ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, συνέδεε την πώληση των F-35 στην Αθήνα με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης 84 ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper, μέχρι το 2027. Έως τώρα, η Ελλάδα έχει παραλάβει δέκα εξ αυτών.



Ειδήσεις σήμερα

«Πόλεμος» για το «κρατίδιο» του Κασσελάκη: «Ήμουν κουρασμένος» λέει, «προβληματική η άγνοια» απαντούν από την Αχτσιόγλου

Μαριάντα Πιερίδη: Ο γάμος, η ζήλια και η κρίση που περνούν με τον σύζυγό της

Έφτασε στην Ελλάδα η παραλλαγή «Pirola» του κορωνοϊού – Παγώνη: Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης