ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερις υποψήφιοι, τρεις ημερομηνίες, «ταυτότητα και απεύθυνση» τα δύο πεδία σύγκρουσης – Σήμερα οι ψηφοφορίες

ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερις υποψήφιοι, τρεις ημερομηνίες, «ταυτότητα και απεύθυνση» τα δύο πεδία σύγκρουσης – Σήμερα οι ψηφοφορίες

Οι τρεις δρόμοι ανάμεσα στους οποίους θα κληθουν να επιλέξουν σήμερα τα 300 μέλη του συλλογικού οργάνου - Οι θέσεις των υποψηφίων και η ένσταση Πολάκη

syriza_grammateia
Να εγκρίνουν τον οδικό χάρτη για την εκλογή του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καλούνται σήμερα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, προκειμένου να εκκινήσει η προετοιμασία για την ανάδειξη του/της διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα στις κάλπες.

Με την πρώτη ημέρα των εργασιών να έχει αναδείξει τέσσερις υποψήφιους/ες για τον προεδρικό θώκο, δηλαδή τους: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Στέφανο Τζουμάκα, κρίσιμη μεταβλητή για την επικράτηση ενός/μιας εκ των τεσσάρων παραμένει κατά το επόμενο διάστημα το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διεργασιών.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu2x5d4d6fzd)


Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, σε ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν σήμερα το μεσημέρι και αφότου λάβουν το λόγο τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη, τα 300 μέλη του συλλογικού οργάνου θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις δρόμους:

1. Την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στην οποία προβλέπεται:

Διαρκές Συνέδριο: 25 – 26 Αυγούστου

Εκλογή Προέδρου από τη βάση – πρώτος γύρος: 3 Σεπτεμβρίου

Εκλογή Προέδρου από τη βάση – δεύτερος γύρος: 10 Σεπτεμβρίου

2. Την πρόταση για μετάθεση της εκλογής νέου Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ θα έχει προηγηθεί συνέδριο του κόμματος, άποψη την οποία έχουν διατυπώσει, μεταξύ άλλων, οι: Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης και Διονύσης Τεμπονέρας.

3. Μια ενδιάμεση λύση, η οποία προτείνεται από μέρος της «προεδρικής» πλειοψηφίας, ζητώντας:

Εκλογή Προέδρου από τη βάση – πρώτος γύρος: 24 Σεπτεμβρίου

Εκλογή Προέδρου από τη βάση – δεύτερος γύρος: 1 Οκτωβρίου,

σε μια προσπάθεια να υπάρξει περισσότερος χρόνος, ώστε να ανακινηθεί το ενδιαφέρον στις τάξεις των οπαδών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

synedriasi-syriza-17
Η συνεδρίαση της ΚΕ ξεκίνησε με εισήγηση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου


Ημερομηνίες – «κλειδιά»

Στις ημερομηνίες – «κλειδιά» για την μετά Τσίπρα εποχή συγκαταλέγονται, πάντως, αφενός η 25η Αυγούστου, καθώς μέχρι τότε κανείς μπορεί να θέσει θέμα υποψηφιότητας για την Προεδρία βάσει του Καταστατικού (ιδίως όταν στο παρασκήνιο εξελίσσονται ζυμώσεις και για νέα υποψηφιότητα), αλλά και η 3η του Σεπτέμβρη, καθώς τον/την νέο/α Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να εκλέξουν τα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, αλλά και όσες και όσοι προσέλθουν κατά την πρώτη ημέρα στην εσωκομματική διαδικασία, δηλώνοντας ταυτόχρονα την επιθυμία τους να εγγραφούν στο κόμμα την ίδια ημέρα.

synedriasi-syriza-16
Χαμογελαστός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος


Τέσσερις υποψήφιοι και δύο πεδία σύγκρουσης

Με τον οδικό χάρτη για την εκλογή ηγεσίας να εγκρίνεται σήμερα, η χθεσινή ημέρα αποτέλεσε στην πραγματικότητα εφαλτήριο για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, αλλά και την αναλυτική παρουσίαση της πολιτικής πλατφόρμας του καθένα/καθεμιάς, προκειμένου να αρχίσει ο χρόνος να μετρά αντίστροφα για την επικοινωνία των θέσεών τους με την κοινωνία, αλλά και την κομματική βάση μέχρι το άνοιγμα της κάλπης.

Εκτός από την προσωπική πολιτική διαδρομή, την κυβερνητική εμπειρία και την κομματική στράτευση, την προεκλογική κούρσα αναμένεται να οδηγήσουν, μεταξύ άλλων, οι όροι «ταυτότητα» και «απεύθυνση», καθώς το πολιτικό στίγμα και οι ιστορικές και κοινωνικές αναφορές φέρεται να διαφοροποιούν σε σημαντικό βαθμό τις διαθέσιμες υποψηφιότητες. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι Πρόεδροι αναμένεται να διασταυρώσουν τα πυρά τους αναφορικά με το εάν ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» θα εντάσσει τη διεύρυνση μέσα στην «ταυτότητά» του αμβλύνοντας τα αριστερά του χαρακτηριστικά, όπως και για το εάν η «απεύθυνση» στα κεντρώα και κεντροαριστερά ακροατήρια θα προκύπτει ad hoc ή θα αποτελεί πάγια στόχευση του χώρου.

polakis-nikos-pappas
Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππάς συζητούν επί εγγράφων


Αχτσιόγλου: Απλουστευτικό το «Αριστερά ή Κέντρο»

Σε κάθε περίπτωση, πρώτη από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής τοποθετήθηκε χθες η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ανασυγκρότησης της «πληθυντικής Αριστεράς». Με έντονο το στοιχείο της αυτοκριτικής και απαριθμώντας μια σειρά από αίτια που οδήγησαν στη διπλή ήττα των εθνικών εκλογών, ανάμεσα στα οποία η κακοφωνία, η επικοινωνιακή υστέρηση, η αδυναμία έκφρασης θετικού λόγου, αλλά και η «έλλειψη μιας αναγκαίας επάρκειας τεχνικού χαρακτήρα στον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο», η κ. Αχτσιόγλου παρατήρησε πως «σε συνθήκες απλής αναλογικής, δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε μια αξιόπιστη πρόταση κυβερνητικής λύσης. Κι εδώ εδράζεται μια επιπλέον αδυναμία μας. Η αδυναμία μας να κατανοήσουμε στο απαιτούμενο βάθος πόσο σημαντική ήταν στην παρούσα φάση για την ελληνική κοινωνία η κυβερνητική σταθερότητα, που μετατράπηκε σχεδόν σε κοινωνικό αίτημα», όπως είπε.

Παράλληλα, εκτίμησε πως «μια από τις ευκολίες είναι η αντιπαράθεση, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο. Είναι απλουστευτικό και λανθασμένο ερώτημα», συμπληρώνοντας πως «η εν πολλοίς στρεβλή αντιπαράθεση που διεξάγεται μάλιστα με αυτούς τους γεωγραφικούς όρους δεν φωτίζει τα ζητήματα στρατηγικής. Ενώ παράλληλα συγχέει την ταυτότητα με την απεύθυνση». Τέλος, «στο νέο κύκλο που ανοίγει για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σας καλώ να προχωρήσουμε όχι με το άγχος της δικαίωσης των διαφορετικών μας διαδρομών ή εμπειριών, αλλά επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική παράδοση», κατέληξε.

Τσακαλώτος: Αριστερά με απεύθυνση σε πλατιά ακροατήρια

Μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός σκέψη και συλλογικότητα ανέφερε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμμένοντας πως το θέμα είναι να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πως πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε, όπως είπε. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα. Και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σαφής για τις θέσεις του για την δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος. Επιπλέον, σημείωσε ότι μπορεί το κόμμα να είναι ξεκάθαρα και με την φύλαξη των συνόρων αλλά και με το διεθνές δίκαιο και τις ασφαλείς διόδους. Και ότι τον κόσμο πρέπει να τον πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις του. Ότι αυτές τις θέσεις πρέπει να κάνει ηγεμονικές στη κοινωνία, με αυτές τις θέσεις πρέπει να ξαναγίνει κυβέρνηση, με αυτές τις θέσεις να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων.

Τέλος μίλησε για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι στόχος του είναι να ξαναδώσει στους αριστερούς και τις αριστερές, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αυτοπεποίθηση, την σιγουριά και την περηφάνια να παλεύουν για τα επιχείρημα τους, τις θέσεις και τις αξίες τους. Για να έχουν ένα αξιόπιστο μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα που θα ξαναγίνει κυβέρνηση.

Παππάς: Όλος ο κόσμος από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο

«Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος» υποστήριξε από πλευράς του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Νίκος Παππάς, ανακοινώνοντας επισήμως την υποψηφιότητά του. Ο κ. Παππάς επισήμανε πως «η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές», υπογραμμίζοντας με νόημα πως «αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες που ο καθένας και η καθεμιά κουβαλά περήφανα στις αποσκευές του, την πορεία και τους αγώνες του για την πρόοδο και τη δημοκρατία στην πατρίδα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «πυξίδα μας είναι η επικαιροποιημένη ταυτότητά μας, όπως περιγράφεται στη διακήρυξή μας. Είναι σαφής και καθόλου θολή» όπως είπε, ενώ «το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην κοινωνία και όχι εντός μας», σημείωσε. «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πολιτικό σκηνικό και η χρησιμότητά του για τη χώρα είναι να αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Είμαστε η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία» τόνισε, ενώ έθεσε ως στόχους, μεταξύ άλλων, το «ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές», αλλά και «να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης, που μας έφερε στην κυβέρνηση».


Η έκπληξη Τζουμάκα

Εν τω μεταξύ, παρών στη διαδοχή δήλωσε χθες και ο Στέφανος Τζουμάκας, ιδρυτικό μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, αιφνιδιάζοντας το σώμα με την απόφασή του.

«Με την ηγεσία του Α. Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και αποτέλεσε φορέα αλλαγής, προόδου, φορέα υπεράσπισης των εθνικών και λαϊκών συμφερόντων, φορέα που καθόρισε αποφάσεις και εξελίξεις στη Χώρα και στην ΕΕ, με ιστορική προβολή σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε ο κ. Τζουμάκας. Και πρόσθεσε: «Στο κομματικό πεδίο προέχει να παραμερισθούν οι παρασιτικές δραστηριότητες της υποκατάστασης της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας από οργανωτικά γκρουπ, τα οποία καθήλωναν την Αριστερά σε μειοψηφικές πολιτικές ήττας και συσπειρώσεων του 7-12 % εδώ και 50 χρόνια» περιέγραψε ακόμη ο κ. Τζουμάκας, προτείνοντας και καταστατικές αλλαγές, όπως «η θεσμοθέτηση της θέσης του Αντιπροέδρου στο κόμμα».

Η ένσταση Πολάκη

Αιχμηρός υπήρξε κατά την τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή και ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του με το παρόν χρονοδιάγραμμα, δηλαδή με τις κάλπες για τον νέο Πρόεδρο να στήνονται στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, αν και η υποψηφιότητά του φημολογούνταν έντονα όλο το τελευταίο διάστημα.

Κατά την ομιλία του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, «για μένα παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει» υποστήριξε ο κ. Πολάκης. «Εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα παραπάνω, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος» σημείωσε, καταλήγοντας πως «ζητώ συγγνώμη από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καθ΄ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία με 6χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα στο Μεγάλο Καβούρι

Μαγιόρκα: Μοιραίο ταξίδι του μέλιτος για νιόπαντρο ζευγάρι - Πέθαναν λόγω διαρροής αερίου από... χαλασμένο ψυγείο

Η στιγμή της σύλληψης του serial killer εκδιδόμενων γυναικών στη Νέα Υόρκη - Η υπόθεση που συγκλόνισε τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης