Εκλογές 2023: Καμία... ανοχή από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στην κυβέρνηση ανοχής του Τσίπρα

Εκλογές 2023: Καμία... ανοχή από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στην κυβέρνηση ανοχής του Τσίπρα

Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας και Βαρουφάκης σπεύδουν να βάλουν φρένο στα σχέδια Τσίπρα - «Η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν "μούφα" αριστερή και η χειρότερη όλων των εποχών» λέει χαρακτηριστικά ο γγ του ΚΚΕ

koytsoympas_androylakis_tsipras_arthro
Ένα νέο κεφάλαιο στην προεκλογική αντιπαράθεση ανοίγει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για «κυβέρνηση ανοχής». Το σενάριο αυτό, ωστόσο, συναντά την αντίσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που διαδοχικά απορρίπτουν το ενδεχόμενο αυτό.

Από τους Δελφούς, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και δεν βγαίνουν οι αριθμοί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τότε και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους.

«Από εκεί και πέρα, η εναλλακτική για τη χώρα είναι η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα και το ΚΙΝΑΛ που είναι εφικτό, αν βγαίνουν οι αριθμοί» είπε χαρακτηριστικά. «Αν δεν βγαίνουν, θα πρέπει και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς να αναλάβουν την ευθύνη. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη, έχει και υποχρεώσεις, ευθύνες. Και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Το ΚΚΕ θα είναι σίγουρα στη Βουλή, το ΜέΡΑ25 δεν ξέρω αν θα είναι στη Βουλή».

Τσίπρας στους Δελφούς: Καλεί τώρα για τετρακομματική κυβέρνηση - Όχι από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25


ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ωστόσο, βάζουν στο... συρτάρι αυτό το σχέδιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, επισήμανε: «Εμείς δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση και δεν θα δώσουμε ψήφο ανοχής, ούτε θα συζητήσουμε για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Εμείς έχουμε μια θετική πρόταση απέναντι στον ελληνικό λαό και γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε την ενίσχυση και τη στήριξή του πάνω σε αυτή την πρότασή μας».

Την ίδια ώρα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Με ένα ισχυρό ποσοστό, θα αξιοποιηθεί από την πρώτη Κυριακή η διερευνητική εντολή για προγραμματική συζήτηση, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Η διερευνητική εντολή, σημειώνουν, έχει ξεκάθαρο περιεχόμενο και σύμφωνα με το Σύνταγμα κατατείνει σε κυβέρνηση εμπιστοσύνης, κάνει συζητήσεις, συμφωνεί προγραμματικά και για πρόσωπα και αυτή η συμφωνία πηγαίνει στη Βουλή, για να της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, όχι ανοχής.

Το ΚΚΕ, από την άλλη, έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του σε οποιοδήποτε σχήμα κυβέρνησης. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσίπρα για «ανοχή», δεν άφησε κανένα περιθώριο συζήτησης. Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο δηλωσε στην ΕΡΤ πως «δεν πρόκειται να στηρίξουμε, να μπούμε, να δείξουμε ανοχή σε καμία τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποιο πρόσημο κι αν έχει, είτε ονομάζεται προοδευτική είτε ονομάζεται δημοκρατική είτε ονομάζεται δήθεν ειδικού σκοπού και πάει λέγοντας».

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας επέμεινε στον χαρακτηρισμό της πρότασης Τσίπρα ως «μούφα», σημειώνοντας ότι «ε, ναι, η προοδευτική κυβέρνηση δήθεν του κ. Τσίπρα, είναι “μούφα”. Κι αυτό στηρίζεται και στην εμπειρία την ιστορική πλέον, για την προηγούμενη τετραετία του κ. Τσίπρα, που θα άλλαζε τα πάντα, που δεν θα έφερνε μνημόνια, που θα έκανε το ένα και το άλλο και τις διάφορες υποσχέσεις προεκλογικά. Και στη συνέχεια, όχι προοδευτική, όχι αριστερή δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση, αλλά ήταν όχι απλά “μούφα”, ήταν και η χειρότερη κυβέρνηση και το χειρότερο μνημόνιο που έφερε, όλων των εποχών».

Όσον αφορά στο ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Μάλιστα, στη χθεσινή του ομιλία στο Μενίδι, με σκωπτικό ύφος δήλωσε: «Για να μην αφήνω καμία σκιά, γιατί λένε για ανοχή. Καμία ανοχή, ούτε εμπιστοσύνη, ούτε ανοχή».

Στο ίδιο μοτίβο, σε σημερινή του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ένα «τεράστιο “όχι”» στον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο «ανοχής». «Υπάρχει Σύνταγμα και νόμοι και κοινοβουλευτική διαδικασία. Μετά τις εκλογές συγκαλείται η Βουλή και έρχεται μία κυβέρνηση και ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης, εκεί δεν υπάρχει "παρών", στα νομοσχέδια υπάρχει» επισήμανε.

Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέληξε επιτιθέμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως έκανε «μια υποχώρηση και είπε, εντάξει, να μας ανεχτείτε. Ε όχι, δεν θα σας ανεχτούμε. Καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή. Εμείς δεν μπαίνουμε στη Βουλή για να παίξουμε τέτοια παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού».

Πάντως, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αλέξης Τσίπρας «άδειασε» ανοιχτά τον Γιάνη Βαρουφάκη για τις δηλώσεις του περί τραπεζών και δραχμής. «Νομίζω ότι ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, δεν αφορά την πραγματικότητα, αλλά αφορά τις δικές του εμμονές. Αυτές δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης» είπε, τονίζοντας ότι η πρόταση Βαρουφάκη δεν έγινε αποδεκτή ούτε το 2015, γι' αυτό και αποχώρησε ο τότε ΥΠΟΙΚ.

Από την Κουμουνδούρου, πάντως, καταλήγουν να λένε ότι οι τελικές απαντήσεις θα δοθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης της απλής αναλογικής. Το θέμα που τίθεται είναι αν θα μπορεί να σχηματιστεί δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με την προϋπόθεση να είναι πρώτο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Τότε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αντιμετωπίσουν το εξής δίλημμα και πάνω σε αυτό πρέπει να αποφασίσουν -αν θέλουν ένα πρόγραμμα προοδευτικό και φιλολαϊκό ή αν θα έχουμε νέα κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι είναι η κυβέρνηση ανοχής:

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στα άρθρα 37 και 84 του Συντάγματος, σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να αναθέσει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του πρώτου σε δύναμη εδρών κόμματος.

Εφόσον η εντολή δεν τελεσφορήσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε δύναμη εδρών κόμματος και, σε περίπτωση νέας αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Προκειμένου να διαπιστωθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης θα πρέπει να προκύπτει σαφώς από τις δημόσιες δηλώσεις των κομμάτων ή και βουλευτών ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Για να λάβει η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, πρέπει, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν πρέπει να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού τους (120 βουλευτές, άρθρο 84 παρ. 6).

Σε μια τέτοια περίπτωση, η οποία είναι δυνατή δια της «ανοχής» ο σχηματισμός κυβέρνησης, δηλαδή με την απουσία βουλευτών από την ψηφοφορία, προκύπτει η κυβέρνηση ανοχής ή με πολιτικούς όρους κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Σενάριο τρόμου για θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα - Τι λέει ο Λέκκας

Τουρκία: Ο Ερντογάν ακυρώνει όλες τις σημερινές εμφανίσεις του μετά την ξαφνική αδιαθεσία

Γεραπετρίτης: Μηνύσεις σε Εμφιετζόγλου και Ακρίτα μετά τους υπαινιγμούς για τη 12χρονη από τον Κολωνό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης