Βουλή-φωτιές: Δεκάλογος Μητσοτάκη για πρόληψη, αντιμετώπιση και ανασυγκρότηση

Αυστηρότερη αντιμετώπιση των εμπρηστών, πακέτο μέτρων για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών, νέα καναντέρ, drones, θερμικές κάμερες και δασοκομάντο - Υψηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση των αρχηγών

mitsotakis_vouli_new_xr
Δέσμη μέτρων και πρωτοβουλιών για τη θωράκιση της χώρας μας έναντι του κινδύνου των πυρκαγιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα θα επισκεφθεί τη Ρόδο, παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο πρόληψης (διαχείρισης των δασών), αντιμετώπισης (ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας) και ανασυγκρότησης (θα αποκαθιστά τις βλάβες με τρόπο που θα περιορίζεται ο κίνδυνος επανάληψης της καταστροφής).

Το νέο πλαίσιο μπορεί να κωδικοποιηθεί σε δέκα συν μία κατηγορίες παρεμβάσεων:
1. Πρόστιμα και φυλακή για τους εμπρηστές.
2. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες.
3. Evros-pass για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής, πρότυπο για όσα χρειαστεί να εφαρμοστούν.
4. Αναδασώσεις, υιοθέτηση του θεσμού «ανάδοχος αναδάσωσης».
5. Αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.
6. Ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής με νέα καναντέρ, drones, θερμικές κάμερες και συνδρομή της χώρας μας σε δορυφορικό σύστημα καταγραφής θερμότητας για τον άμεσο εντοπισμό περιστατικών πυρκαγιάς.
7. Προσλήψεις επιπλέον 1200 εποχικών πυροσβεστών, 1000 τακτικών πυροσβεστών και 500 δασολόγων, περισσότεροι δασοκομάντο.
8. Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, αλλαγές στη διαχείριση και την αξιοποίηση των δασών.
9. Προληπτικές δράσεις τον χειμώνα, 200 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για καθαρισμούς και αντιπυρικές, εντοπισμός των ακαθάριστων οικοπέδων μέσα από το κτηματολόγιο.
10. Αξιοποίηση επιστημονικών μελετών για την καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι πυρκαγιές είναι ένα φαινόμενο που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την ανάπτυξη δράσεων για την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, καθώς οι νέοι πολίτες πρέπει να ξέρουν πρώτες βοήθειες, αλλά και τρόπους αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είμαστε όλοι πληγωμένοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε πως «προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το 112 για να σώζουμε ζωές».

Αναφερόμενος στην φωτιά στον Έβρο, σημείωσε πως «είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής και άναψε σε περιοχή που αποτελεί διαδρομή μετακίνησης μεταναστών». «Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση. Ερευνάται. Εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα τους εντοπίσουμε και αυτό είναι δουλειά των αρχών» προσέθεσε. «Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν θα γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση» ξεκαθάρισε.

Ακραία φαινόμενα
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε ετοιμότητα επιπέδου «5», επτά φορές! «Αυτό το καλοκαίρι είχαμε έναν από τους πιο έντονους καύσωνες που συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους είπε και περιέγραψε τη συνθήκη «hot-dry-wind» (ζέστη, ξηρασία, άνεμοι) που καθιστά μη αντιμετωπίσιμες τις πυρκαγιές.

Οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης
«Οι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους;» έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ερώτημα και έδωσε την απάντηση: «Δεν θα υπεκφύγω. Άλλοι την έκαναν και άλλοι όχι. Υπάρχουν δήμοι υποδειγματικοί με δίκτυα, δεξαμενές και συνδέσμου, υπάρχουν και άλλοι που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και ανέχονται παράνομες χωματερές ή αυθαιρεσίες δημοτών».

Το μπρα ντε φερ με τους αρχηγούς
«Γνωρίζαμε – μετά τις εθνικές εκλογές - ότι στη Βουλή υπάρχει κόμμα χωρίς αρχηγό. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα» είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρωτολογία του. «Λυπάμαι που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξαν γενική τοποθέτηση και κριτική στην κυβέρνηση και όχι να μιλήσουν ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί» σημείωσε.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στα όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για δολοφονία χαρακτήρων: «Καλό είναι κυρία Κωνσταντοπούλου να μην συγχέεται τον ρόλο σας ως δικηγόρος και τον ρόλο σας ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι αξιωματικοί που κατηγορείτε για το Μάτι μπορεί σήμερα να δίνουν μάχη στη Δαδιά. Υπάρχει κυρία Κωνσταντοπούλου το τεκμήριο αθωότητας και η αξιολόγηση. Είναι άδικο και ανέντιμο την ώρα που παλεύουν αυτοί οι άνθρωποι να δολοφονείτε χαρακτήρες».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα fake news που, όπως είπε, ακούστηκαν από τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Είστε διακινητές των πιο θλιβερών fake news και θεωριών συνωμοσίας. Λέτε ό,τι σαχλαμάρα σας κατέβει με το αζημίωτο και όταν σας απαντάμε βγάζετε και γλώσσα. Νισάφι πια. Δεν θα είστε στο απυρόβλητο. Μας είπατε το εξής αμίμητο: Έσβησαν οι φωτιές στην Πάρνηθα όταν ρίξαμε επιβραδυντικό. Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες»;

Φάμελλος: «Αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και αθωράκιστη»
«Φτάσαμε ξανά σε μια συζήτηση, γιατί έχουμε ανήκουστες, ανυπολόγιστες και αναντίστρεπτες ζημιές, ζωές, περιβάλλον, προστατευόμενες περιοχές, βασικές υποδομές, εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, κινδύνεψαν πόλεις, πρωτεύουσες νομών, εκκενώθηκε το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο στη βόρεια Ελλάδα, ανατινάχθηκε αποθήκη πυρομαχικών, κινδύνευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και εστίασε τα πυρά του στον πρωθυπουργό: «Η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική σας πολιτική ευθύνη. Και οφείλω να πω και προσωπική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη. Εκθέτετε τη χώρα, την ασφάλεια των πολιτών. Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη».

Ανδρουλάκης: Κάτι πάει στραβά στο «βασίλειο» του πολυδιάστατου αποσυντονισμού
«Οι κυβερνητικοί χειρισμοί είναι τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης αυξημένης αυταρέσκειας, αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας οργανωμένης ανευθυνότητας στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και προσέθεσε: «Κάτι, λοιπόν, πάει στραβά στο βασίλειο του πολυδιάστατου… αποσυντονισμού. Δεν υπάρχει ούτε συντονισμός αλλά ούτε και η απαιτούμενη επένδυση στην πρόληψη». Με αφορμή αναφορές του κ. Βορίδη, που διερωτήθηκε δημόσια αν πίσω από την πυρκαγιά στη Ρόδο είναι ξένοι πράκτορες, κάλεσε τον πρωθυπουργό αν έχει στοιχεία για δράση ξένων παραγόντων και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, να τα προσκομίσει στην εθνική αντιπροσωπεία για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.
Ζωντανά από τη Βουλή των Ελλήνων

Ζωντανά από τη Βουλή των Ελλήνων #live

Posted by Νίκος Ανδρουλάκης on Thursday, August 31, 2023

Παφίλης: Η κυβέρνηση πήρε μηδέν στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών
«Για μια ακόμη χρονιά είμαστε θεατές στο ίδιο έγκλημα. Όσες δικαιολογίες και να αναζητήσετε στην κυβέρνηση, όσα προσχήματα κι αν χρησιμοποιήσετε, εσείς και η πολιτική σας είναι ο αυτουργός αυτού του εγκλήματος που αφαιρεί ανθρώπινες ζωές και αποψιλώνει τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Για μια ακόμη χρονιά έχουμε το ίδιο και ακόμη χειρότερο σκηνικό» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Σημειώνεται πως το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο έπειτα από την αδιαθεσία του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος πήγε εσπευσμένα χθες το πρωί στο νοσοκομείο.

Στίγκας: Η πρόληψη προκαλεί αλλεργία στην κυβέρνηση
Εφόσον πρώτα δήλωσε ότι είναι ο πρώτος αρχηγός χωρίς ΚΟ και επιτέθηκε στους βουλευτές του για πρακτικές μαφίας, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών σημείωσε πως «ο προληπτικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών μοιάζει με πολυτέλεια που προκαλεί αλλεργία στην κυβέρνηση, η οποία αρνείται να εκπονήσει ένα σοβαρό προληπτικό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Βελόπουλος: Οι φωτιές έχουν κομματικές και κυβερνητικές ευθύνες
«Οι φωτιές έχουν κυβερνητική ευθύνη» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ρώτησε την κυβέρνηση γιατί «δεν ζητήθηκε βοήθεια από τα "Μπεριέφ" της Ρωσίας, γιατί δεν ζητήσατε τα "Ιλιούσιν" όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια». Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση ότι άργησε να προμηθευτεί επιβραδυντικό υλικό. Ο κ. Βελόπουλος είπε ότι «ο πρωθυπουργός αφήνει πίσω του καμένη γη». Μπορεί, είπε, «να σώθηκαν οι άνθρωποι», αλλά «δεν υπάρχει πια η φύση που υπήρχε στην Διαδιά και εμάς μας ενδιαφέρει στην ολότητά της η φύση, όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζουν». Επίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναρωτήθηκε εάν είναι τυχαίο ότι φωτιές εκδηλώνονται εκεί που υπάρχει ενδιαφέρον για να στηθούν ανεμογεννήτριες.

Νατσιός: Να σταματήσει το χάος αρμοδιοτήτων
«Ένα σοβαρό κράτος, και όχι παρωδία επιτελικού, θα είχε εξετάσει τι δεν πάει καλά από το 1998 που η ευθύνη δασοπυρόσβεσης πέρασε από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ”Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός. «Τα θέματα που κληθήκαμε να συζητήσουμε σήμερα έπρεπε να είχαν λυθεί πριν από το καλοκαίρι από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κι αυτό δείχνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά», είπε και προσέθεσε ότι το μέγεθος της καταστροφής ιδιαίτερα στον Έβρο είναι μεγάλο, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του κόμματός του που επισκέφθηκε την περιοχή.

Κωνσταντοπούλου: Κάηκε ξανά η χωρά μας γιατί κάνεις ποτέ δεν τιμωρήθηκε
«Ξεκινάμε με πένθος, με θλίψη, με φοβερές απώλειες και τρομερά ερωτηματικά», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την πρωτολογία της στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τις πυρκαγιές. Επιπλέον, αναφέρθηκε λεπτομερώς σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κατείχαν θέσεις ευθύνης όταν έγινε η πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, εγκαλώντας την κυβέρνηση της ΝΔ που όχι μόνο δεν τους «απέταξε» αλλά τους αναβάθμισε. Κλείνοντας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατέθεσε επιπρόσθετα, δέκα προτάσεις για την ενίσχυση του συστήματος πολιτικής προστασίας.

Κόντρα Τασούλα - Βελόπουλου
«Ο πρωθυπουργός λέει σαχλαμάρες και ψέματα. Είναι ψεκασμένος πρωθυπουργός. Δεν θα αφήσω τον πορφυρογέννητο πρωθυπουργό να μας μιλάει έτσι. Ξέρω ότι αυτά που λέω προσβάλουν τον πρωθυπουργό» δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενοχλημένος από την κριτική που του άσκησε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής: «Η συμπεριφορά σας είναι απαράδεκτη. Εξευτελιστική για πολιτικό αρχηγό. Μόλις παραδεχθήκατε ότι προσβάλλετε τον πρωθυπουργό. Παριστάνετε κ. Βελόπουλε ότι ξέρετε και από ιστορία. Μιλήσατε για προφυρογέννητους. Θα έπρεπε όμως να γνωρίζετε ότι δεν υπήρχε πορφύρα όταν γεννήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 1968. Υπήρχε χούντα. Αρκετά πια με το χαμηλότατο επίπεδό σας που μόνος σας παραδεχθήκατε» τόνισε ο κ. Τασούλας.

Απαντώντας ο Κ. Βελόπουλος σημείωσε: «Δικαίωμα μου να λέω ότι θέλω. Κάνετε αφ’ υψηλού κριτική. Δεν θέλω νταβατζήδες ούτε προστάτες. Έχω προστάτη μου την Παναγία»!

Επανερχόμενος ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως «μετά την διαγραφή των βουλευτών από την ΚΟ των Σπαρτιατών έχει αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων και πλέον 5ο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση. Αυτό κ. Βελόπουλε αυξάνει και τις ευθύνες σας. Σήμερα μας απογοητεύσατε σφόδρα» και πρόσθεσε: «Σας ακούμε να μιλάτε για το κακό «σύστημα, βρε άνθρωπέ μου – που λέει και η κοινωνία – που το είδες το σύστημα; Τώρα προσπαθούμε να το φτιάξουμε και να κάνουμε την χώρα μας κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Πριν την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού, οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των πυρκαγιών.

Ειδήσεις σήμερα:

Η καθημερινότητα σε πρώτο πλάνο σήμερα στο υπουργικό - Οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη


Σε πύρινο κλοιό για 14η ημέρα ο Έβρος - Εφιαλτική νύχτα στο Σουφλί


Πέθανε σε ηλικία 68 ετών ο Τζακ Σόνι, γνωστός ως «άλλος κιθαρίστας» των Dire Straits
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης