«Ε όχι, δεν θα σας ανεχτούμε» απαντά ο Βαρουφάκης στον Τσίπρα

«Ε όχι, δεν θα σας ανεχτούμε» απαντά ο Βαρουφάκης στον Τσίπρα

“Ένα τεράστιο ΟΧΙ” - “Δεν υπάρχει ανοχή” - Είναι μία υποχώρηση εκ μέρους του Τσίπρα η κυβέρνηση ανοχής – “Πως δεν είναι;” πιθανό να κλείσουν οι τράπεζες

varoyfakis_omilia_arthro
“Θα πάμε στη Βουλή και θα καταψηφίσουμε όποια κυβέρνηση μας παρουσιαστεί” διεμήνυσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα, απαντώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο παροχής ψήφου ανοχής προς μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τον κ. Τσίπρα “ένα τεράστιο ΌΧΙ”.

“Δεν υπάρχει ανοχή. Υπάρχει Σύνταγμα και νόμοι και κοινοβουλευτική διαδικασία” περιέγραψε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε, λέγοντας πως “μετά τις εκλογές συγκαλείται η Βουλή και έρχεται μία κυβέρνηση και ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης , εκεί δεν υπάρχει «παρών», στα νομοσχέδια υπάρχει. Όταν έχεις ψήφο υπάρχει «ναι» ή «όχι». Ο μόνος δρόμος για να δείξεις ανοχή είναι να μην προσέλθεις”.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως “θα πάμε στη Βουλή και θα καταψηφίσουμε όποια κυβέρνηση μας παρουσιαστεί”, ενώ ερωτηθείς για τους λόγους που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πέρασε από την “κυβέρνηση ηττημένων” σε αυτήν της “κυβέρνησης ανοχής”, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εκτίμησε πως “είναι μια υποχώρηση εκ μέρους του”.

“Μέχρι τώρα έλεγε ότι αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σεβαστούν τη λαϊκή βούληση και αυτό είναι μία στενάχωρη σκέψη γιατί, ουσιαστικά, τι μας ζητούσε; Να πούμε ψέματα. Να σας πούμε ψηφίστε μας για να καταργήσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ψηφίστε μας για να καταργήσουμε την αγορά των κόκκινων δανείων «Ηρακλής», να βάλουμε στη θέση του αυτό που εμείς λέμε στο σύστημα με τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης που το ονομάζουμε «Οδυσσέας», ψηφίστε μας για να κάνουμε μετά πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα που δεν θα τα κάνει αυτά, γιατί έχει δηλώσει ότι δεν θα τα κάνει αυτά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε λέγοντας για τον κ. Τσίπρα πως “από εκεί έκανε μία υποχώρηση και είπε, εντάξει να μας ανεχτείτε”.


“Ε όχι, δεν θα σας ανεχτούμε. Καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή. Εμείς δεν μπαίνουμε στη Βουλή για να παίξουμε τέτοια παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού” δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, προσθέτοντας πως “αυτά τα περί ηττημένων, δεν τα δέχομαι, γιατί στην απλή αναλογική δεν υφίστανται”.


Ερωτηθείς αν φιλοδοξεί να γίνει Πρωθυπουργός, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως “ως  αρχηγός κόμματος δεν δικαιούμαι να πω ότι δεν έχω, γιατί όταν ζητάς ψήφο από τον λαό ζητάς ψήφο για να κυβερνήσεις” συμπληρώνοντας παράλληλα πως “έχω ιερή υποχρέωση ως Γραμματέας του ΜέΡΑ25 να ζητώ ψήφο για κυβέρνηση”.


Κλείσιμο
Κληθείς να σχολιάσει την απήχηση του κόμματός του στην νέα γενιά, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εκτίμησε πως “η μάχη είναι δύσκολη γιατί, δυστυχώς, όπως και στη μη προεκλογική περίοδο, στο κοινοβούλιο για παράδειγμα, έχουμε έλλειμμα Δημοκρατίας”. “Μία από τις μεγάλες στεναχώριες μου στη Βουλή είναι ότι 4 χρόνια δεν γίνεται διάλογος, έχουμε μία σειρά από μονολόγους. Κάτι αντίστοιχο γίνεται καις την προεκλογική περίοδο. Υπάρχει κακοφωνία, δεν υπάρχει σοβαρός διάλογος, υπάρχει δαιμονοποίηση, υπάρχουν fake news..” παρατήρησε, ενώ διευκρίνισε για το σύστημα “Δήμητρα” πως “είναι ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών το οποίο «χτίζετε» πάνω στο taxisnet”.


“Είναι το ίδιο σύστημα της εφορίας στο οποίο μπαίνετε και πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο σας, τα τέλη κυκλοφορίας. Δε θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα εσείς. Το κάθε ΑΦΜ είτε είναι προσωπικό είτε είναι εταιρικό θα έχει αυτομάτως, όπως ο κ. Πιερρακάκης φτιάχνει τις πλατφόρμες, και μία πλατφόρμα. Έχεις και έναν κωδικό για το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ που είναι κομμάτι του taxisnet. Το ΔΗΜΗΤΡΑ είναι σύστημα σε ευρώ” ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.


Απολύτως ασφαλής” η Δήμητρα...


Ως προς τις αλλαγές που δύναται να επιφέρει το σύστημα “Δήμητρα”, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως “επειδή αυτό το σύστημα είναι στημένο πάνω στο ΑΦΜ σας δεν πληρώνετε χαράτσια στην Εθνική, στην Eurobank, στην Πειραιώς”. “Αυτή τη στιγμή ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει γύρω στα 2 δισεκατομμύρια το χρόνο, εσείς, εγώ, οι ακροατές μας, χαράτσια στις τράπεζες για να κάνουμε μεταφορές ο ένας στον άλλον. Αυτό το σύστημα ο βασικός του στόχος είναι, επειδή δεν στηρίζεται στο τραπεζικό σύστημα, είναι ένα σύστημα δημοσιονομικό, στηρίζεται πάνω στο σύστημα της εφορίας, στην ΑΑΔΕ” ισχυρίστηκε ο κ. Βαρουφάκης, διαβεβαιώνοντας πως “είναι και απολύτως ασφαλές. Δηλαδή, αν, ο μη γένετο, πάθει κάτι μία τράπεζα αυτό το σύστημα, επειδή είναι ανεξάρτητο από το τραπεζικό, είναι αλώβητο από οποιαδήποτε τραπεζική κρίση”.


Δουλεύω τη “Δήμητρα” 20 χρόνια



Για το πόσο πιθανό είναι να κλείσουν οι τράπεζες, “πως δεν είναι; Κάθε τράπεζα είναι ανασφαλής, σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Οι τράπεζες είναι φτιαγμένες για να είναι ανασφαλείς, είναι στο σχέδιό τους” σημείωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, εκτιμώντας παράλληλα πως “εμείς στην Ελλάδα είμαστε εντελώς αθωράκιστοι. Αν έχετε χρήματα, υποτίθεται ότι τα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο, το ελληνικό δημόσιο, όμως, δεν έχει να σας τα δώσει”. “Αυτά έχετε μεταφέρει χρήματα στο ΔΗΜΗΤΡΑ αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν σε περίπτωση που κινδυνεύσει η τράπεζα. Δεν είναι τράπεζα το ΔΗΜΗΤΡΑ, είναι σύστημα πληρωμών. Μπορεί να πει ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος έχω έναν λογαριασμό στο ΔΗΜΗΤΡΑ με το ΑΦΜ μου, βάλτα εκεί. Αυτά είναι πλέον ασφαλή. Θα υπάρξει και μία κάρτα όπως οι χρεωστικές των τραπεζών και θα πληρώνετε από τον δικό σας λογαριασμό που θα είναι συνδεδεμένο με το δικό σας ΑΦΜ το σούπερ μάρκετ. Πάντοτε με ευρώ”, όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, υπενθυμίζοντας πως η “Δήμητρα” ήταν και στο “ προεκλογικό μας πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2019. Το δουλεύω ως οικονομολόγος 20 χρόνια. Είναι δημοσιονομικό σύστημα”.


“Ο κ. Πιερρακάκης δεν έκανε την πλατφόρμα με market pass; Δεν λες πόσους Πιερρακάκηδες μπορώ να αγοράσω βούτυρο από το σούπερ μάρκετ” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.


Προφανώς και το ευρώ δεν είναι φετίχ


Απαντώντας, τέλος, για το ενδεχόμενο να αποχωριστούμε το ευρώ, αν πάμε σε σύγκρουση με την Ευρώπη, “εμείς δεν έχουμε καμία όρεξη να συγκρουστούμε με κανέναν, δεν είμαστε συγκρουσιακοί τύποι. Δεν είναι τυχαίο ότι το ψηφοδέλτιο θα γράφει , η λέξη Ρήξη τη χρησιμοποιούμε, την αγκαλιάζουμε, δεν τη θέλουμε. Θεωρούμε ότι σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να ορθοποδήσει η οικονομία με 24% ΦΠΑ, θα έπρεπε να είναι 15 το πολύ. Και ο 13 να γίνει 6. Θεωρούμε ότι δεν γίνεται να υπάρξει οικονομία με προπληρωμή φόρου 100%, αυτά θα τα νομοθετήσουμε άμεσα. Δεν θα κάνουμε το λάθος του ’15 να πάμε να διαπραγματευτούμε με την τρόικα, θα νομοθετήσουμε το ΦΠΑ να πάει στο 15%” υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης και υπεραμύνθηκε του συστήματος που προτείνει, λέγοντας πως “το ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένα σύστημα για να ζήσουμε καλύτερα εντός του ευρώ αλλά είναι και ένα σύστημα, αν χρειαστεί, σε περίπτωση οικονομικής τρομοκρατίας τύπου Ντράγκι που μας έκλεισε τις τράπεζες το καλοκαίρι του ’15, τότε θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε δική μας ρευστότητα, το οποίο είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε χώρα στην ευρωζώνη”.“Προφανώς και το ευρώ δεν είναι φετίχ. Τα νομίσματα υπάρχουν για να υπηρετούν τους ανθρώπους όχι οι άνθρωποι για να υπηρετούν τα νομίσματα. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο η Ελλάδα να γίνει βιώσιμη εντός του ευρώ”, επισήμανε ο ίδιος.



Ειδικά για το σχέδιο “Οδυσσέας”, “έχουμε 1,5 εκατομμύριο ακίνητα, σε λίγο θα είναι 2 εκατομμύρια και παραπάνω, τα οποία αυτή τη στιγμή τα σφετερίζονται ταμεία που έρχονται από το Delaware, πληρώνουν 3.000 για να πάρουν ένα δάνειο των 100.000, σκοτώνουν το σπίτι για 50.000, βάζουν 47.000 στην τσέπη, στα Cayman Islands και αυτό το πράγμα, τους εγγυόμαστε μάλιστα 23 δισεκατομμύρια -από χρήματα που δεν έχει το ελληνικό δημόσιο- ελάχιστα κέρδη αυτών των ταμείων. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Εμείς θα το νομοθετήσουμε” περιέγραψε ο κ. Βαρουφάκης, λέγοντας πως “ο Ηρακλής πρέπει να φύγει, είναι ένα όνειδος. Ο Σόιμπλε δεν θα το έκανε στη Γερμανία αυτό, δε θα έβαζε τον Ηρακλή να αποσπάσει περιουσίες των Γερμανών και να τις πάει στα Cayman Islands, θα έλεγε όχι σε αυτό”.



“Πρέπει να ρωτήσετε τους νέους ανθρώπους. Εμείς δεν τους πατρονάρουμε” σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης αναφορικά με τα στοιχεία που τον καθιστούν θελκτικό στην νέα γενιά, καθώς υποστήριξε ότι “έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο συνδυάζει την υψηλή τεχνολογία, δηλαδή αυτό το ΔΗΜΗΤΡΑ καταρχάς είναι πολύ προωθημένο, οι νέοι το καταλαβαίνουν, οι παλαιότεροι δυσκολεύονται να το καταλάβουν, έχουμε εφαρμογή ΜέΡΑ25 στο Android και στο iphone όπου κατεβάζεις το ΜέΡΑ25, έχεις την εφαρμογή στο κινητό σου και μέσα από την εφαρμογή ακούς το ραδιόφωνό μας, διαβάζεις τα νέα μας, αλλά πέρα από αυτό αν είσαι μέλος του ΜέΡΑ25 συμμετέχεις στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μέσα από το κινητό σου”. “Έχουμε μία ανάλυση που η νεολαία την ακούει, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί. Και μία ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο η εκμετάλλευση της εργασίας επιταχύνεται μέσα από αυτό που εγώ ονομάζω τεχνοφεουδαρχία”, παρατήρησε.


Τέλος, ερωτηθείς για το χρέος της Ελλάδας, “το χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί. Ή το κουρεύεις ή το μετακυλίεις”, κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης