Εύα Καϊλή: Περιμένει το βραχιολάκι, για να βγει από τη φυλακή - «Αλήθεια μου λες, θα δω το παιδί μου»;

Εύα Καϊλή: Περιμένει το βραχιολάκι, για να βγει από τη φυλακή - «Αλήθεια μου λες, θα δω το παιδί μου»;

Η πρώτη της αντίδραση - Δεν θέλει να έχει σχέσεις με τον Ιταλό σύντροφό της - Δημητρακόπουλος: Θα αποδείξει την αθωότητά της, η αγωνία της είναι πώς θα κοιτάξει στα μάτια όσους την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους

kaili_new
Με ψηλα το κεφάλι και με αξιοπρέπεια βγαίνει η Εύα Καϊλή από τη φυλακή του Χάρεν, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβαν σήμερα οι βελγικές ανακριτικές Αρχές για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate.

Αυτό ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις μετά την απόφαση αποφυλάκισης, ο συνήγορος της κ. Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συμπληρώνοντας πως θα ζει ξεχωριστά από τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες (η διαδικασία μεταφοράς από τις φυλακές απαιτεί κάποιες μέρες), κοντά στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους» πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος για την κυρία Καϊλή, η οποία θα βρίσκεται με ηλεκτρονικό βραχιολάκι σε κατ' οίκον περιορισμό.  Μαζί με την Καϊλή θα μείνει και το παιδί της, ενώ με τον Τζιόρτζι θα μπορεί να μιλήσει μόνο τηλεφωνικά -και οι κλήσεις τους θα καταγράφονται.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε ότι αυτό ήταν επιθυμία και της ίδιας, καθώς δεν θέλει να έχει πλέον σχέσεις με τον Ιταλό σύντροφό της.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cruy7zdcy4c1)


Κλείσιμο
Σε νεότερες δηλώσεις του στο MEGA, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε ότι η Εύα Καϊλή θα αποφυλακιστεί, όταν βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ενώ είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που την είδε να χαμογελάει. Όπως σημείωσε, η απόφαση αποφυλάκισής της είχε γνωστοποιηθεί στους δικηγόρους της από χθες, ωστόσο είχαν δεσμευτεί να μην πουν κάτι, μέχρι να ανακοινωθεί και επισήμως. 

«Για να μην γίνονται λάθη, γιατί ακούγονται πολλά, αύριο δεν θα γίνει το δικαστικό συμβούλιο για να επικυρώσει τη διάταξη του ανακριτή με την οποία αφήνεται ελεύθερη η κυρία Καϊλή. Τελείωσε το θέμα της ελευθερίας της τυπικά. Ουσιαστικά θα αφεθεί ελεύθερη, όταν θα βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Το πιθανότερο μέχρι την Παρασκευή να έχει βρεθεί, οπότε και θα αποφυλακιστεί. Το μακρύτερο χρονικό διάστημα είναι μέχρι τη Δευτέρα» σχολίασε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, περιγράφοντας την στιγμή που η Εύα Καϊλή έμαθε ότι θα αποφυλακιστεί, σημείωσε: «Από χθες το βράδυ, όταν της το ανακοινώσαμε, μίλησα μαζί της τέσσερις-πέντε φορές μέχρι να το συνειδητοποιήσει, είναι η πρώτη φορά που την άκουσα χαρούμενη, είναι η πρώτη φορά που χαμογέλασε και μου είπε: "Μου λες αλήθεια Μιχάλη, θα δω το παιδί μου;". Αυτή ήταν η αντίδρασή της, βαθιά ανθρώπινη».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, θα μένει μαζί με τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, αλλά σε διαφορετικό χώρο. «Υπάρχουν δύο χώροι» εξήγησε. «Στον έναν μένει ο σύντροφός της και στον άλλον, με δική της επιθυμία, θα μένει μόνη της μαζί με την κόρη της. Δεν είναι κάτι που το διέταξε ο ανακριτής, θα μπορούσαν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Ήταν επιθυμία δική μας να είναι χωριστά».

Όπως είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, «ο δρόμος είναι ακόμα δύσκολος. Δεν αθωώθηκε. Ήδη όμως υπάρχουν στοιχεία στη δικογραφία τα οποία είναι συντριπτικά όσον αφορά την αθωότητά της, άγνωστα από τη δημόσια σφαίρα. Υπάρχουν στοιχεία που αθωώνουν την Εύα Καϊλή, ιδιαίτερα στα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοικία της».

«Το όνειρο της Καϊλή είναι αν θα μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα της και να κοιτάξει στα μάτια τους ψηφοφόρους που την εμπιστεύονται τόσα χρόνια. Αυτή είναι η αγωνία της, να μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά της» κατέληξε.

Την είδηση για την αποφυλάκιση της Καϊλή, του τελευταίου προσώπου με συμμετοχή στο Qatargate που παρέμενε στη φυλακή για τέσσερις μήνες, έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικαστής Αντούν Στσάερτ από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου. Αξίζει, παράλληλα, να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον δικαστή.

Η 44χρονη πολιτικός και μητέρα ενός κοριτσιού δύο ετών είχε καθαιρεθεί από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κυρία Εύα Καϊλή μπορεί να πάει σπίτι της γιατί τέθηκε υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση από τον ανακριτή Κλεζ. Δεν θα σχολιάσω κάτι περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί» είπε από την πλευρά του ο έτερος συνήγορος της Καϊλή, Σβεν Μαρί, σε μια σύντομη δήλωσή του στο Euronews.

Η αποφυλάκιση της Καϊλή δεν σημαίνει, ταυτόχρονα, πως σταματούν και οι έρευνες για το πολύκροτο σκάνδαλο, όπως δήλωσε στο Politico ο Κρίστιαν ντε Βαλκενίρ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο. «Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί... η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση θεωρείται παράταση του εντάλματος σύλληψης, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή» είπε χαρακτηριστικά.

Θυμίζεται πως η βελγική Δικαιοσύνη είχε ήδη λάβει πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα την Τρίτη και υπέρ του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι την περασμένη εβδομάδα, δύο άλλων βασικών υπόπτων στο Qatargate.

Σύμφωνα με έγγραφο που περιγράφει το σκεπτικό της απόφασης, οι Βέλγοι δικαστές σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές. Ωστόσο, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική», σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

kaili_skeptiko


Σύμφωνα με το έγγραφο, οι δικαστές επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ακόμη ισχύουν. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Είναι δεδομένο  ότι οι λόγοι, όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cruv5labfugx)


Η σύλληψη

Η ευρωβουλευτής συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και αμέσως άρθηκε η βουλευτική ασυλία της, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, ενώ παύθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Η 44χρονη Καϊλή κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μεταφέρθηκε στη φυλακή Haren, που βρίσκεται στα περίχωρα των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της προφυλάκισής της.

Η σύλληψή της προκάλεσε σοκ σε όλες τις Βρυξέλλες και έφερε στο φως μια έρευνα για ένα σύστημα που περιλάμβανε «μεγάλα» χρηματικά ποσά και «σημαντικά» δώρα που φέρεται να πληρώθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τις δύο αυτές χώρες.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης η βελγική αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά μετά από έρευνες σε σπίτια και γραφεία.

Η Καϊλή ήταν ένα από τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν ποινικά από τις βελγικές αρχές, μαζί με τον εγχώριο σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα και τον διευθυντή ΜΚΟ «No peace without justice» Νικόλο Ταλαμάνκα. Και οι τρεις είχαν αποφυλακιστεί το προηγούμενο διάστημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ελεύθερη με βραχιολάκι η Εύα Καϊλή, μία ημέρα πριν παρουσιαστεί στον ανακριτή

Δυστύχημα στον Άλιμο: Η στιγμή που ο οδηγός του Smart βγαίνει από το αυτοκίνητο – Δείτε βίντεο

Ozempic: Καμπανάκι από τους φαρμακοποιούς για την «υστερία» με φάρμακο - «Την πληρώνουν οι διαβητικοί»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης