Εύα Καϊλή: Ελεύθερη με βραχιολάκι και σε κατ' οίκον περιορισμό - Θα μένει ξεχωριστά από τον Τζιόρτζι

Εύα Καϊλή: Ελεύθερη με βραχιολάκι και σε κατ' οίκον περιορισμό - Θα μένει ξεχωριστά από τον Τζιόρτζι

Θα έχει μαζί της το παιδί της - «Βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια» είπε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος

kaili_arthro
Η Εύα Καϊλή, η ευρωβουλευτής που έγινε το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate που κατέκλυσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφυλακίζεται, όπως αποφασίστηκε την Τετάρτη, μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες στη φυλακή. Η ευρωβουλευτής τίθεται πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

«Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια. Δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους» δήλωσε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Michel
Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος


Σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο κ. Δημητρακόπουλος έκανε επίσης γνωστό ότι η Εύα Καϊλή θα μένει σε άλλο σπίτι, ξεχωριστά από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Πιο συγκεκριμένα, η Εύα Καϊλή θα μείνει με το παιδί της στο ίδιο σπίτι, ενώ με τον Τζιόρτζι θα μπορεί να μιλήσει μόνο τηλεφωνικά -και οι κλήσεις τους θα καταγράφονται. Ο Τζιόρτζι, σύμφωνα με την απόφαση αποφυλάκισής του, έχει διαφορετική διεύθυνση από το σπίτι που έμεναν μαζί, συνεπώς είναι υποχρεωμένος να μένει αλλού.

«Δεν θα σχολιάσω περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί» είπε από την πλευρά του ο Σβεν Μαρί, σε μια σύντομη δήλωση.

Κλείσιμο
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η βελγική ομοσπονδιακή Εισαγγελία. Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον δικαστή το πρωί της Πέμπτης και ήλθε με πρωτοβουλία του ανακριτή της υπόθεσης. 

Mari
O δικηγόρος Σβεν Μαρί




Η σύλληψη 

Η ευρωβουλευτής συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και αμέσως άρθηκε η βουλευτική ασυλία της, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ,  ενώ παύθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου. Η 44χρονη  Καϊλή  κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και  μεταφέρθηκε στη φυλακή Haren, που βρίσκεται στα περίχωρα των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της προφυλάκισής της.

Η σύλληψή της προκάλεσε σοκ σε όλες τις Βρυξέλλες και έφερε στο φως μια έρευνα για ένα σύστημα που περιλάμβανε «μεγάλα» χρηματικά ποσά και «σημαντικά» δώρα που φέρεται να πληρώθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τις δύο αυτές χώρες.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης η βελγική αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά μετά από έρευνες σε σπίτια και γραφεία. 

Η Καϊλή ήταν ένα από τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν ποινικά από τις βελγικές αρχές, μαζί με τον εγχώριο σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα και τον διευθυντή ΜΚΟ «No peace without justice» Νικόλο Ταλαμάνκα. Και οι τρεις είχαν αποφυλακιστεί το προηγούμενο διάστημα.  

Ο Παντσέρι και η συμφωνία

Ο φερόμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, έχει έρθει σε συμφωνία συνεργασίας με τις αρχές.

Στις 18 Ιανουαρίου ο Παντσέρι υπέγραψε «μνημόνιο συνεργασίας», σύμφωνα με το οποίο δεσμεύεται «να ενημερώσει προσωπικά το δικαστικό σώμα και τους ερευνητές για τον τρόπο λειτουργίας και για τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη», αλλά και για την «εμπλοκή γνωστών και αγνώστων στη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».

Σε αντάλλαγμα για τις «πολύτιμες πληροφορίες» που θα δώσει στους εισαγγελείς, θα εκτίσει μειωμένη ποινή βάσει ενός βελγικού νόμου που ενθαρρύνει τους «pentiti» (μετανοήσαντες) να συνεργαστούν με τις Αρχές. 

Η Εύα Καϊλή ήταν το τελευταίο πρόσωπο που εμπλέκεται στο Qatargate, η οποία παρέμενε προφυλακισμένη, πράγμα που είχε οδηγήσει και σε αρνητικά δημοσιεύματα από μεγάλες εφημερίδες, όπως η Liberation.  

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι οι λόγοι της κράτησης της, όπως αυτοί περιγράφονται στο ένταλμα σύλληψης μπορεί να εξακολουθούν να ισχύουν. Ουσιαστικά υφίσταται ακόμη -αναφέρει - και ο κίνδυνος να επαναλάβει τις πράξεις της ή αυτός της αποφυγής της εκτέλεσης της ποινής της. Παρόλα αυτά, οι παραπάνω λόγοι δεν αποτελούν ανασταλτικό πράγοντα έτσι ώστε να μην μπορεί να συνεχιστεί η κράτησή της με βραχιολάκι. 

Δείτε το έγγραφο της απόφασης του ανακριτή Μισέλ Κλεζ: 



kaili1
kaili2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης